Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από 5 δισ. τα deals των ξένων με εισηγμένες

Μπαράζ επιχειρηματικών deals που ξεπερνούν σε αξία τα πέντε δισ. ευρώ έλαβαν χώρα στις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ κατά την περίοδο της κρίσης. Ο μακρύς κατάλογος των συμφωνιών και το αναμενόμενο «θερμό» 2018.

Πάνω από 5 δισ. τα deals των ξένων με εισηγμένες

Επιχειρηματικές συμφωνίες που ξεπέρασαν τα πέντε δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης σύναψαν οι εισηγμένοι όμιλοι του ΧΑ, αντλώντας κεφάλαια που κατά κύριο λόγο μπήκαν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Ο σχετικός κατάλογος είναι μακρύς και ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

• Η κινεζική COSCO απέκτησε το 67% του ΟΛΠ έναντι 368,5 εκατ. ευρώ.

• H Wert Blue Sarl κατέβαλε 61,3 εκατ. ευρώ για την αγορά του 31,7% της εταιρείας Lamda Malls (εμπορικά κέντρα ελεγχόμενα από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση).

• Ο ίδιος ξένος όμιλος πλήρωσε 14,5 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το 33,8% της Trastor ΑΕΕΑΠ (στη συνέχεια ανέβασε περαιτέρω το ποσοστό του, καλύπτοντας σχεδόν αποκλειστικά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Trastor).

• H Costa Luxembourg του ομίλου Fairfax εξαγόρασε το 80% του ασφαλιστικού ομίλου Eurolife από τη Eurobank έναντι 325 εκατ. ευρώ.

• Η Eurobank ρευστοποίησε το 20% της συμμετοχής της στην εταιρεία ακινήτων Grivalia ΑΕΕΑΠ έναντι 178 εκατ. ευρώ, με αγοραστές τις Fairfax Pacific Investment Management και Financial Holdings.

• Επίσης, σε προγενέστερο χρόνο, η Fairfax Financial Holdings είχε ενισχύσει τις θέσεις της σε Eurobank και Grivalia, καταβάλλοντας σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου 150 εκατ. ευρώ.

• H Home Holdings εξαγόρασε την Ιονική Ξενοδοχειακή (Hilton Αθηνών, βασικός μέτοχος ήταν η Αlpha Βank) έναντι 143 εκατ. ευρώ.

• Η κινεζική State Grid Europe απέκτησε το 24% του ΑΔΜΗΕ καταβάλλοντας 327,6 εκατ. ευρώ.

• Η Apollo Investments Holdings εξαγόρασε από την Εθνική Τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο το 88,5% του Αστέρα Βουλιαγμένης έναντι 393 εκατ. ευρώ.

• Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις Deutsche Invest Equity Partners, Baltera Investments και Terminal Link απέκτησαν το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης από το Ελληνικό Δημόσιο έναντι 232 εκατ. ευρώ.

• Η ιδιωτικοποίηση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta έγινε έναντι 622 εκατ. ευρώ.

• Ο ΟΤΕ πούλησε το 100% της θυγατρικής του στη Βουλγαρία Globul στην Telenor έναντι 717 εκατ. ευρώ.

• Η Fairfax Financial Holdings απέκτησε το 5% περίπου των μετοχών του ομίλου Μυτιληναίος.

• Η York Capital Management επένδυσε 100 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτώντας συμμετοχή κοντά στο 9,8%.

• Η Qatar Petroleum International επένδυσε 58 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προκειμένου να αποκτήσει το 25% των μετοχών της μονάδας παραγωγής Ήρων ΙΙ.

• Ο όμιλος Folli Follie πούλησε το 51% των ΚΑΕ στον όμιλο Dufry έναντι 200 εκατ. ευρώ.

• Ο όμιλος Lamda Holdings κατέβαλε 78 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εισηγμένης Lamda Development.

• O John Paulson είχε αποκτήσει περίπου το 10% της ΕΥΔΑΠ.

• Η Εθνική Τράπεζα διέθεσε έναντι 622 εκατ. ευρώ (σε μετρητά και είδος) το 66% της θυγατρικής της Εθνική-Πανγαία ΑΕΕΑΠ στην Invel Real Estate.

Ιδιαίτερα «θερμή» αναμένεται να είναι και η φετινή χρονιά, σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά deals εισηγμένων εταιρειών, με κεφάλαια που θα προέλθουν από το εξωτερικό.

Έτσι, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής από τη μητρική Εθνική Τράπεζα, έναντι αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του Iaso General, θυγατρικής του ΙΑΣΩ, προς τη Hellenic Healthcare, ενώ δρομολογείται η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Κορρέ των Morgan Stanley και Profex.

Πολύ πιθανόν, μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε αλλαγή βασικού μετόχου στις εισηγμένες Νηρέα, Σελόντα και Περσέα, μέσα από την προσπάθεια πώλησης των δύο πρώτων από τις πιστώτριες τράπεζες.

Σε συζητήσεις επίσης βρίσκεται η Hines, με στόχο την απόκτηση θυγατρικής εισηγμένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων.

Γενικότερα, εξελίξεις πιθανολογούνται σε όλους σχεδόν τους επιχειρηματικούς κλάδους, λόγω και της προσπάθειας των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Ενίσχυση θέσεων

Οι ξένοι επενδυτές, πάντως, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ενίσχυσαν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τον παρακάτω πίνακα προκύπτει πως από το 2007 έως και το 2017, μέσω του ΧΑ, αντλήθηκε το ποσό των 75,86 δισ. ευρώ. Οι πολύ υψηλές επιδόσεις της τριετίας 2013-2015 οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις ανακεφαλαιοποιήσεις του τραπεζικού κλάδου, με αυτή του 2013 να χρηματοδοτείται κυρίως από το Ελληνικό Δημόσιο (δανεισμός από εταίρους) και εκείνες της διετίας 2014-2015 από ιδιώτες επενδυτές (κυρίως ξένους).



Στον αμέσως παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι εισροές των ξένων επενδυτών (αξία αγορών μείον αξία πωλήσεων) από το 2007 έως και το 2017. Όπως προκύπτει, κατά την περίοδο 2012-2017 οι διεθνείς επενδυτές προχώρησαν σε καθαρές τοποθετήσεις ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ωστόσο, μόνο κατά τη διετία 2014-2015 τα νέα κεφάλαια που προήλθαν από το εξωτερικό και κατευθύνθηκαν στις δύο (δεύτερη και τρίτη) ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκαν στα 16,7 δισ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v