Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Παραμένει neutral για τον τραπεζικό κλάδο ο αμερικανικός οίκος αλλά ανεβάζει τον πήχη για τις μετοχές. Γιατί προτιμά την Alpha Bank. Τα κόκκινα δάνεια, το stress test, τα capital buffers και οι στόχοι της επόμενης διετίας.

Citi: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

Υψηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, πλην της μετοχής της Εθνικής, θέτει η Citi σε έκθεσή της για τον κλάδο.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για τον τίτλο της Alpha Bank, ανεβάζοντας την τιμή-στόχο στα 2,68 από 2,16 ευρώ, ενώ διατηρεί «neutral» για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς, θέτει νέο στόχο τα 3,99 από 3,10 ευρώ, για τη Eurobank ανεβάζει τον στόχο στο 1,17 από 0,80 ευρώ ενώ για την Εθνική μειώνει οριακά την τιμή-στόχο στο 0,32 από 0,33 ευρώ.

To stress test

Όπως αναφέρει ο οίκος, τα αποτελέσματα του stress test αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4-5 Μαΐου, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια ακόμη και στο δυσμενές σενάριο.

Η Citi συμφωνεί για το αποτέλεσμα του τεστ αντοχής, δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, της βελτιωμένης κάλυψης με προβλέψεις μετά το IFRS 9 και των ηπιότερων μακροοικονομικών υποθέσεων σε σχέση με την άσκηση του 2015.

Η μείωση των NPEs

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες πέτυχαν μείωση των NPEs κατά 8,6 δισ. ευρώ το 2017, υπεραποδίδοντας έναντι των στόχων κατά 0,1-0,8 δισ. έκαστη. Το 2018-19 οι διοικήσεις των τραπεζών καλούνται να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους, μειώνοντας τα NPEs κατά 12,9 και 16,4 δισ. αντίστοιχα.

Ο οίκος σημειώνει ότι ο συνδυασμός του αυξημένου κόστους ρίσκου του 2017, του ρίσκου εκτέλεσης σε σχέση με τους πιο δύσκολους στόχους μείωσης των NPEs το 2018-19 και του μακροοικονομικού ρίσκου τον καθιστά πιο προσεκτικό όσον αφορά στην εικόνα διαμόρφωσης νέων προβλέψεων.

Οι αποτιμήσεις

Η Citi μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά 47% φέτος και κατά 29% για το 2019. Ωστόσο, το ρολάρισμα του μοντέλου της οδηγεί σε υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές, πλην της Εθνικής, καθώς συμπεριλαμβάνει μεγαλύτερη επίπτωση από την εφαρμογή του IFRS 9 σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Ο οίκος παραμένει neutral για τον κλάδο καθώς εκτιμά ότι οι προσπάθειες μείωσης των NPEs θα πλήξουν την κερδοφορία των τραπεζών, με ρίσκα εκτέλεσης τόσο σε οργανικές όσο και σε μη οργανικές στρατηγικές. Θέτει σύσταση “buy” για τον τίτλο της Αlpha Βank, λόγω της ισχυρότερης ικανότητάς της να απορροφά τα ρίσκα, λόγω του υψηλότερου δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 και της ανώτερης ποιότητας κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v