Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες είναι τώρα οι ζώνες άμυνας στο Χρηματιστήριο

Το βαρύ κλίμα στις διεθνείς αγορές κάνει ακόμα πιο δύσκολη... την ζωή των επενδυτών. Πού εντοπίζονται οι κρίσιμες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 25 και τον τραπεζικό. Ποια είναι τα περιθώρια αντίδρασης στο θετικό σενάριο.

Ποιες είναι τώρα οι ζώνες άμυνας στο Χρηματιστήριο

Με τη διάσπαση της σημαντικής ζώνης άμυνας των 790 – 800 μονάδων, η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται και πάλι σε συγχρονισμό με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αφού είχε προλάβει να προηγηθεί ελαφρώς τις προηγούμενες μέρες.

Μετά από οκτώ αρνητικές συνεδριάσεις, οι απώλειες του βασικού δείκτη ξεπερνούν το 6% από το πρόσφατο υψηλό του στις 839 μονάδες. Η επιστροφή σε αρνητικό πρόσημο για το έτος και οι απώλειες άνω του 11% για τον τραπεζικό δείκτη πραγματοποιείται με αυξημένη κινητικότητα.

Η αγορά των μετοχών έχει αποκτήσει αρνητικό momentum, αδυνατώντας να βγάλει μια έστω ισχνή αντίδραση, με αποτέλεσμα το βλέμμα να έχει επιστρέψει στις ζώνες άμυνας. Σε επιμέρους μετοχές ωστόσο, υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαφοροποίησης και αυτό έχει διαφανεί όλες αυτές τις οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις. Σε μεγάλο βαθμό, η πορεία των επόμενων ημερών θα εξαρτηθεί περισσότερο από την πορεία του S&P 500 και του DAX, οι οποίοι κινούνται πλησίον σημαντικών επιπέδων στήριξης.

Μετά την ώθηση ως τις 839 μονάδες στις 12/3, και την αρχική εικόνα διολίσθησης χαμηλότερα με ισχνές συναλλαγές, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις αυξήθηκαν και οι συναλλαγές. Τεχνικά, η υποχώρηση χαμηλότερα από τις 800 μονάδες τόσο εύκολα δεν είναι καλό νέο για την αγορά.

Το μόνο θετικό είναι ότι η συνεχιζόμενη πτώση στο Γενικός Δείκτης έχει οδηγήσει σημαντικές μετοχές σε υπερπωλημένες περιοχές αφού στο διάστημα μηνός μόνο οι τίτλοι των Coca Cola HBC, Motor Oil και Terna Energy έχουν θετικό πρόσημο. Οι επόμενες στηρίξεις είναι στην περιοχή των 765 μονάδες. Η περιοχή είναι αξιόλογη στήριξη για τη αγορά και πιθανό σημείο ενδιαφέροντος για υποψήφιους αγοραστές, αλλά αν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές συνεχίσουν να επιδεινώνονται, τότε το αμέσως επόμενο σημείο είναι οι 740 μονάδες. Το καλό σενάριο, ενεργοποιείται μόνο με επαναφορά άνω των 815 μονάδων και εξαντλείται για την ώρα στη ζώνη των 830 / 840 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Η χθεσινή κίνηση του δείκτη των τραπεζών κατέληξε ακριβώς πάνω στη στήριξη των 775 μονάδων, αν και η ουσιαστική στήριξη είναι στις 755 - 760 μονάδες. Πλέον πραγματοποιεί χαμηλότερα χαμηλά για φέτος σε κάθε συνεδρίαση ενώ η πορεία της Τράπεζας Πειραιώς προβληματίζει έντονα.

Η κίνηση ως τις 850 μονάδες θα θεωρηθεί διορθωτική αντίδραση στην πτώση και μόνο κίνηση με κλεισίματα πάνω από τις 905-910 μονάδες επαναφέρει θετικά σενάρια για την πορεία του δείκτη. Ο τελευταίος μήνας έχει επιφέρει σημαντικές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές με την Τράπεζα Πειραιώς να παίρνει τα σκήπτρα από την Εθνική Τράπεζα. Πτώση -24% και -19% τον τελευταίο μήνα για τις δύο μετοχές, ενώ Alpha Bank και Eurobank υποχώρησαν -14% και -13% αντίστοιχα.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η άμεση επαναφορά πάνω από τη στήριξη στις 2.070-2.080 μονάδες, σημείο από το οποίο διέρχεται και ο απλός μέσος όρος των 200 ημερών θα είναι το πρώτο θετικό σινιάλο, ωστόσο όσο η κίνηση διατηρείται χαμηλότερα από τις 2.150 μονάδες είναι διορθωτική. 

Το διάγραμμα του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v