Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Κ ΑΕΔΑΚ: Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες στο ΧΑ

Τι δήλωσε ο CEO της 3Κ ΑΕΔΑΚ κ. Γιώργος Κουφόπουλος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Αμοιβαίου Κεφαλαίου 3Κ Greek Value. Μετοχές που σήμερα έχουν ελκυστικότερους δείκτες από το 2014 και συχνά βρίσκονται… κάτω από το ραντάρ των αναλυτών.

3Κ ΑΕΔΑΚ: Υπάρχουν ακόμη ευκαιρίες στο ΧΑ

Παρά τη μεγάλη άνοδο πολλών μη τραπεζικών μετοχών κατά την τελευταία τριετία, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της 3Κ ΑΕΔΑΚ κ. Γιώργος Κουφόπουλος (φωτό), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

• Διαπραγματεύονται σήμερα στο ΧΑ μετοχές που παρά την άνοδο των τελευταίων ετών, δεν έχουν αποτυπώσει ακόμη στις τιμές τους τη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων. Για παράδειγμα σε αρκετές εταιρείες η τρέχουσα μερισματική τους απόδοση υπερβαίνει τις αποδόσεις των ομολόγων τους, ενώ στις μη τραπεζικές εισηγμένες του αμοιβαίου κεφαλαίου 3K Greek Value οι μέσοι δείκτες P/E και P/E/G είναι σήμερα ελκυστικότεροι σε σύγκριση με αυτούς του Απριλίου του 2014 (στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).



• Οι εταιρείες που κατέχει το αμοιβαίο κεφάλαιο 3Κ Greek Value έχουν παράξει κατά την περίοδο 2005-2017 κέρδη 11 δισ. ευρώ και χρηματορροές 8-9 δισ. ευρώ, όταν η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή τους κυμαίνεται γύρω στα 15 δισ. ευρώ.

• Γενικότερα, υπάρχουν πολλές εταιρείες οι οποίες κατά τα χρόνια της κρίσης συνέχισαν την κερδοφόρο πορεία τους, βασιζόμενες είτε στις εξαγωγές, είτε στη διεύρυνση των μεριδίων τους στην εγχώρια αγορά. Οι όμιλοι λοιπόν που κατάφεραν να ενδυναμωθούν μέσα στην κρίση βρίσκονται σήμερα σε πλεονεκτική θέση, προκειμένου να ευνοηθούν από μια ενδεχόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Κουφόπουλος επίσης αναφέρθηκε και σε επενδυτικές ευκαιρίες εταιρειών που «κινούνται κάτω από το ραντάρ». Ειδικότερα επισήμανε πως το ΧΑ δεν αποτελεί προς το παρόν μια δημοφιλή επιλογή, με πολλές μετοχές του να μην προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων, αλλά και να μην υπάρχουν αναλυτές να τις καλύψουν. Από τις 185 μετοχές, μόλις γύρω στις 30-40 καλύπτονται από αναλυτές. Άρα, λοιπόν, μπορεί κάποιος να εντοπίσει επενδυτικές ευκαιρίες και στις μετοχές μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης που «κινούνται κάτω από το ραντάρ».

Στη συνέχεια, ο CEO της 3Κ ΑΕΔΑΚ αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις του αμοιβαίου κεφαλαίου 3K Greek Value, το οποίο από το 2015 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα έχει συνολική απόδοση 53% (μαζί με μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου), όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο Γενικός Δείκτης Συνολικής Απόδοσης έχει καταγράψει απώλειες 5,15%.

Το Α/Κ 3K Greek Value δίνει έμφαση σε αποδοτικές εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και έχει τοποθετήσεις σε 30-40 εισηγμένες. «Επικεντρωνόμαστε στις εταιρείες και όχι στις μετοχές. Έχουμε μακρόχρονο επενδυτικό ορίζοντα, αναζητούμε ελκυστικές αποτιμήσεις και περιθώριο ασφαλείας, ενώ παράλληλα δίνουμε έμφαση στις αξιόπιστες διοικήσεις και στη χρηστή διακυβέρνηση. Οι επενδύσεις μας δεν σχετίζονται απόλυτα με το timing και δεν προσβλέπουμε σε κέρδη από τα πάνω-κάτω της αγοράς. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο χρόνος λειτουργεί ως ούριος άνεμος για τις καλές εταιρείες και αρνητικά για τις κακές», κατέληξε ο κ. Κουφόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v