Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Με το δεξί» ξεκίνησαν τα φετινά μερίσματα

Αύξηση από 23% έως και 337% στις χρηματικές διανομές των πρώτων επτά εισηγμένων εταιρειών που «άνοιξαν τα χαρτιά τους». Αισιοδοξία αναλυτών για νέα άνοδο μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου μέσα στο 2018.

ΧΑ: «Με το δεξί» ξεκίνησαν τα φετινά μερίσματα

Ιδιαίτερη ικανοποίηση στους επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις των πρώτων επτά εισηγμένων εταιρειών που δημοσιοποίησαν την πολιτική χρηματικών διανομών τους για το 2018.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα, τα ποσοστά αυξήσεων σε σχέση με πέρυσι κυμαίνονται από 22,7% έως και 337,5%, καθώς το άθροισμα των μερισμάτων και των επιστροφών κεφαλαίου των συγκεκριμένων εταιρειών θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το 2017 (δύο εταιρείες έχουν ήδη μοιράσει τα χρήματα και μία άλλη έχει διανείμει μέρος αυτών μέσω προμερίσματος).

Έτσι, το μέρισμα της Coca-Cola HBC θα είναι κατά 22,7% αυξημένο από πέρυσι, της Grivalia και του ΟΛΠ κατά περίπου 92%, των Ελληνικών Πετρελαίων (έχει δοθεί προμέρισμα) θα διπλασιαστεί και του ΟΤΕ θα ανεβεί κατά 119%.

Επίσης, η Alpha Trust ΑΕΔΑΚ μοίρασε στις αρχές του έτους πολλαπλάσια χρήματα σε σύγκριση με το 2017, ενώ τα Πλαστικά Κρήτης επέστρεψαν ήδη φέτος 0,225 ευρώ ανά μετοχή, όταν πέρυσι δεν είχαν προχωρήσει σε οποιαδήποτε καταβολή.

Βέβαια, όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτοί οι «τρελοί» ρυθμοί αύξησης δεν αντανακλούν τη μέση αναμενόμενη φετινή εικόνα για το σύνολο της αγοράς, καθώς:

• Τα αθροιστικά καθαρά κέρδη των μη τραπεζικών εισηγμένων Ομίλων μέσα στο 2017 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν περίπου κατά 15%-25% σε σχέση με αυτά του 2016.

• Ορισμένες εισηγμένες πέρυσι είχαν μοιράσει ποσά μεγαλύτερα της ετήσιας κερδοφορίας του 2016, οπότε είναι πολύ πιθανόν φέτος να χαμηλώσουν τον πήχη (π.χ. ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Ικτίνος, ΕΛΤΡΑΚ).

Ωστόσο, οι αισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς πιστεύουν πως το 2018 θα είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (βλέπε στοιχεία του δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) όπου οι συνολικές χρηματικές διανομές θα σημειώσουν άνοδο, λόγω:

α) Των υψηλότερων εταιρικών κερδών του 2017 σε σχέση με το 2016.

β) Της σταδιακής αποκλιμάκωσης της αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία και της καλλιέργειας θετικότερων προοπτικών.

γ) Της πιθανής αλλαγής στάσης στο συγκεκριμένο πεδίο από ορισμένες εισηγμένες που ήταν πέρυσι κερδοφόρες, ωστόσο δεν διένειμαν κεφάλαια στους μετόχους τους.

δ) Του γεγονότος ότι οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες εταιρείες που αποφάσισαν να μοιράσουν φέτος πολύ υψηλότερα ποσά στους μετόχους τους είναι μεγάλες σε μέγεθος και επηρεάζουν σε αξιοσημείωτο βαθμό την αθροιστική επίδοση των εισηγμένων.

Ήδη μέσα στο 2017, 55 εισηγμένες εταιρείες μοίρασαν στους μετόχους τους 1,34 δισ. ευρώ, εξέλιξη που οδηγεί σε μια μέση μερισματική απόδοση για τους μη τραπεζικούς τίτλους κοντά στο 2,8% (πολλαπλάσια των προσφερόμενων τραπεζικών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις που δεν υπερβαίνουν το 0,5%).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί και φέτος η ανοδική τάση των χρηματικών διανομών η οποία ξεκίνησε το 2014, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό λόγο μεσομακροπρόθεσμης στήριξης στις αποτιμήσεις των ελληνικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v