Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περισσότερο «διάφανες» γίνονται οι μεγάλες εισηγμένες

Περίπου το 30% των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ υποχρεώνεται σε πρόσθετη πληροφόρηση προς το ευρύ επενδυτικό κοινό, μέσω της υποβολής μη χρηματοοικονομικών στοιχείων. Πώς επηρεάζονται μέτοχοι και κάτοχοι εταιρικών ομολόγων.

Περισσότερο «διάφανες» γίνονται οι μεγάλες εισηγμένες

Στην παροχή περισσότερων πληροφοριών προς το ευρύ επενδυτικό κοινό υποχρεώνεται περίπου το 30% των εισηγμένων στο ΧΑ, με στόχο οι μέτοχοι να αποκτούν πληρέστερη άποψη για την πολιτική κάθε εταιρείας σε μια σειρά από ζωτικής σημασίας θέματα.

Ειδικότερα, πρόκειται για το νόμο 4403 του 2016 που επιβάλλει στις «οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος» (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και εισηγμένες με προσωπικό άνω των 500 ατόμων) στις ετήσιες λογιστικές τους καταστάσεις, να περιλαμβάνουν και μια μη χρηματοοικονομική κατάσταση που παρέχει πληροφορίες για την κατανόηση της εξέλιξης των επιδόσεων, τη θέση και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της εταιρείας σε σχέση τουλάχιστον με περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αποφυγή δωροδοκιών.

Ο σχετικός νόμος αποτελεί υποχρέωση προσαρμογής της Ελλάδας σε Κοινοτική Οδηγία, με τη διαφορά όμως ότι ενώ στη χώρα μας ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τις λογιστικές καταστάσεις του 2017 (της οικονομικής χρήσης του 2016 που δημοσιεύτηκαν πέρυσι) στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεκινάει μόλις φέτος.

Η βιασύνη αυτή των ελληνικών αρχών και η αρχική απουσία επαρκών διευκρινίσεων είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότερες μη χρηματοοικονομικές καταστάσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι είτε να αντιμετωπιστούν από τις εισηγμένες με γραφειοκρατική-διεκπεραιωτική διάθεση, είτε να περιέχουν ανεπαρκείς πληροφορίες.

«Για πρώτη χρονιά και με τόσα πολλά θέματα ανοιχτά, οι εισηγμένες εταιρείες ανταποκρίθηκαν σχετικά επαρκώς» δήλωσε πηγή προσκείμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, συμπληρώνοντας πως «ουσιαστικά ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται από τώρα και για φέτος ο πήχης των απαιτήσεών μας έχει ανεβεί».

Έτσι, οι φετινές μη χρηματοοικονομικές καταστάσεις αναμένεται να εξεταστούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα και μάλιστα λέγεται πως κάπου προς τα τέλη της φετινής χρονιάς θα αποφασιστεί το κατά πόσο οι ετήσιες αυτές μη χρηματοοικονομικές καταστάσεις θα ελέγχονται στο εξωτερικό.

Μη χρηματοοικονομικές καταστάσεις είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν γύρω στις 50-55 εισηγμένες εταιρείες (με βάση τον αριθμό των εργαζομένων τους), δηλαδή περίπου το 30% του συνόλου των εταιρειών του ΧΑ.

Στόχος του νομοθέτη είναι η πληρέστερη πληροφόρηση του ευρέος επενδυτικού κοινού, αλλά και η πίεση για επιβολή διαδικασιών στις εταιρείες προκειμένου να μειωθούν διαφόρων ειδών κίνδυνοι που προέρχονται είτε από το εξωτερικό τους περιβάλλον (ποινικά ζητήματα, πρόστιμα, παραβίαση περιβαλλοντικών διατάξεων, μη ικανοποίηση πελατών και προμηθευτών, θέματα σχέσεων με τοπικές κοινωνίες), είτε από το εσωτερικό της (π.χ. διαφθορά, ευνοιοκρατία, πολιτική ανάληψης αλόγιστου επιχειρηματικού κινδύνου, κακό εργασιακό περιβάλλον).

Και σύμφωνα με την ίδια θεώρηση, όσο μικρότεροι είναι οι σχετικοί κίνδυνοι, τόσο περισσότερο διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πιστωτριών τραπεζών (με ό,τι αυτό σημαίνει ενδεχομένως για το ύψος των επιτοκίων), των εργαζομένων (υψηλότερη παραγωγικότητα) αλλά και των επενδυτών (με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τρέχουσες τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων που κατέχουν).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v