«Καμπανάκι» για κρυπτονομίσματα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα και στη χώρα μας αρχίζει και αποκτά σοβαρές διαστάσεις, προειδοποιούμε το κοινό ότι πρέπει να απέχει από τέτοιου είδους συναλλαγές για την αυτοπροστασία του», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΚ Χαράλαμπος Γκότσης.

«Καμπανάκι» για κρυπτονομίσματα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Επικίνδυνη η αγορά εικονικών νομισμάτων (Bitcoin κ.α.), προειδοποιεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης. 

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «ένα από τα πλέον ανησυχητικά φαινόμενα της εποχής μας είναι και η διόγκωση της αγοράς κρυπτονομισμάτων Bitcoin, Ethereum κ.λπ.

Τα κατασκευάσματα αυτά δεν αποτελούν ούτε νομίσματα, ώστε να εποπτεύονται από κάποια Κεντρική Τράπεζα, ούτε θεωρούνται κινητές αξίες, ώστε να εποπτεύονται από τις Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους, τα άτομα που τα αγοράζουν, δεν τυγχάνουν κάποιας προστασίας, όπως συμβαίνει με άλλους τίτλους που διαπραγματεύονται σε ρυθμισμένους τόπους συναλλαγών. Συνεπώς ο κίνδυνος απώλειας μέρους ή και του συνόλου του υπενδεδυμένου κεφαλαίου σ’ αυτά είναι μεγάλος.

Πρόκειται για μια φούσκα, η οποία από τη μια δεν εξυπηρετεί κάποια ανάγκη, από την άλλη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους πολίτες που παρασύρονται από το δέλεαρ ενός υποσχόμενου εύκολου κέρδους. Με στόχο την προστασία των πολιτών, καταναλωτών ή επενδυτών, οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές, Τραπεζική, Κεφαλαιαγορών και Ασφαλιστικών Εταιρειών, εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα (VCs).

Εκεί, εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς τη διαπίστωση ότι ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών αγοράζει εικονικά νομίσματα ή παράγωγα με υποκείμενο μέσο τα εικονικά νομίσματα, χωρίς να έχει επίγνωση των ενεχόμενων σε αυτά κινδύνων. Η παρουσία των υποτιθέμενων αυτών νομισμάτων, όπως το Bitcoin, υπόκειται σε μεγάλη μεταβλητότητα τιμών, με αποτέλεσμα οι αγοραστές τους να κινδυνεύουν να απωλέσουν τα χρήματα που έχουν τοποθετήσει.

Επιπλέον, τα εικονικά νομίσματα καθώς και τα ανταλλακτήρια στα οποία οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτές τις συναλλαγές δεν ρυθμίζονται από το Ενωσιακό δίκαιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές που τα αγοράζουν δεν επωφελούνται οποιασδήποτε προστασίας που συνδέεται με την παροχή ρυθμισμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα, εάν ένα ανταλλακτήριο εικονικών νομισμάτων διακόψει τη λειτουργία του ή οι καταναλωτές χάσουν τα χρήματά τους επειδή ο λογαριασμός εικονικών νομισμάτων τους δεχτεί κυβερνοεπίθεση, κάτι που έχει παρατηρηθεί συχνά, η όποια απώλειά τους δεν καλύπτεται από κανένα νόμο και σύστημα αποζημίωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα και στη χώρα μας αρχίζει και αποκτά σοβαρές διαστάσεις, προειδοποιούμε το κοινό ότι πρέπει να απέχει από τέτοιου είδους συναλλαγές για την αυτοπροστασία του», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξατε την κοινή ανακοίνωση των τριών Εποπτικών Αρχών: https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/esma50-164-1284_joint_esas_warning_on_virtual_currenciesl.pdf

Χαράλαμπος Γκότσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v