Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για το χρηματιστήριο

Η εγχώρια αγορά έχει όλα τα... φόντα φέτος για να ξεπεράσει το +25% που πέτυχε το 2017, προβλέπει η Euroxx. Tι μπορεί να πάει «στραβά». Οι νέες τιμές-στόχοι για τις τράπεζες. Οι μετοχές «top picks» και γιατί επιλέγονται.

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για το χρηματιστήριο

Μια σειρά από θετικές εξελίξεις έλαβαν χώρα στην οικονομία πέρυσι, οι οποίες ανοίγουν τον δρόμο για ένα ακόμη ισχυρό έτος, τονίζει η Euroxx στο Outlook για το 2018. Όπως σημειώνει, μερικές από τις πλέον αξιοσημείωτες εξελίξεις πέρυσι ήταν η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η νέα έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα ξεχωρίζει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου κάτω από το 4% για πρώτη φορά από το 2009.

Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει, η οικονομική ανάπτυξη αποκτά δυναμική καθώς καταγράφονται τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, ενώ τα δημόσια οικονομικά παραμένουν σε τροχιά για την επίτευξη ή και υπέρβαση των στόχων που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα.

Ως εκ τούτου, οι μετοχές έκλεισαν το 2017 με κέρδη 25% σε ετήσια βάση, ενώ από την αρχή του έτους καταγράφουν άνοδο της τάξεως του 4%.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Euroxx, το τρίτο πρόγραμμα της χώρας θα ολοκληρωθεί τον φετινό Αύγουστο, ενώ θα υπάρξει μια υβριδική συμφωνία ώστε να στηριχθεί η βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές. Παράλληλα θα συγκεκριμενοποιηθούν μια σειρά μέτρων για την ανακούφιση του χρέους.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, αναμένει ότι το Χρηματιστήριο θα διατηρήσει την ανοδική του τάση, αντλώντας στήριξη και από τα διαχειρίσιμα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες αλλά και τον μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία.

Όπως τονίζει η Euroxx, συντρέχουν αρκετοί καταλύτες για το re-rating των ελληνικών μετοχών, κυρίως η πτώση των τιμών των ομολόγων, η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Αν δεν σημειωθεί ένα αρνητικό σοκ από το εξωτερικό, η εγχώρια αγορά μπορεί να ξεπεράσει το +25% που κατέγραψε το 2017, εκτιμά η Euroxx. Παράλληλα βλέπει περιορισμένο τον πολιτικό κίνδυνο ακόμα και στην περίπτωση της διεξαγωγής εκλογών φέτος, εκτιμώντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Οι κορυφαίες επιλογές

Τα top picks της Euroxx, όπως τονίζει, περιλαμβάνουν μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη και ελκυστική αποτίμηση (ΟΤΕ, Jumbo), ισχυρό momentum (Μυτιληναίος) αλλά και τίτλους που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτικές (Aegean) ή συνδυάζουν ορισμένα από αυτά τα χαρακτηριστικά (Τέρνα Ενεργειακή).

Από τις τράπεζες «επιλέγει» (πρώτα) την Εθνική και την Alpha Bank.

Ειδικότερα οι κορυφαίες επιλογές είναι οι μετοχές ΟΤΕ (τιμή-στόχος 15,30 ευρώ, σύσταση overweight), Jumbo (21 ευρώ, overweight), TΕΝΕΡΓ (5,8, ευρώ, overweight), Μυτιληναίος (12 ευρώ, overweight), Αegean (10 ευρώ, overweight), Εθνική (0,40 ευρώ, overweight) και Alpha (2,60 ευρώ, overweight).

Οι τράπεζες

Η χρηματιστηριακή θέτει νέες τιμές για τις συστημικές τράπεζες, διατηρώντας τη σύσταση overweight. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η νέα τιμή τίθεται στα 4,9 ευρώ, από 7,2 ευρώ πριν. Σε ό,τι αφορά τη Eurobank, η τιμή-στόχος είναι στο 1,10 (αμετάβλητη). Για την Εθνική τίθεται στο 0,40 ευρώ από 0,42 πριν, ενώ για την Alpha στα 2,60 από 2,86 ευρώ πριν.

Η χρηματιστηριακή δηλώνει θετική για τον κλάδο και προβλέπει ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι διαχειρίσιμα και δεν θα οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίων. «Ξεχωρίζει» ακόμη τη βελτιωμένη ρευστότητα και τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες. Αναμένει ωστόσο βραχυπρόθεσμα μεταβλητότητα, ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και της εφαρμογής των IFRS9.

Σε ό,τι αφορά τα ρίσκα, αναφέρει πιθανά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και την όποια πολιτική αβεβαιότητα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v