Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Που ποντάρουν όσοι βλέπουν «πράσινο» Απρίλιο στη Wall Street

Oversold βραχυπρόθεσμα η αμερικανική αγορά, με τις συνθήκες να δείχνουν ιδανικές για επιστροφή στα κέρδη. Τι διδάσκει η ιστορία για τους βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς. Τα σινιάλα από τα ομόλογα, τα επιτόκια και ο... Τραμπ.

Που ποντάρουν όσοι βλέπουν «πράσινο» Απρίλιο στη Wall Street

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι οι επενδυτές μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να διατηρούν πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στις αμερικανικές μετοχές, καθώς περιμένουν περισσότερη αδυναμία όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά παγκοσμίως στις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο, σε ένα μια πιο βραχυπρόθεσμη βάση, ειδικά για την αμερικανική αγορά, θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές για τον Απρίλιο να επιστρέψει σημαντικά κέρδη.

Το πρώτο στοιχείο είναι ότι οι τεχνικές συνθήκες στις αγορές των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα είναι υπερπουλημένη (oversold) και οι αναλυτές αναμένουν μια «διορθωτική» άνοδο μέσα στον τρέχοντα μήνα και η οποία θα δώσει ευκαιρίες συναλλαγών στους πιο επιθετικούς traders και επενδυτές, πριν ξεκινήσει το επόμενο διορθωτικό στάδιο στις αρχές του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, το δεύτερο στοιχείο που ευνοεί ένα ράλι βραχυπρόθεσμα είναι η εποχικότητά που επιδεικνύει η αμερικανική αγορά μετοχών τον Απρίλιο. Την τελευταία δεκαετία, ο δείκτης βαρόμετρο Dow Jones Industrial Average των μετοχών στις ΗΠΑ σε καμία χρονιά δεν σημείωσε απώλειες και μάλιστα τα ποσοστιαία κέρδη του δείκτη ήταν άνω του 2%. Για τον έτερο και πιο σημαντικό αμερικανικό δείκτη S&P 500, από το 2008 έως και το 2017 με εξαίρεση το 2012, όλες οι άλλες χρονιές ήταν θετικές με μέσο όρο κερδών 2,2%.

Το τρίτο στοιχείο που ευνοεί την ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών από τον Απρίλιο είναι η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και η μείωση στη μεταβλητότητά τους. Οι φόβοι για τα επιτόκια υπήρξε ο καταλύτης για το ισχυρό selloff των μετοχών στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά πλέον οι προσδοκίες για τα επιτόκια έχουν ήδη αναθεωρηθεί και σε μεγάλο βαθμό οι φόβοι για τις αποφάσεις της Fed έχουν προεξοφληθεί στις τιμές των μετοχών. Βραχυπρόθεσμα συνεπώς, καθώς οι φόβοι των επιτοκίων έχουν λειανθεί και τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ισχυρή ανάπτυξη στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, το θετικό σενάριο αποκτά προβάδισμα.

Επίσης, η ανακοίνωση των δασμών από την κυβέρνηση Trump και τα αντίθετα μέτρα από την κινεζική πλευρά αφού ανακοινώθηκαν είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη προεξοφληθεί στην πτώση που προηγήθηκε.

Αρκετοί θεσμικοί επενδυτές εξηγούν ότι το πακέτο φοροαπαλλαγών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Trump θα έχει πολλαπλάσια θετική επίδραση στις εισηγμένες εταιρείες από ότι η αύξηση των δασμών, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο των δύο μέτρων να κλίνει προς το θετικό πόλο βραχυπρόθεσμα.

Σε όρους θεμελιωδών, ο προβλεπόμενος δείκτης τιμής προς κέρδη (forward P/E) του δείκτη S&P 500 έχει υποχωρεί στις 15,8 φορές, επίπεδο στο οποίο βρήκε στήριξη η αμερικανική αγορά μετοχών τόσο μετά την ψηφοφορία του Brexit αλλά και μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Μακροπρόθεσμοι πονοκέφαλοι

Σε μακροπρόθεσμη ωστόσο βάση η στρατηγική προσέγγιση των μετοχών στις ΗΠΑ δεν αλλάζει. Στις αρχές του έτους 2018, ο ανοδικός κύκλος που ξεκίνησε το 2016 ως κύμα 5 είναι πολύ πιθανό να ολοκληρώθηκε και το ράλι του Ιανουαρίου με την παραβολή ανοδική μορφή (parabolic) μπορεί να θεωρηθεί ως κλασική τελική φάση εκτόνωσης της ανοδικής αγοράς μετοχών.

Πλέον, οι αμερικανικές μετοχές από την κορυφή του πρώτου τριμήνου έχουν ξεκινήσει την αρχή ενός μεγαλύτερου διορθωτικού κύκλου και μαζί με αρκετοί δείκτες όπως ο Russell-2000, οι περισσότερες αγορές στην Ευρώπη, αλλά και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei-225 έσπασαν την ανοδική γραμμή τάσης τους από τις αρχές του 2016. Ο δείκτης ωστόσο S&P 500 βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση διόρθωσης (απώλειες 10% από το υψηλό του στις 2.873 μονάδες) και συνεχίζει να συνεχίζει να τελεί υπό διαπραγμάτευση στα αρχικά στάδια του πρώτου διορθωτικού κύματος.

Για τον S&P 500, η πτώση του πρώτου κύματος μπορεί να φέρει το δείκτη στο πρώτο εξάμηνο ως και τις 2.400 μονάδες, χωρίς να εισέλθει η αγορά όμως σε φάση bear market. Tο 2018, για την πλειονότητα των τεχνικών αναλυτών θα είμαι μια άκρως ευμετάβλητη χρονιά συναλλαγών, με πτωτικό (bearish) το πρώτο εξάμηνο και ανοδικό (bullish) το δεύτερο εξάμηνο χωρίς συνολικά το 2018 να είναι πτωτικό έτος για τις αμερικανικές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v