Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Στήριγμα για το ΧΑ τα «θεμελιώδη»

Κόντρα σε προκλήσεις και αβεβαιότητες που έρχονται από εσωτερικό και εξωτερικό, η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων αποτελεί «επιχείρημα» για τους αισιόδοξους επενδυτές του ΧΑ. Η άνοδος των εξαγωγών και η βιομηχανία.

Εισηγμένες: Στήριγμα για το ΧΑ τα «θεμελιώδη»

Οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των επιδόσεων και των προοπτικών των εισηγμένων εταιρειών καλούνται να αποτελέσουν αντίβαρο στις όποιες αυξημένες αβεβαιότητες έχουν προκύψει είτε από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές (κίνδυνος μαζικής υποχώρησης στα χρηματιστήρια), είτε από το εγχώριο πολιτικό-οικονομικό μέτωπο (τρόπος εξόδου από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο, τραπεζικά stress tests).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν αρκετές ειδήσεις που προμηνύουν όχι μόνο βελτίωση του γενικότερου περιβάλλοντος για την ελληνική οικονομία, αλλά παράλληλα και καλύτερες οικονομικές επιδόσεις για τις εισηγμένες του ΧΑ. Ενδεικτικά μάλιστα αναφέρονται:

• Η ανοδική πορεία των εξαγωγών, που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και μέσα στο 2018 (+19,3% τον Ιανουάριο αφαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

• Οι θετικές προσδοκίες για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, όπως αυτή αντανακλάται στον σχετικό δείκτη Οικονομικών Προσδοκιών του ΙΟΒΕ (103,1 μονάδες τον φετινό Φεβρουάριο, έναντι 91,8 μονάδες δώδεκα μήνες ενωρίτερα).

• Η νέα αναμενόμενη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού, όπως αυτή συνάγεται από τη μέχρι τώρα πορεία των προκρατήσεων.

• Τα σαφώς καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών για το 2017. Ενδεικτικό είναι ότι (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) από τη μέχρι τώρα αθροιστική κερδοφορία των 16 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει τις σχετικές τους λογιστικές καταστάσεις προκύπτει βελτίωση καθαρών κερδών κατά 12,5%.

 

 • Η διαφαινόμενη για φέτος νέα αύξηση των χρηματικών διανομών των εισηγμένων εταιρειών μετά το υψηλό της τελευταίας τετραετίας που είχαμε το 2017. Στον παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών που είτε έχουν διανεμηθεί, είτε έχουν ανακοινωθεί για το 2018.

 

• Δεκάδες εισηγμένες εταιρείες έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτιμήσεις είτε για καλύτερες επιδόσεις μέσα στο 2018, είτε για ένα ανοδικό ξεκίνημα στην τρέχουσα οικονομική χρήση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα των Αεροπορία Αιγαίου (βλέπε επιβατική κίνηση πρώτου διμήνου), Autohellas, JUMBO, ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Entersoft, Παπουτσάνης, PROFILE, Σφακιανάκης, Ακρίτας, Γενική Εμπορίου, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Αφοί Κορδέλλου, Κρητών Άρτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v