Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Οι στηρίξεις και οι αντιστάσεις μετά το εξαήμερο ανοδικό σερί. Ο ρόλος των διεθνών αγορών και πώς επηρέασε το Χρηματιστήριο το short squeeze. Περιπλέκει τη σημερινή συνεδρίαση η λήξη σειράς παραγώγων.

Πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Η αγορά των μετοχών, ξεπερνώντας όλες τις αντιστάσεις χωρίς περιστροφές, είχε την πρώτη οπτική επαφή της με τις 850 μονάδες, επίπεδο που στο τέλος Φεβρουαρίου αποδείχτηκε ισχυρή αντίσταση.

Παράλληλα, η διάθεση του τραπεζικού δείκτη να κινηθεί απνευστί προς τις 970 μονάδες από τις 811 μονάδες ήταν προπομπός για την ευρύτερη αγορά, αφού όπως έχουμε επισημάνει, ο Απρίλιος συνήθως είναι θετικός μήνας για τα παγκόσμια χρηματιστήρια αλλά και το Χ.Α. Η συνεδρίαση περιλαμβάνει και τη λήξη των συμβολαίων Απριλίου της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οπότε οι συνθήκες θα είναι λίγο περίπλοκες.

Σε όλο το ανοδικό σκέλος, η αμερικανική αγορά έχει βοηθήσει σημαντικά, αλλά πλέον ο S&P500 βρίσκεται στα πέριξ των 2.700 μονάδων και ως τις 2.750 μονάδες υπάρχουν σημαντικές αντιστάσεις στην ανοδική πορεία του δείκτη. Το πιο ευνοϊκό σενάριο για την αγορά συνεχίζεται σε ισχύ, όσο η ζώνη των 820 μονάδων και υψηλότερα στις 830 μονάδες παραμένει αλώβητη.

Η κίνηση πάνω από αυτά τα δύο επίπεδα προκάλεσε short squeeze και η προσέγγιση της περιοχής των 850 μονάδων ήρθε άμεσα, αλλά από δω και πέρα οι επόμενες αντιστάσεις είναι πιο δύσκολες. Ανοδική διαφυγή άνω των 850 μονάδων φέρνει τις 867 μονάδες και τις 900 μονάδες στο προσκήνιο, ωστόσο χωρίς profit taking φαντάζει δύσκολο το σενάριο. Στα πεδία της άμυνας, χαμηλότερα εκτός από τις 820-830 μονάδες, η επόμενη στήριξη είναι πολύ σημαντική και εδράζει στην περιοχή των 797 μονάδων. Χωρίς να επιδεινωθούν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, η εγχώρια αγορά δεν έχει λόγο να κινηθεί προς την περιοχή αυτή.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση με κλεισίματα πάνω από τις 905-910 μονάδες έχει επαναφέρει τα θετικά σενάρια για την πορεία του δείκτη και τα οποία έχουν άμεση συσχέτιση με την πορεία των stress tests.

Όσο διατηρείται ο δείκτης άνω των 905-910 μονάδων, η τροχιά είναι ανοδική και ο επόμενος στόχος οι 1.030 μονάδες. Ο τελευταίος μήνας συνεχίζει με διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών, με τον τίτλο της Eurobank να υπεραποδίδει με 34% και την Τράπεζα Πειραιώς να υποαποδίδει με 4,5%. Για την Εθνική Τράπεζα, η άνοδος είναι στο 20% και για την Alpha Βank, 15%. Στα ημερήσια διαγράμματα, η Eurobank και η Alpha Bank είναι πάντως ήδη διαπραγματεύσιμες σε overbought συνθήκες όπως και ο δείκτης συνολικά.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει βάλει «πλάτη» τις 2.160 - 2.170 μονάδες στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και έκλεισε στις 2.190 μονάδες. Ωστόσο, η ζώνη 2.130 - 2.160 αποτελούν την ισχυρή περιοχή στήριξης, σε περίπτωση profit taking. Κίνηση σε χαμηλότερα επίπεδα από τις 2.050 - 2.060 μονάδες αλλάζει την τεχνική εικόνα άρδην. Αντίθετα, υψηλότερα, το βλέμμα ανεβαίνει στις 2.220 μονάδες και τις 2.280 μονάδες. Στο ημερήσιο πάντως ο δείκτης «φλερτάρει» με υπεραγορασμένα επίπεδα.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v