Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδαν πέντε οίκοι τα αποτελέσματα των stress test

Χωρίς εκπλήξεις τα τεστ αντοχής των τραπεζών, αναφέρει η Citi. Γιατί «τιμωρήθηκε» από τον τρόπο διενέργειας της άσκησης η Εθνική. Καμία ανάγκη για ΑΜΚ, λέει η Morgan Stanley. Τι λένε Wood, Παντελάκης, Euroxx.

Πώς είδαν πέντε οίκοι τα αποτελέσματα των stress test

Με ουδέτερες συστάσεις και τιμές στόχους 2,9 ευρώ για την Alpha Bank, 5,2 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 0,90 ευρώ για τη Eurobank και 0,40 ευρώ για τη Εθνική Τράπεζα υποδέχεται η Morgan Stanley τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

H Morgan Stanley εξηγεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν αυξηθεί από 10-21% με τον δείκτη P/BV από τις 0,29 φορές να αυξάνεται στις 0,35 φορές. Αυτό αντανακλά τις μειωμένες ανησυχίες της αγοράς για το αρνητικό αποτέλεσμα των stress tests.

Βάσει της μεθοδολογίας που ακολουθεί η Morgan Stanley και σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η αγορά ακόμα προεξοφλεί έλλειμμα κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς 400 εκατ. ευρώ ενώ αντίθετα βλέπει πλεόνασμα κεφαλαίου 100 εκατ. στη Eurobank, 450 εκατ. ευρώ στην Αlpha Βank και 900 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα. Βάσει των θετικών αποτελεσμάτων, η Morgan Stanley θεωρεί ότι η πιο θετική ανάκαμψη θα πρέπει να συμβεί στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς.

Citi: Δεν έκρυβαν εκπλήξεις τα stress test

Το αποτέλεσμα του stress test στις ελληνικές τράπεζες ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες, αναφέρει η Citi σε έκθεσή της.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η μείωση κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση και για τις τέσσερις τράπεζες λόγω του διαφορετικού λογιστικού πλαίσιου (το πρότυπο IFRS 9 οδηγεί σε αυξημένες προβλέψεις στο δυσμενές σενάριο σε σχέση με το IAS 39), της στατικής προσέγγισης στους ισολογισμούς και διαφορών στο χρονικό ορίζοντα των stress test (τριετία έναντι 2,5 ετών το 2015).

Οπως συνέβη και στην άσκηση του 2015, η Εθνική είχε τη μεγαλύτερη επίπτωση στο δυσμενές σενάριο. Ωστόσο και οι τέσσερις τράπεζες διατήρησαν τους δείκτες CET1 πάνω από το ανεπίσημο όριο του 5,5%.

Με βάση και τις πληροφορίες από τον SSM, Alpha, Eurobank και Εθνική δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης ενώ η Πειραιώς θα συνεχίσει να εκτελεί το σχέδιο ενίσχυσης στην Agenda 2020.

Το αποτέλεσμα του stress test αναδεικνύει την προτίμηση που δείχνει η Citi στην Alpha, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης και της ισχυρής παραγωγής κεφαλαίων προ προβλέψεων.

Wood: Ισχυρή η Alpha Bank

Τα αποτελέσματα των stress test δεν έκρυβαν εκπλήξεις και επιβεβαίωσαν την πρόβλεψή μας ότι η άσκηση θα είναι διαχειρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς ανάγκη αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρει η Wood σε έκθεσή της.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η βαθμολογία της Alpha Bank ήταν ισχυρή (αποτελεί κορυφαία επιλογή της από τον κλάδο στην Ελλάδα) ενώ η βαθμολογία για Eurobank και Πειραιώς ήταν καθησυχαστική.

Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για την Εθνική (δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα στο δυσμενές σενάριο), αλλά η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει:

-Την «τιμωρία» για τη μεγαλύτερη έκθεση σε στοιχεία ενεργητικού που συνδέονται με το δημόσιο

- Το περιορισμένο όφελος από την μεγαλύτερη κάλυψη των NPEs.

Σε γενικές γραμμές η χρηματιστηριακή δεν αναμένει μεγάλες μεταβολές στις τιμές των μετοχών, διατηρώντας τη θετική της άποψη για τον κλάδο.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση buy για Alpha Bank (τιμή-στόχος στα 2,7 ευρώ), την Εθνική Τράπεζα (στόχος τα 0,40 ευρώ) και τη Eurobank (στόχος το 1,20 ευρώ) ενώ διατηρεί σύσταση “hold” για τη μετοχή της Πειραιώς, με τιμή-στόχο στα 1,20 ευρώ.

Παντελάκης: «Τιμωρήθηκε» η Εθνική

Δεν έκρυβαν εκπλήξεις τα stress tests για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, επισημαίνει σε έκθεσή της η Παντελάκης Χρηματιστηριακή. 

Οι τέσσερις τράπεζες μπορούν να αντέξουν το κεφαλαιακό πλήγμα ύψους 15 δισ. ευρώ στο δυσμενές σενάριο, χωρίς να καταγράφεται κεφαλαιακό έλλειμμα για την Alpha, την Εθνική και τη Eurobank, ενώ η Πειραιώς εκτελεί ήδη σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων χωρίς «αραίωση» για τους μετόχους, αναφέρει η χρηματιστηριακή. 

Η Alpha εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις ενώ η Εθνική κινείται λίγο χειρότερα, καθώς «τιμωρήθηκε» από τον τρόπο που διενεργήθηκε η άσκηση, καθώς δεν αποτυπώνεται η υψηλότερη κάλυψη των NPEs ενώ «πληρώνει» τη μεγαλύτερη έκθεση σε ενυπόθηκα δάνεια και στοιχεία ενεργητικού του Δημοσίου.  

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι πάντοτε θεωρούσε ότι εάν υπάρχει συνεκτική συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές, ο επίσημος τομέας θα δίσταζε να «ταράξει τα νερά», ζητώντας αυξήσεις κεφαλαίων τώρα, αναβάλλοντας τις ενδεχόμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις -εάν χρειαστούν- για το 2019-2020. 

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση "overweight" για την Αlpha Βank (με στόχο τα 2,9 ευρώ), την Εθνική (με στόχο το 0,45 ευρώ) και τη Eurobank (τιμή-στόχος στο 1,08 ευρώ) ενώ διατηρεί "neutral" για την Πειραιώς, με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στα 3,7 ευρώ.

Euroxx: Εντός του εύρους των προβλέψεων τα stress tests

Εντός του εύρους των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει η Euroxx τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν το Σάββατο. Εδειξαν ότι δεν υπάρχει κεφαλαιακή έλλειψη στον κλάδο για καμία από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θυμίζει ότι με το αρνητικό σενάριο καταγράφεται απώλεια κεφαλαίου 9% κατά μέσο όρο, που μεταφράζεται σε 15,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνει ότι σε όρους συνολικής κερδοφορίας την περίοδο 2018-2020, με το αρνητικό σενάριο η Eurobank κατέγραψε τις χαμηλότερες απώλειες 1,7 δισ. ευρώ, με την Εθνική να έχει τις υψηλότερες, 2,5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των NPEs, η Εθνική διατηρεί τον υψηλότερο δείκτη (βασικό σενάριο 55,8%, αρνητικό σενάριο 57%) και ακολουθείται από τη Eurobank (βασικό 47,8%, αρνητικό 52,2%), την Πειραιώς (βασικό 46,8%, αρνητικό 51,2%) και την Alpha (βασικό 43,8%, αρνητικό 50,4%).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v