Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το στοίχημα για 8 midcaps

Γιατί υπεραποδίδουν οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης από τα χαμηλά του Νοεμβρίου. Τα οκτώ «χαρτιά» που ξεχωρίζουν, οι επιδόσεις και τι βλέπουν οι αναλυτές. Οι ελκυστικές αποτιμήσεις και οι προοπτικές αύξησης κερδών.

Χρηματιστήριο: Το στοίχημα για 8 midcaps

Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη έως τη ζώνη των 850 μονάδων και πολύ κοντά στα υψηλά δωδεκαμήνου, έχει φέρει στο προσκήνιο τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είθισται να υπεραποδίδουν σε έντονα ανοδικές αγορές.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από το χαμηλό του Νοεμβρίου υπεραποδίδει αισθητά του Γενικού Δείκτη και απέχει λιγότερο από 1% από τα υψηλά του Μαΐου του 2013. Σε αρκετά προγενέστερα ανοδικά ξεσπάσματα της αγοράς, ο δείκτης FTSE Mid Cap υπήρξε ο σηματωρός της ευρύτερης κίνησης. Βάσει αυτής της προσέγγισης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, υποστηρίζουν αναλυτές και παρατηρητές της αγοράς, το ενδιαφέρον στο χώρο των «μεσαίων» τίτλων να ενισχυθεί περαιτέρω, υπό την προϋπόθεση ότι οι αξίες των συναλλαγών θα ανεβάσουν στροφές και ρυθμό και το θετικό σενάριο για την αγορά και την οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Το επιχείρημα είναι ότι κάποιες από τις εταιρείες της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης διαθέτουν θεμελιώδη χαρακτηριστικά που συνδυάζονται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και -το κυριότερο- σημαντικές πιθανότητες να αυξήσουν τα μεγέθη τους τα επόμενα έτη.

Η μέχρι στιγμής υπεραπόδοση των μεσαίων χαρτιών εν μέρει δικαιολογείται και από το γεγονός ότι τα επιθετικά hedge funds και οι λοιποί επενδυτές που ασχολούνται με την εγχώρια αγορά έχουν εστιάσει στα χαρτιά του MSCI Greece και τις τράπεζες.

Παράλληλα, η υποαπόδοση που εμφανίζουν κάποιες από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας στο χρονικό διάστημα τριμήνου και έτους μπορεί να αποτελούν ευκαιρία σε περίπτωση που η ανοδική τροχιά της αγοράς συνεχιστεί.

Οι 8 τίτλοι

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν και τις οποίες παρακολουθεί συστηματικά η αγορά είναι οι: Fourlis, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Ικτίνος, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Έλαστρον, AS Company και Cenergy. Ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές εταιρείες που θα μπορούσαν να διευρύνουν τη λίστα.

-Για τη Fourlis η μέση τιμή-στόχος είναι τα 6,44 ευρώ και με περιθώριο ανόδου 13%. Η απόδοση της εταιρείας στο δωδεκάμηνο είναι 35%, ξεπερνώντας ελαφρώς την αγορά. Πρόσφατα, τα τμήματα ανάλυσης αύξησαν την τιμή-στόχο για τη μετοχή. Η εικόνα κερδοφορίας της εισηγμένης παραμένει θετική, με πρόβλεψη για μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 11% ως το 2021. Η εταιρεία εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης τόσο από την ανάκαμψη στις δραστηριότητες του ΙΚΕΑ όσο και από τις υψηλές αναπτυξιακές δυνατότητες της αθλητικής δραστηριότητας (Intersport), σε συνδυασμό με το ικανό μάνατζμεντ της εταιρείας και τη μακροχρόνια παρουσία της στην ελληνική αγορά λιανικής.

-Για τη Cenergy, η απόδοση από την αρχή του έτους ξεπερνά το 20%, ενώ στους τελευταίους 12 μήνες το 70%. Το τελευταίο έργο είναι για την παραγωγή και προμήθεια των σωλήνων χάλυβα για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει τη Φινλανδία με την Εσθονία. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας και η εστίαση στον κλάδο μεταφοράς ενέργειας, τόσο με τους σωλήνες χάλυβα όσο και με τα καλώδια, μπορεί να αποκαλύψει ακόμα περισσότερες κρυμμένες υπεραξίες για τους μετόχους.

ΟΛΘ, λόγω της επικείμενης ιδιωτικοποίησης, θα μπορούσε να κινείται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στο Χ.Α., ωστόσο η μέχρι στιγμή η απόδοση της μετοχής ξεπερνάει την αγορά με +37% στο δωδεκάμηνο και 6% από τις αρχές του έτους. Το 2017 έκλεισε με ρεκόρ δεκαετίας στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καθώς διακινήθηκαν περισσότερα από 400.000 ΤEUs, με την εταιρεία να επιτυγχάνει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση της τελευταίας 20ετίας, σημειώνοντας παράλληλα σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2016.

ΕΥΑΘ κινήθηκε με υπεραπόδοση έναντι της ΕΥΔΑΠ όλο το 2017. Η ΕΥΑΘ σημειώνει απόδοση +5% από 1/1/2018 και αποδίδει υψηλότερα και από την αγορά. Για το α' εξάμηνο του 2017, ο κύκλος εργασιών κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, στα 37,7 εκατ. ευρώ, αλλά τα προ φόρων κέρδη του ομίλου το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 14 εκατ. ευρώ έναντι 10,7 εκατ. πέρσι (αύξηση της τάξης του 31%), ενώ τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 9,7 εκατ. από 5,5 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 77%. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 71 εκατ. ευρώ έναντι 56,7 εκατ. πέρσι, αύξηση 26%.

-Για την Ικτίνος, η απόδοση το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι σχεδόν 205% και από τις αρχές του 2018 το ποσοστό ξεπερνά του 10%. Μετά από μια τόσο εξαιρετική χρονιά στο Χ.Α. η ανοδική πορεία θα είναι πιο δύσκολη, αλλά η αγορά παραμένει αισιόδοξη. Το 2017 θα κλείσει με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ αν δεν αλλάξει κάτι στο διεθνές περιβάλλον, το 2018 αναμένεται να εξελιχθεί σε μια επίσης πολύ καλή χρονιά, ενώ οι πωλήσεις της εταιρείας θα ενισχυθούν και από το νεοαποκτηθέν εργοστάσιο της εταιρείας Μάρμαρα Λαζαρίδη).

ΕΛΤΕΧ Άνεμος σημείωσε σημαντικά αισθητά υψηλότερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, υπεραπόδοση που συνεχίζεται και φέτος, ενώ υποαποδίδει σε σχέση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η ριζική αναδιάταξη του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με αποχώρηση από σειρά δραστηριοτήτων, δίνει λαβή ότι είναι προχωρημένες οι συζητήσεις με ξένο επενδυτή προκειμένου να εισέλθει στο μετοχικό της. Στο εννεάμηνο του 2017 η εταιρεία διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 243,2 MW από ΑΠΕ και πρόκειται για 15 αιολικά πάρκα ισχύος 236,25 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4,95 MW και ένα φωτοβολταϊκό 2 MW.

Έλαστρον σημείωσε αποδόσεις άνω του 100% το 2017 ξεπερνώντας την αγορά. Η εταιρεία, υστέρηση των κερδών της οποίας κατά το πρώτο μισό του 2017 οφείλεται στο ότι το 2016 υπήρξε έκτακτο κέρδος, μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα που ολοκλήρωσε έχει καταφέρει να επιτυγχάνει πολύ σημαντικές εξαγωγές, ενώ παράλληλα επιτυχή ήταν και τα ανοίγματά της τόσο στις ΑΠΕ όσο και στον αγροτικό τομέα σε συνεργασία με τα Πλαστικά Θράκης.

AS Company συνεχίζει να εμφανίζει πολύ υψηλότερες επιδόσεις στο Χ.Α. από τον Γενικό Δείκτη σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, με +23% από τις αρχές του νέου έτους. Η αμυντική προσέγγισή της κατά τα πρώτα έτη της κρίσης, με εστίαση στη διασφάλιση υψηλής ρευστότητας και την αποφυγή επισφαλειών, της έδωσαν την ικανότητα τα τελευταία χρόνια να αρχίσει να αναπτύσσεται, βελτιώνοντας σημαντικά τις οικονομικές της επιδόσεις. Το καθαρό ταμείο της εταιρείας ξεπερνά τα 6,5 εκατ. ευρώ ωστόσο η κεφαλαιοποίηση της πλέον ανέρχεται πάνω από 25 εκατ. ευρώ.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v