Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όταν ο Δαβίδ… υπεραποδίδει του Γολιάθ

Πώς οι μετοχές του Γενικού Δείκτη με τη χαμηλότερη στάθμιση κέρδισαν τις εντυπώσεις από τις «μεγαλύτερες», κατά την τελευταία τετραετία. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου μακροχρόνιου ορίζοντα.

ΧΑ: Όταν ο Δαβίδ… υπεραποδίδει του Γολιάθ

Οι μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν έναντι των μεγαλύτερών τους κατά την τελευταία πενταετία, με πολλούς να υποστηρίζουν πως οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές κερδίζουν από την επιλογή των καλών και φτηνών εταιρειών, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη χρηματιστηριακή τους αξία.

Έτσι, από τις 28/2/2013 έως και την 1/3/2018, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ έχει υποστεί απώλειες 36,5%, όταν κατά την ίδια περίοδο οι δείκτες της μέσης και χαμηλής κεφαλαιοποίησης έχουν καταγράψει αντίστοιχα κέρδη ύψους 14,6% και 31,4%.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι πληροφορίες του παρατιθέμενου πίνακα, ο οποίος παρουσιάζει τις αποδόσεις των 28 μετοχών του Γενικού Δείκτη με το θετικότερο ποσοστό μεταβολής στην τιμή τους κατά την τελευταία τετραετία (δεν συνυπολογίζονται οι ενδεχόμενες καταβολές μερισμάτων κατά την περίοδο που μεσολάβησε).

Στην ουσία, πρόκειται για τις μισές μετοχές του Γενικού Δείκτη, καθώς από το σύνολο των 60 τίτλων, οι τέσσερις δεν διαπραγματεύονταν πριν από τέσσερα χρόνια (ΕΛΤΕΧ Άνεμος, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Cenergy και ΑΔΜΗΕ).

Από τα στοιχεία λοιπόν του παρατιθέμενου πίνακα, στο πάνω μισό των αποδόσεων περιλαμβάνονται εισηγμένες που επηρεάζουν κατά 31,07% τον Γενικό Δείκτη (άθροισμα συντελεστών στάθμισης), δηλαδή κατά ποσοστό πολύ μικρότερο του 50%. Και επειδή υπάρχει πολύ έντονη συσχέτιση μεταξύ μεγέθους εταιρείας και ποσοστού στάθμισης της μετοχής της στον Γενικό Δείκτη, μπορεί εύλογα να στοιχειοθετηθεί πως οι μετοχές των μικρότερων εταιρειών υπεραπέδωσαν έναντι των μεγαλύτερων.

Ειδικότερα, κατά την αναφερόμενη περίοδο:

• Ο Γενικός Δείκτης υποχρεώθηκε σε πτώση 39%.

• Από τους 56 συγκρινόμενους τίτλους του Γενικού Δείκτη, οι 35 σημείωσαν άνοδο και οι 21 πτώση.

• Από τις 24 μετοχές που έχουν στάθμιση υψηλότερη του 1%, μόνο οι οκτώ κατατάχθηκαν στο πρώτο μισό των αποδόσεων (κατά σειρά Sarantis, Motor Oil, Coca-Cola HBC, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Αεροπορία Αιγαίου, Lamda Development και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Ακόμη δηλαδή και αν αφαιρέσουμε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η πλειονότητα βρίσκεται κάτω από τη μέση επίδοση.

• Από τις 32 μετοχές του Γενικού Δείκτη που έχουν στάθμιση μικρότερη του 1%, οι 24 βρίσκονται στο «πάνω μισό» των αποδόσεων της τετραετίας και μόνο οι 12 από τη μέση και κάτω. Στη λίστα με τις υψηλότερες αποδόσεις συγκαταλέγονται οι Space Hellas, Πετρόπουλος, Autohellas, Πλαστικά Κρήτης, Quest Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιχθυοτροφεία Σελόντα, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Καράτζης, Έλαστρον και Κορρές.

Προφανώς, όπως σημειώνουν αναλυτές, η χαμηλή στάθμιση στον Γενικό Δείκτη συχνά συνοδεύεται από αυξημένο ρίσκο σε ό,τι αφορά το ύψος της διασποράς και της εμπορευσιμότητας, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως αρκετές «μεγάλες» εταιρείες που φαίνεται ότι υποαπέδωσαν στο ταμπλό (π.χ. ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ) έχουν προχωρήσει και σε διανομή σημαντικών μερισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως προκύπτει ότι η προσεκτική επιλογή τίτλων μπορεί σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα να οδηγήσει σε πολύ αξιόλογες αποδόσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος των εισηγμένων εταιρειών και τον συντελεστή στάθμισής τους στον Γενικό (ή σε οποιονδήποτε άλλο) Δείκτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v