Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Στήνεται» το πρώτο ΑΚΕΣ με «όπλο» την ελληνική γαστρονομία

Attica Finance και ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ προετοιμάζουν το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, με «όπλο» την ελληνική γαστρονομία. Θα αποκτά μετοχές και ομόλογα σε εγχώριες εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων και ποτών.

ΧΑ: «Στήνεται» το πρώτο ΑΚΕΣ με «όπλο» την ελληνική γαστρονομία

Μπορεί το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία νέων προϊόντων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (Εταιρείες Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών και Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών) να έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια, ωστόσο μόλις τώρα ετοιμάζεται το πρώτο ΑΚΕΣ από τη σύμπραξη της Attica Finance (συμμετέχουν Δυναμική Χρηματιστηριακή και Attica Bank) και του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού).

Ειδικότερα, οι Attica Finance και ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ ανακοίνωσαν τη μεταξύ τους συνεργασία με την ίδρυση κοινής εταιρείας για την ενίσχυση των Ελλήνων παραγωγών τροφίμων και ποτών με εξαγωγική δραστηριότητα.

«H νέα εταιρεία θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη συσσωρευμένη εμπειρία των δύο μερών, με σκοπό τη στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης επενδυτικών χρηματοδοτικών εργαλείων», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στους στόχους της σύμπραξης περιλαμβάνεται και η δημιουργία Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, το οποίο θα αποκτά ποσοστά μετοχών σε εγχώριες εξαγωγικές επιχειρήσεις από τον χώρο των τροφίμων και των ποτών, ή ακόμη θα μπορεί να συμμετέχει σε ομολογιακές εκδόσεις των εταιρειών αυτών.

Από την πλευρά της, η Attica Finance σχεδίαζε εδώ και δύο περίπου χρόνια μια τέτοια κίνηση, καθώς έβλεπε ότι:

Πρώτον, θα υπήρχε στροφή της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις τράπεζες προς τις αγορές κεφαλαίου και 

δεύτερον, λόγω του μικρού μεγέθους των ελληνικών εταιρειών, θα ήταν πολύ δύσκολο γι' αυτές να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων funds του εξωτερικού.

Άρα, διαπιστώθηκε κενό που θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να καλυφθεί, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί απρόσκοπτα ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος στην Ελλάδα, όπως αυτός των τροφίμων και των ποτών και μάλιστα το εξαγωγικό του κομμάτι.

Από την πλευρά του, ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα επιχειρηματιών-εμπόρων της ομογένειας που διακινεί ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. «Ερχόμαστε σε επαφή με τους Έλληνες παραγωγούς, αγοράζουμε τα προϊόντα που επιλέγουμε -πληρώνουμε δηλαδή τον κόπο τους και τη δημιουργικότητά τους-, μεταφέρουμε τα προϊόντα σε αποθήκες που διαθέτουμε σε χώρες του εξωτερικού και τα διακινούμε» είχε δηλώσει το Νοέμβριο του 2017 σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο πρόεδρός του κ. Αριστοτέλης Καρβέλλας. Τότε μάλιστα, είχε γίνει και η πρώτη συνάντηση του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, προκειμένου να βρεθούν τρόποι υποβοήθησης των αναπτυξιακών σχεδίων του Συνδέσμου.

«Στόχος είναι η ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών μέσα από ένα fund. Θέλουμε να δείξουμε στις διεθνείς αγορές ότι το ελληνικό προϊόν έχει μέλλον. Και επίσης, να δείξουμε ότι η αγορά μπορεί να επενδύσει πάνω στο μοντέλο που λέγεται μεσογειακή γαστρονομία, γιατί άλλωστε πρόκειται για την ελληνική γαστρονομία» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Καρβέλλας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v