Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο «αποδοτικές» είναι οι εισηγμένες εταιρείες

Ποιες εισηγμένες εταιρείες καταφέρνουν να διαχειρίζονται περισσότερο αποδοτικά τα κεφάλαια των μετόχων τους. Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές στο δείκτη ROE. Αναλυτικός πίνακας με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Πόσο «αποδοτικές» είναι οι εισηγμένες εταιρείες

Κόντρα στην οικονομική κρίση, η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών (92 από τις 168 πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) καταφέρνει να επιτυγχάνει κερδοφόρο αποτέλεσμα, με πολλούς μάλιστα ομίλους να παρουσιάζουν πολύ ικανοποιητική αποδοτικότητα στα ίδια κεφάλαιά τους.

Όσο και αν κάποιες από τις πολύ υψηλές αποδοτικότητες ιδίων κεφαλαίων (καθαρά κέρδη για κάθε εκατό ευρώ ιδίων κεφαλαίων) που εμφανίζονται στον παρατιθέμενο πίνακα είναι αποτέλεσμα έκτακτων κερδών, ή μεγάλων μειώσεων καθαρής θέσης που προηγήθηκαν κατά τα χρόνια της κρίσης, βέβαιο είναι πως ένας κορμός πολλών δεκάδων εισηγμένων όχι μόνο παραμένει υγιής, αλλά και οικονομικά αποτελεσματικός.

Είναι προφανές, ότι ο παρατιθέμενος πίνακας δεν περιλαμβάνει τις 19 εισηγμένες εταιρείες οι οποίες είχαν στις 31/12/2107 αρνητικά ίδια κεφάλαια, οπότε σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο δείκτης της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων δεν έχει νόημα, γιατί άλλωστε τα μηνύματα είναι δυσάρεστα. Οι εταιρείες αυτές είναι: ΑΝΕΚ, Frigoglass, Forthnet, Pasal, Sato, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Lavipharm, ΕΛΓΕΚΑ, Eurobrokers, Τρόπαια, DIONIC, Ακρίτας, ΒΙΟΤΕΡ, Βαράγκης, Εκδόσεις Λιβάνη, Δημητρίου, ΚΡΕΚΑ και Σφακιανάκης.

Πέραν αυτών των εταιρειών, δεν περιλαμβάνονται άλλες 53 που έχουν μεν θετικά ίδια κεφάλαια, πλην όμως υποχρεώθηκαν την περυσινή χρονιά σε ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Νίκας, Medicon Hellas, Έλαστρον, Καράτζης) ο σχετικός δείκτης έχει επηρεαστεί θετικά από έκτακτα αποτελέσματα, πράγμα που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. Αντίθετα, κάποιες ζημιογόνες εισηγμένες (π.χ. Lamda Development, Alpha Αστικά Ακίνητα) δεν περιλαμβάνονται στον πίνακα, επειδή λόγω εκτάκτων παραγόντων εμφάνισαν το 2017 ζημιογόνα αποτελέσματα.

Τέλος, θα πρέπει να εξετάζεται κάθε φορά το κατά πόσο τα κέρδη του 2017 είναι διατηρήσιμα και στο μέλλον, καθώς ορισμένοι κλάδοι διακρίνονται για την έντονη κυκλικότητα των εργασιών και των αποτελεσμάτων τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις υψηλές διακυμάνσεις που εμφανίζουν συχνά οι κερδοφορίες τους.

Για παράδειγμα, τα περιθώρια διύλισης στα διυλιστήρια, οι τιμές των μετάλλων σε πολλούς μεταλλουργικούς ομίλους, το κόστος των καυσίμων σε ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες, οι τιμές των πρώτων υλών σε αλευροβιομηχανίες και κλωστοϋφαντουργίες και οι μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελούν μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις που οδηγούν σε έντονες διακυμάνσεις κερδών.

Για το λόγο αυτό, η πορεία του δείκτη «αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων» (ROE) είναι προτιμότερο να εξετάζεται σε βάθος χρόνου, π.χ. για μια τριετία, ή πενταετία και όχι να περιορίζεται σε ένα μόνο δωδεκάμηνο.

Ακόμη, όμως, και αν εξαιρεθούν ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, γεγονός είναι ότι περισσότερες από τριάντα εισηγμένες επιτυγχάνουν αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%, η οποία είναι πολλαπλάσια των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της χώρας και πόσο μάλλον των τραπεζικών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις. Με άλλα λόγια, οι διοικήσεις των εταιρειών αυτών εκμεταλλεύθηκαν τα κεφάλαια της εταιρείας τους με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο, σε σύγκριση με τα επιτόκια των τραπεζών και των ομολόγων.

Έτσι, εισηγμένες όπως οι Mermeren Kombinat, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, Ικτίνος, Paperpack, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Sarantis, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola HBC, Autohellas, Ευρωπαϊκή Πίστη, Μοτοδυναμική και Καρέλιας κατάφεραν το 2017 ROE υψηλότερο του 13%.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v