Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Αποφεύγουν την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες

Πέρασαν ένα «σημαντικό ορόσημο» οι ελληνικές τράπεζες, αναφέρει ο οίκος, τονίζοντας ότι περιορίζονται τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα. Αυξάνεται η αυστηρότητα των stress tests. Η προσοχή στη μείωση των NPEs.

Goldman Sachs: Αποφεύγουν την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες

Για ένα σημαντικό «ορόσημο» κάνει λόγο η Goldman Sachs, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες που ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

Ο οίκος επισημαίνει ότι και οι τέσσερις τράπεζες απέκλεισαν αυξήσεις κεφαλαίου, με την Πειραιώς να προχωρά το υφιστάμενο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Η Alpha Bank διατήρησε το ισχυρό ιστορικό της στα stress tests, αναφέρει ο οίκος, τονίζοντας ότι είναι η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τα κεφάλαια της Πειραιώς εμφανίζονται να είναι τα πιο αδύναμα στο δυσμενές σενάριο, με την τράπεζα να αναφέρει ότι συνεχίζεται το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης. Η GS σημειώνει ότι προσώρας αποκλείονται ενέργειες που θα οδηγήσουν σε «αραίωση» για τους μετόχους.

Εντείνεται η αυστηρότητα των stress tests

Το δυσμενές σενάριο των stress tests οδηγεί σε πλήγμα 8,9 ποσοστιαίων μονάδων (ή 15,5 δισ.) στον δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1, με τις τέσσερις τράπεζες ωστόσο να εμφανίζουν μέτρηση υψηλότερη του 5,5%. Πρόκειται για υψηλότερη πρόβλεψη για μείωση κεφαλαίων σε σχέση με το 2015, παρά τις ηπιότερες μακροοικονομικές υποθέσεις, κυρίως λόγω της προσέγγισης με στατικό ισολογισμό και της επίπτωσης από την εφαρμογή του IFRS 9.

Ο οίκος σημειώνει ότι αναμένει σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών, δεδομένης της συνεχιζόμενης απομόχλευσης.

Τα κόκκινα δάνεια

Μετά τα stress tests, στο επίκεντρο των επενδυτών αναμένεται να παραμείνει το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών και η εικόνα της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Τα NPEs στην Ελλάδα διαμορφώνονται στο 50% περίπου των συνολικών τραπεζικών δανείων (στα 100 δισ. ευρώ περίπου) και σε επίπεδα μεγαλύτερα του 60% του ΑΕΠ, με τον SSM να θέτει στόχο τη μείωση κατά 30 δισ. ως το 2019.

Η εξέλιξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η μείωση των NPLs είναι ενθαρρυντική, αλλά η επιτυχία θα κριθεί από την υποστηρικτικότητα των μακροοικονομικών στοιχείων και του πολιτικού πλαισίου, αναφέρει η Goldman.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v