Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Triple witching και FTSE rebalancing κρίνουν το πρόσημο

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο. Αρνητικό στοιχείο ο χαμηλός τζίρος. Προβληματίζει η εικόνα του τραπεζικού κλάδου. Κρίσιμα τα επίπεδα των 2.080 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΧΑ: Triple witching και FTSE rebalancing κρίνουν το πρόσημο

Παρά την πολύ αυξημένη κινητικότητα που υπάρχει στην αγορά των ομολόγων, με τις αξίες συναλλαγών του Μαρτίου να έχουν ήδη ξεπεράσει αθροιστικά το σύνολο του 2017, με αφορμή την έκδοση των έντοκων γραμματίων 12μηνης διάρκειας, η αγορά των μετοχών δείχνει αδύναμη να κινηθεί με momentum υψηλότερα, αναζητώντας και πάλι κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα.

Η συνεδρίαση είναι αυξημένης επιφυλακής αφού συμπίπτει το triple witch της αγοράς παραγώγων με τις αλλαγές των δεικτών FTSE. Το ενδιαφέρον είναι σε τρεις κυρίως τίτλους. Στον δείκτη FTSE Emerging Europe Midcap εισέρχεται πλέον η μετοχή της Μυτιληναίος. Παράλληλα οι τίτλοι των Viohalco και Σαράντη προστίθενται στον Emerging Europe Small Cap.

Μετά την ώθηση ως τις 839 μονάδες στις 12/3, έκτοτε επικρατεί και πάλι εικόνα διολίσθησης χαμηλότερα, με ισχνές συναλλαγές. Το μόνο θετικό για την ώρα είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έχει δείξει χαρακτήρα και έχει διατηρηθεί πάνω από τις 811 μονάδες, που είναι το πρώτο όριο, διατηρώντας το θετικό πρόσημο για το έτος. Η αξία των συναλλαγών είναι βέβαια ένα ζήτημα, διότι όσο παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, το σενάριο διολίσθησης είναι το βασικό.

Το καλό σενάριο, με την επαναφορά άνω των 815 μονάδων, θα μπορούσε να φέρει στο προσκήνιο τη ζώνη των 830/840 μονάδων, ωστόσο για κίνηση πάνω από εκεί θα χρειαστεί βοήθεια από τις ξένες αγορές, την ειδησεογραφία και φρέσκο χρήμα.

Τεχνικά, η υποχώρηση ως τις 800 μονάδες, που είναι η επόμενη στήριξη του συστήματος, θα είναι σημαντική εξέλιξη, αφού η επόμενη ζώνη με σημασία είναι η στήριξη των 780 μονάδων, επίπεδο που αποτελεί stop σε πολλούς ήδη τοποθετημένους στην αγορά αλλά και πιθανό σημείο ενδιαφέροντος για υποψήφιους αγοραστές.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η χθεσινή κίνηση του δείκτη των τραπεζών προβληματίζει περαιτέρω την τραυματισμένη τεχνική εικόνα, που πλέον όχι μόνο δεν υπεραποδίδει της αγοράς αλλά πραγματοποιεί και χαμηλότερα χαμηλά για φέτος.

Η κίνηση ως τις 835 μονάδες και το κλείσιμο στις 843 μονάδες είναι στο όριο της στήριξης και η παραμονή κάτω από τις 835-840 μονάδες θα φέρει στο προσκήνιο την επόμενη στήριξη στα επίπεδα των 800 μονάδων. Μόνο κίνηση με κλεισίματα πάνω από τις 905-910 μονάδες επαναφέρει θετικά σενάρια για την πορεία του δείκτη. Ο τελευταίος μήνας έχει επιφέρει σημαντικές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να «προΐσταται» με -15%, εξαιτίας των θεμάτων με τα ADRs, την Εθνική Ασφαλιστική και τη ρουμανική θυγατρική.

Μετά τη χθεσινή πίεση, η μετοχή της Eurobank σημειώνει πτώση 11% τον τελευταίο μήνα. Αντίθετα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνουν μικρότερες απώλειες 5,5% και 6,3%.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η άμεση επαναφορά πάνω από τη στήριξη στις 2.070-2.080 μονάδες, σημείο από το οποίο διέρχεται και ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών, είναι θετικό, ωστόσο όσο η κίνηση διατηρείται χαμηλότερα από τις 2.150 μονάδες, είναι διορθωτική.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v