Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε περισσότερα «γερά χαρτιά» ποντάρει το ΧΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς για διεύρυνση των προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών στο ΧΑ. Η Chipita, η συμβολή των placements και ο ρόλος των ΑΕΕΑΠ.

Σε περισσότερα «γερά χαρτιά» ποντάρει το ΧΑ

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια παρατηρείται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας σε παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με το εύρος των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει το Χρηματιστήριο της Αθήνας σε μια ολοένα και περισσότερο παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Γεγονός είναι ότι μόλις μία μεγάλη εισαγωγή έγινε στο ΧΑ μετά το 2008 (αυτή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος το 2014), όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα διψήφιος αριθμός εισηγμένων ομίλων αποφάσισε να εγκαταλείψει το ταμπλό μέσω δημόσιων προτάσεων και αρκετές άλλες αποχώρησαν υποχρεωτικά εξ’ αιτίας των προβληματικών τους οικονομικών επιδόσεων.

Ο γενικότερος προβληματισμός έγκειται στο ότι με τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τα γνωστά τους προβλήματα και τα άλλα blue chips να είναι περιορισμένα σε αριθμό, η ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς υποβαθμίζεται στο βαθμό που τα μεγάλα funds δεν τοποθετούνται συνήθως σε εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των εκατό εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο κατά τα τελευταία χρόνια έχουν «χαιρετήσει» το ΧΑ ισχυροί επιχειρηματικοί Όμιλοι όπως πχ η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η Kleeman, τα Μάρμαρα Κυριακίδη, ενώ θέμα χρόνου φαίνεται να είναι το «αντίο» του Κορρέ, της Mermeren Kombinat και των μεγάλων ιχθυοκαλλιεργητικών δυνάμεων Νηρέα και Σελόντα (μάλλον μέσα στο 2019).

Πού όμως έγκειται η σχετική -συγκρατημένη έστω- αισιοδοξία του τελευταίου διαστήματος; Στο ότι μέσα από διάφορους τρόπους, αναμένεται να προστεθούν στη φαρέτρα του ΧΑ και άλλες επενδυτικές επιλογές.

Ήδη, έστω και μέσω απόσχισης από τη ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ εισήχθη στο ΧΑ, συμμετέχοντας μάλιστα «με το καλημέρα» στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με την ElvalHalcor (η εισηγμένη ΧΑΛΚΟΡ απορρόφησε πέρυσι την ΕΛΒΑΛ) στο βαθμό που η μητρική Viohalco προχωρήσει σε placement και περιορίσει το ποσοστό της στην ElvalHalcor από το 90% που είναι σήμερα, τουλάχιστον κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.

Το γεγονός ότι η Autohellas διέθεσε πρόσφατα μέσω placement το 14,3% των μετοχών της και έτσι το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Βασιλάκη περιορίστηκε λίγο πάνω από το 60%, διευρύνει τη μετοχική της διασπορά και διευκολύνει την ένταξη του τίτλου στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί πως σε αυτόν συγκαταλέγονται επιχειρήσεις με πολύ φτωχότερες οικονομικές επιδόσεις.

Να σημειωθεί πως η αναθεώρηση των δεικτών του ΧΑ αναμένεται μετά το τέλος Απριλίου, όταν θα έχουν δημοσιεύσει οι εισηγμένες τα ετήσια οικονομικά τους αποτελέσματα.

Η χρηματιστηριακή αγορά επίσης περιμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την «επιστροφή» της Chipita στο ΧΑ, που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων και εγχώριων χαρτοφυλακίων.

Επίσης, θετικές εντυπώσεις προκάλεσε το γεγονός ότι εταιρείες με ισχυρά οικονομικά μεγέθη προχώρησαν φέτος σε placements, με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΚΡΙ-ΚΡΙ και Πετρόπουλος, ελπίζοντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγμένες εταιρείες μέσα στο έτος.

«Υπάρχουν πολύ καλές εταιρείες στο ΧΑ, όπως πχ η Flexocack, το Πλαίσιο και η Καράτζης που όμως δεν τις βοηθά το μεγάλο ποσοστό των βασικών τους μετόχων» αναφέρει χαρακτηριστικά γνωστός χρηματιστής.

Ελπίδες για διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών στο ΧΑ έχουν εναποτεθεί μέσα στη διετία 2018-2019 και στο μέτωπο των ΑΕΕΑΠ, όπου τουλάχιστον Εθνική-Πανγαία και Trastor θα επιδιώξουν τη διεύρυνση της σημερινής τους ασήμαντης διασποράς, με την πρώτη τουλάχιστον να φαίνεται πως σε μια τέτοια περίπτωση θα ενταχθεί στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ακόμη όμως και οι άλλες εισηγμένες ΑΕΕΑΠ γνωρίζουν πως θα πρέπει να μεγαλώσουν σε μέγεθος προκειμένου να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας.

Κινητικότητα όμως υπάρχει και στο μέτωπο των εταιρικών ομολόγων όπου φέτος θα συνεχιστεί η προσέλκυση εκδόσεων μεγάλων εταιρειών, όπως για παράδειγμα της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και της Coral (πρατήρια Shell, θυγατρική της Motor Oil). «Η Coral εκδίδει εταιρικό ομόλογο μέσω του ΧΑ όχι για να αντλήσει φτηνό χρήμα, αλλά γιατί κάθε εταιρεία που γίνεται δημόσια, βελτιώνει την απόδοσή της και αποδίδει περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτρος Τζανετάκης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v