Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες ψάχνουν για εξαγορές

Η σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία ανεβάζει το ενδιαφέρον των εταιρειών για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Ενδεικτικά παραδείγματα εισηγμένων που στοχεύουν και στη μη οργανική ανάπτυξη.

Ποιες εισηγμένες ψάχνουν για εξαγορές

H σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία και η βελτίωση του κλίματος στην αγορά έχουν ωθήσει αρκετές από εκείνες τις επιχειρήσεις που βγήκαν αλώβητες από την κρίση, να διερευνούν το ενδεχόμενο εξαγορών άλλων εταιρειών.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι τα χειρότερα για την οικονομία μας έχουν περάσει και πως τώρα είναι η καλύτερη περίοδος για όσους ομίλους διαθέτουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση να προχωρήσουν σε εξαγορές, καθώς οι αποτιμήσεις δεν έχουν ανεβεί στα ύψη, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι ευκαιρίες μέσα από τη διαχείριση των τραπεζικών κόκκινων δανείων».

Αυτά δήλωσε στο Euro2day.gr οικονομικός διευθυντής εισηγμένης εταιρείας, ερμηνεύοντας την αλλαγή πολιτικής από αρκετές επιχειρήσεις οι οποίες ενώ κατά την περίοδο της κρίσης επέλεγαν την οδό της οργανικής ανάπτυξης, τώρα αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο των εξαγορών.

Έτσι, αισιόδοξος για σημαντικούς ρυθμούς οργανικής ανάπτυξης κατά τα επόμενα χρόνια, αλλά και ανοιχτός σε ενδεχόμενες εξαγορές-συνεργασίες που θα βοηθούσαν την εταιρεία να ενισχύσει την παρουσία της στις ξένες αγορές, εμφανίζεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΡΙ-ΚΡΙ Παναγιώτης Τσινάβος: «Δεν αποκλείουμε εξαγορές και συνεργασίες στα προϊόντα που ήδη δραστηριοποιούμαστε. Θα θέλαμε ελληνικά προϊόντα να μπουν στο δίκτυό μας και να προωθηθούν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Δεν ενδιαφερόμαστε για προϊόντα που απευθύνονται μόνο στην εγχώρια αγορά», δήλωσε πρόσφατα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Χαρακτηριστικά επίσης είναι τα όσα δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΟΝ Χημικά Νέστωρ Παπαθανασίου: «Επιδιώκουμε να επεκταθούμε στο εξωτερικό και μέσα από εξαγορές, κάτι άλλωστε που έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν. Θέλουμε να προχωρήσουμε σε εξαγορές τόσο σε χώρες που ήδη δραστηριοποιούμαστε, όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Έχουμε αναθέσει σε σύμβουλο το όλο θέμα της διερεύνησης. Βρισκόμαστε λοιπόν σε επαφή με κάποιες εταιρείες, αλλά κανείς σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορεί να προδικάσει το αν και πότε θα υπάρξει κάποια συμφωνία».

Για «πέμπτο πόδι» στη διεθνή σκακιέρα ψάχνει η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ καθώς μετά την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, αναζητεί νέα περιοχή γεωγραφικής επέκτασης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται με διάφορους τρόπους η ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη Βραζιλία (Νότια Αμερική), όπου ήδη η ΤΙΤΑΝ διαθέτει συμμετοχή σε τοπική παραγωγική εταιρεία, ενώ παράλληλα «σκανάρονται» και άλλες περιοχές.

Την εξαγορά μιας τουλάχιστον εταιρείας λογισμικού, προκειμένου να ενδυναμώσει την ήδη υπάρχουσα θέση της στον συγκεκριμένο τομέα και να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε ιδιωτικούς οργανισμούς, επιδιώκει η Space Hellas, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Σπύρο Μανωλόπουλο. Μάλιστα, η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής εξετάζει τις περιπτώσεις επιχειρήσεων του κλάδου που αντιμετωπίζουν ζητήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιθετικές διαθέσεις δείχνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Profile Χαράλαμπος Στασινόπουλος: «Διαθέτουμε ήδη έξι θυγατρικές στο εξωτερικό, έχουμε πάνω από 250 τράπεζες ως πελάτες σε 35 χώρες και συνεχίζουμε να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα εξαγορών που ξεκίνησε πέρυσι. Μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο αναμένουμε μια ακόμη εξαγορά μεγαλύτερου μεγέθους από την προηγούμενη (της γαλλικής Login). Τα διαθέσιμα της εταιρείας και η δυνατότητα δανεισμού της είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της εισηγμένης, συμπληρώνοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελούν επιχειρήσεις από τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία και δεύτερη από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Μένοντας στον χώρο της πληροφορικής, μόλις πρόσφατα δύο τουλάχιστον εισηγμένες (Epsilon Net, Entersoft) διεκδίκησαν την εξαγορά της Unisoft, άσχετα από το αν αυτή τελικά καταλήγει στη μη εισηγμένη SoftOne.

Εισηγμένες εταιρείες όπως η Sarantis, η Autohellas, η Π. Πετρόπουλος και η Μοτοδυναμική ποτέ δεν έχουν κρύψει την πολιτική τους για επέκταση και μέσα από εξαγορές-απορροφήσεις άλλων εταιρειών, καθώς άλλωστε διαθέτουν και τη χρηματοδοτική ικανότητα να το πράξουν.

Κανέναν επίσης δεν θα εκπλήξει μια κίνηση εξαγοράς και από την ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, καθώς όπως η ίδια δηλώνει: «Μετά την πώληση, τον Οκτώβριο του 2014, της CALIN, η εταιρεία διαθέτει ρευστότητα που ανέρχεται κατά την 30.6.2017 σε 5,8 εκατ. ευρώ περίπου (συµπεριλαµβανοµένων και των χρηµατοοικονοµικών περιουσιακών στοιχείων) και εξετάζει επενδυτικά σχέδια για την αξιοποίησή της».

Πέραν αυτών, στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες βρίσκεται το ζήτημα της απορρόφησης του παραγωγικού τμήματος της Μπήτρος από τη ΣΙΔΜΑ, ενώ παράλληλα γνωστές είναι οι επιθετικές βλέψεις του Ιατρικού Αθηνών στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v