Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί υπάρχουν... contrarian σκέψεις στο Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 790 μονάδες. Τα σενάρια για τις τραπεζικές μετοχές μετά τη χθεσινή ανοδική κίνηση. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες. Τι δείχνουν τα ομόλογα.

Γιατί υπάρχουν... contrarian σκέψεις στο Χρηματιστήριο

Η αγορά διατήρησε την επαφή της με τις 780 μονάδες, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό και στις αμερικανικές μετοχές. Το βλέμμα, πάντως, έχει επιστρέψει στις ζώνες άμυνας και εκεί θα παραμείνει έως ότου οι συνθήκες στις ξένες αγορές ομαλοποιηθούν και η μεταβλητότητα αποκλιμακωθεί.

Με τη διάσπαση της σημαντικής ζώνης άμυνας των 790-800 μονάδων, η αγορά διατηρεί αρνητικό βηματισμό, ενώ και στη χθεσινή συνεδρίαση, οι 790 μονάδες «μπλόκαραν» τον δρόμο για υψηλότερα.

Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις είχαν πρωταγωνιστή τον τραπεζικό δείκτη, με κέρδη σχεδόν 4% και επάνοδο πάνω από τις 800 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, όμως, η εσχάτως θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων προκαλεί αρκετές contrarian σκέψεις στην αγορά. Το να αποτελεί ο τραπεζικός δείκτης προπομπό για την ευρύτερη κίνηση δεν είναι απίθανο, αφού ο Απρίλιος είθισται να είναι μήνας πολύ θετικός για τα παγκόσμια χρηματιστήρια αλλά και το Χ.Α.

Για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500, από το 2008 έως και το 2017 με εξαίρεση το 2012, όλες οι άλλες χρονιές ήταν θετικές, με μέσο όρο κερδών 2,2%, ενώ και για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, ο μέσος όρος των κερδών στη δεκαετία είναι 2,3% και μόνο το 2010, το 2012 και το 2015 ήταν αρνητικός, με πολύ μικρές απώλειες. Για τον Dow Jones Industrial Average, από το 2008 έως το 2017, καμία χρονιά ο Απρίλιος δεν ήταν αρνητικός.

Στις επιμέρους μετοχές, υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαφοροποίησης από την πορεία των δεικτών και αυτό έχει διαφανεί στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το θετικό στην πορεία του Γενικού Δείκτη είναι ότι σημαντικές δεικτοβαρείς μετοχές βρίσκονται σε σημαντικά επίπεδα στήριξης και μπορούν να βγάλουν άμυνες.

Εκτός από τις 775 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις είναι στην περιοχή των 762/765 μονάδων. Η περιοχή είναι πιθανό σημείο ενδιαφέροντος για υποψήφιους αγοραστές, αλλά αν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές συνεχίσουν να επιδεινώνονται, τότε το αμέσως επόμενο σημείο είναι οι 745 μονάδες, που αποτελεί πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης στην αγορά. Το καλό σενάριο ενεργοποιείται μόνο με επαναφορά άνω των 797/800 μονάδων. Οι αντιστάσεις είναι στη ζώνη των 820 μονάδων και υψηλότερα, στις 850 μονάδες.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση ως τις 850 μονάδες, που είναι η πρώτη σοβαρή αντίσταση, θεωρείται διορθωτική αντίδραση στην πτώση και μόνο κίνηση με κλεισίματα πάνω από τις 905 μονάδες επαναφέρει θετικά σενάρια για την πορεία του δείκτη.

Εκτός από τη στήριξη των 755 μονάδων, έπειτα κινούμαστε αρκετά χαμηλότερα, στην περιοχή των 700 μονάδων. Ο τελευταίος μήνας έχει επιφέρει σημαντικές διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών αφού η Eurobank διαμορφώνεται 1,5% υψηλότερα και η Τράπεζα Πειραιώς -25%. Για την Εθνική Τράπεζα, οι απώλειες είναι στο -6% και για την Alpha Bank, -4%.

Η εικόνα για τον δείκτη των τραπεζών

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκει στήριξη πάνω στις 1.988/2.000 μονάδες, με τις 1.988 μονάδες να αποτελούν το κάτω όριο των Bollinger bands, ενώ στο πάνω όριο, για την ώρα, η αντίσταση στις 2.050 μονάδες είναι ευδιάκριτη. Τόσο στις 27/3 όσο και στη χθεσινή συνεδρίαση, η ανοδική πορεία σταμάτησε ακριβώς σε αυτό το επίπεδο των 2.050 μονάδων.

Οι τιμές πλέον διαμορφώνονται χαμηλότερα από τον απλό μέσο όρο των 200 ημερών και αυτό είναι αρνητικό σημάδι για την αγορά. Χαμηλότερα από τις 2.000 μονάδες, το κλίμα χαλάει αρκετά και η στήριξη τοποθετείται στις 1.935 μονάδες. Αντίθετα, υψηλότερα από τις 2.050 μονάδες, το βλέμμα ανεβαίνει στις 2.105 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα του FT 25

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v