Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο «ακριβό» είναι σήμερα το ΧΑ

Ιστορικά στοιχεία, δείκτες και συγκρίσεις για το κατά πόσο οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι υπερτιμημένες ή όχι. Πώς οι αυξημένες αποτιμήσεις των εισηγμένων συνδυάζονται με υψηλότερα κέρδη και καλύτερη ρευστότητα.

Πόσο «ακριβό» είναι σήμερα το ΧΑ

Έντονες είναι οι συζητήσεις για το κατά πόσο οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι σήμερα υπερτιμημένες ή υποτιμημένες, μετά τη σημαντική άνοδο που έχουν σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια.

Από τον πρώτο παρατιθέμενο πίνακα προκύπτει πως σήμερα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα του 2010, αν δεν συνυπολογιστούν οι τράπεζες (+3,9% από 31/12/2010 έως 31/12//2017, πέραν των κερδών του φετινού Ιανουαρίου). Επιπρόσθετα, πολύ υψηλά είναι τα κέρδη του συγκεκριμένου δείκτη από τα τέλη του 2011 έως το τέλος του 2017 (+122%) και προφανώς πολλοί τίτλοι έχουν καταγράψει σαφώς μεγαλύτερα κέρδη από αυτή τη μέση απόδοση.


 Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που συνηγορούν υπέρ των μετοχικών επενδύσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:

Πρώτον, η δραστική υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, δηλαδή η μείωση του κινδύνου της χώρας. Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, οι αποδόσεις (yields) των συγκεκριμένων τίτλων από το 30% της 6ης Απριλίου του 2012 και το 19,33% στις 7 Αυγούστου του 2015, υποχώρησαν σταδιακά κάτω από το επίπεδο του 4%!


Δεύτερον, από το 2013 και μετά οι οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών βελτιώνονται χρονιά με τη χρονιά. Στον παρατιθέμενο πίνακα, εμφανίζονται οι αθροιστικές επιδόσεις των εταιρειών του ΧΑ, εξαιρουμένων των τραπεζών. Έτσι, το EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) από τα 5,32 δισ. του 2013 αυξήθηκε σταδιακά στα 8,52 δισ. ευρώ το 2016 και όλα δείχνουν πως το 2017 διαμορφώθηκε σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Άλλωστε, κατά το πρώτο μισό του 2017, τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών σημείωσαν άνοδο σε σχέση με την επίδοση του πρώτου μισού του 2016 (από 1,9 στα 2,1 δισ. ευρώ, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα).

Ενώ λοιπόν από τα τέλη του 2010 έως τα τέλη του 2017 ο Γενικός Δείκτης πλην τραπεζών έχει σημειώσει άνοδο 3,9%, κατά την ίδια περίοδο τα λειτουργικά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών (πλην τραπεζών πάλι) έχουν ενισχυθεί κατά ίδιο ή και υψηλότερο ποσοστό.

Επιπρόσθετα, από τα τέλη του 2010 έως σήμερα, έχει βελτιωθεί και ο μέσος δείκτης ρευστότητας των εισηγμένων εταιρειών. Με βάση τον δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA» (όσο χαμηλότερη η τιμή, τόσο καλύτερη θεωρείται η ρευστότητα μιας εταιρείας, όταν οι άλλες παράμετροι είναι σταθεροί), η μέση χρηματοοικονομική υγεία των μη τραπεζικών εισηγμένων βελτιώνεται σταδιακά από το 2014 και μετά και μάλιστα το 2016 βρισκόταν σε αρκετά καλύτερο επίπεδο από το 2010.



 
Τρίτον, οι χρηματικές διανομές (μερίσματα συν επιστροφές κεφαλαίου) παρουσιάζουν συνεχή άνοδο από το 2014 και μετά. Έτσι (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) από τα 570 εκατ. του 2013, που διένειμαν 38 εταιρείες, πέρυσι μοιράστηκε ποσό 1,34 δισ. ευρώ που δόθηκε από 55 εταιρείες.

 

Οι επενδυτικοί δείκτες

Με βάση τα στοιχεία της 2ας Φεβρουαρίου 2018, η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ πλην των τραπεζών είχε διαμορφωθεί στα 49 δισ. ευρώ, όταν τα καθαρά κέρδη των ίδιων εταιρειών ήταν 2,1 δισ. ευρώ για το 2016 (με ανοδική τάση για το 2017) και το ύψος των χρηματικών διανομών 1,34 δισ. για το 2017.

Έτσι, το μέσο P/E με βάση τα κέρδη του 2016 διαμορφώνεται στις 23,3 φορές, επίδοση βέβαια που βελτιώνεται, αν ο δείκτης υπολογιστεί με βάση τα κέρδη του 2017 και επίσης αν από τη συνολική κεφαλαιοποίηση αφαιρεθούν οι ζημιογόνες εταιρείες. Ο δείκτης «μερισματικής απόδοσης» υπολογίζεται στο 2,7% και είναι κατά πολύ υψηλότερος από το προσφερόμενο επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων προθεσμίας.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε εταιρεία θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά για το κατά πόσο προσφέρεται για επένδυση και επίσης πολλά θα κριθούν από τις προβλέψεις καθενός σχετικά με τη συνολικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας και της μελλοντικής κερδοφορίας κάθε εισηγμένης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v