Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Τα τρία σενάρια για Alpha Bank και Eurobank

Ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των δύο τραπεζών ο ελβετικός οίκος. Ποιες παράμετροι καθορίζουν τις τιμές-στόχους, ανάλογα με τα σενάρια της UBS. Oι προβλέψεις για καταθέσεις και τα καθαρά έσοδα από τόκους.

UBS: Τα τρία σενάρια για Alpha Bank και Eurobank

Στο report του ελβετικού οίκου UBS που ξεκινάει εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών με αναφορά στις Alpha Bank και Eurobank, ιδιαίτερη σημασία έχει το εύρος τιμών-στόχων στα τρία σενάρια που επεξεργάζεται ο οίκος.

Για την Alpha bank, το θετικό σενάριο «βλέπει» την τιμή-στόχο στα 3,14 ευρώ, ενώ το αρνητικό σενάριο στο 1,07 ευρώ. Αντίστοιχα για τη Eurobank, το εύρος των δύο σεναρίων είναι από το 1,71 ευρώ ως το 0,33 ευρώ, στο κακό σενάριο.

Οι έξι βασικές παράμετροι που αλλάζουν τις τιμές-στόχους τόσο πολύ για τις δύο τράπεζες είναι οι εξής: Mεταβολή καταθέσεων, μεταβολή καθαρών εσόδων από τόκους, cost of risk, δείκτης κόστους προς έσοδα, αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και κόστος κεφαλαίου ως προεξοφλητικό επιτόκιο (cost of equity) για την περίοδο 2016-2019.

Για την Alpha, στο βασικό σενάριο της UBS που δίνει τιμή-στόχο τα 2 ευρώ, το σετ των υποθέσεων περιλαμβάνει ετησιοποιημένη μεταβολή για την περίοδο 2016-2019 των καταθέσεων 5%, των καθαρών εσόδων από τόκους στο -2%, cost of risk στο 1,4%, δείκτη κόστους προς έσοδα στο 47%, αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 4,5% και τέλος, προεξοφλητικό επιτόκιο 12%.

Για το θετικό σενάριο της Alpha Bank, η αύξηση των καταθέσεων από το 5% πάει στο 7%, η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους από το -2% πηγαίνει στο 0%, το cost of risk από το 1,4% μειώνεται στο 1,2%, ο δείκτης κόστους προς έσοδα από το 47% στο 44%, η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων από 4,5% ανεβαίνει στο 6,4% και τέλος, το προεξοφλητικό επιτόκιο πέφτει στο 11%.

Αντίθετα, στο κακό σενάριό της, η αύξηση των καταθέσεων από το 5% πέφτει στο 2%, η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους από το -2% πηγαίνει στο -3%, το cost of risk από το 1,4% αυξάνεται στο 1,6%, ο δείκτης κόστους προς έσοδα από το 47% ανεβαίνει στο 48%, η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων από 4,5% υποχωρεί στο 3,5% και το προεξοφλητικό επιτόκιο αυξάνεται από 1% του βασικού σεναρίου στο 14%. Συνεπώς, με οριακές μεταβολές στις εκτιμήσεις, προκύπτουν τιμές-στόχοι από 1,07 ευρώ έως 3,14 ευρώ.

Για τη Eurobank αντίστοιχα, στο βασικό σενάριο της UBS που δίνει τιμή-στόχο το 0,97 ευρώ, το σετ των υποθέσεων περιλαμβάνει ετησιοποιημένη μεταβολή για την περίοδο 2016-2019 των καταθέσεων 5%, των καθαρών εσόδων από τόκους στο -4%, cost of risk στο 1,4%, ο δείκτης κόστους προς έσοδα στο 47%, η αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων στο 5,3% και τέλος, προεξοφλητικό επιτόκιο 13%.

Στο θετικό σενάριο, η αύξηση των καταθέσεων διατηρείται στο 5%, η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους από το -4% πηγαίνει στο -2%, το cost of risk από το 1,4% περιορίζεται στο 1,2%, ο δείκτης κόστους προς έσοδα από το 47% στο 44%, η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων από 5,3% ανεβαίνει στο 7,5% και τέλος, το προεξοφλητικό επιτόκιο πέφτει στο 12%.

Αντίθετα, στο κακό σενάριο, η αύξηση των καταθέσεων από το 5% πέφτει στο 2%, η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους από το -4% πηγαίνει στο -6%, το cost of risk από το 1,4% αυξάνεται στο 1,7%, ο δείκτης κόστους προς έσοδα από το 47% ανεβαίνει στο 53%, η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων από 5,3% πέφτει στο 2,3% και το προεξοφλητικό επιτόκιο αυξάνεται από 13% του βασικού σεναρίου στο 15%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v