Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η S&P κρίνει την τάση για τους βασικούς δείκτες

Στην αξιολόγηση από την S&P στρέφουν την προσοχή τους οι επενδυτές. Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση της Ελλάδας, αλλά ερώτημα παραμένει το εύρος της. Προβληματίζει η κίνηση του τραπεζικού δείκτη. Η εικόνα στον FTSE 25.

ΧΑ: Η S&P κρίνει την τάση για τους βασικούς δείκτες

Η αγορά κινείται σε ρυθμούς S&P πλέον και θεωρεί δεδομένη την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει αναβάθμιση κατά δύο μονάδες.

Στο σενάριο των δύο βαθμίδων είναι εξαιρετικά πιθανό η αγορά να κινηθεί άμεσα πάνω από τις 860 μονάδες, ενώ στη μία βαθμίδα, το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει αντίδραση «sell the news».

Η ανοδική κίνηση και η πρώτη προσπάθεια επαφής του ΓΔ με τις 860 μονάδες τερματίστηκε στις 852 μονάδες, αφού η κίνηση προς τα προηγούμενα υψηλά συγχρονίστηκε με το profit taking στον τραπεζικό κλάδο. Η διόρθωση ως τις παρυφές των 830 μονάδων είναι φυσιολογική εξέλιξη και οι 860 μονάδες αποτελούν ακόμα τον προφανή στόχο των αγοραστών, αν και η διαδρομή βραχυπρόθεσμα έχει γίνει πιο περίπλοκη τεχνικά.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν δείχνει πλέον υπεραγορασμένη και το ερώτημα είναι αν θα ξεκινήσει την κίνηση προς τις 860 μονάδες από εδώ ή θα υπάρξει μια ακόμα κίνηση χαμηλότερα προς τη ζώνη των 820-825 μονάδων. Οι επόμενες τιμές με σημασία για τον Γενικό Δείκτη πριν τις 860 μονάδες είναι οι 845 μονάδες.

Όπως είχαμε αναφέρει, το κοντινό stop στις 836-842 μονάδες είναι πολύ πιθανό να λήξει και την όποια προσπάθεια πτώσης, ωστόσο η δομή της κίνησης έχει αυξήσει την πιθανότητα ο δείκτης να κινηθεί πρώτα προς τις 820-825 μονάδες και έπειτα να ακολουθήσει το ανοδικό. Η πολύ ισχυρή ζώνη ασφαλείας των 798-810 μονάδων διατηρείται και με την ειδησεογραφία, αλλά και τις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων είναι απίθανο να προκαλέσει μαζικές αγορές, αν προσελκυστεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο τίτλος της Τράπεζας Πειραιώς, όπως ήταν πρώτος στην ανοδική κίνηση, ηγείται και στην αποκόμιση των κερδών με υψηλή μεταβλητότητα. Eurobank, Terna Energy, Folli-Follie Group, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil συμπληρώνουν την πεντάδα των απωλειών στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, ενώ αντίβαρο στην πτώση ήταν ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΟΤΕ, με άνοδο άνω του 2,6% την εβδομάδα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, Ιντρακόμ, Intralot, Άνεμος, Ικτίνος και Υγεία ξεχωρίζουν για την υπεραπόδοσή τους και Αττικής, Πλαστικά Θράκης, Νηρέας, Ελλάκτωρ και MIG κινήθηκαν με πτώση άνω του 3%. Η τεχνική εικόνα του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι η πλέον ξεκάθαρα ανοδική σε σχέση με τους άλλους τρεις αγοραίους δείκτες.

Η κίνηση του δείκτη των τραπεζών είναι αυτή που προβληματίζει περισσότερο την ευρύτερη εικόνα. Στα επίπεδα των 980-985 μονάδων έχει πλέον τοποθετηθεί ο στόχος, με τις 930-940 μονάδες και το επίπεδο των 965 μονάδων ως ενδιάμεσα. Η βάση για την όποια διόρθωση έχει ανέλθει πλέον στις 900 μονάδες, ενώ και η περιοχή των 850 μονάδων είναι πολύ ισχυρό προπύργιο των αγοραστών.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρεί την καθαρή τεχνική του εικόνα. Μετά την επιβεβαίωση της στήριξης στις 2.130 μονάδες, οι long έχουν ένα πολύ αξιόπιστο σημείο εξόδου ενώ και η ανοδική κίνηση κινήθηκε μέχρι την αντίσταση στις 2.190 μονάδες και γύρισε. Οι 2.130 μονάδες συνεπώς παραμένουν κομβικές στην κίνηση της αγοράς πριν τα υψηλά των 2.230 μονάδων.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v