Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citi: Δεν έκρυβαν εκπλήξεις τα stress test

Η μείωση κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση και για τις τέσσερις τράπεζες λόγω του διαφορετικού λογιστικού πλαισίου και της στατικής προσέγγισης στους ισολογισμούς, αναφέρει. Γιατί προτιμά την Alpha.

Citi: Δεν έκρυβαν εκπλήξεις τα stress test

Το αποτέλεσμα του stress test στις ελληνικές τράπεζες ευθυγραμμίστηκε με τις προσδοκίες, αναφέρει η Citi σε έκθεσή της. 

Οπως αναφέρει ο οίκος, η μείωση κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη άσκηση και για τις τέσσερις τράπεζες λόγω του διαφορετικού λογιστικού πλαίσιου (το πρότυπο IFRS 9 οδηγεί σε αυξημένες προβλέψεις στο δυσμενές σενάριο σε σχέση με το IAS 39), της στατικής προσέγγισης στους ισολογισμούς και διαφορών στο χρονικό ορίζοντα των stress test (τριετία έναντι 2,5 ετών το 2015). 

Οπως συνέβη και στην άσκηση του 2015, η Εθνική είχε τη μεγαλύτερη επίπτωση στο δυσμενές σενάριο. Ωστόσο και οι τέσσερις τράπεζες διατήρησαν τους δείκτες CET1 πάνω από το ανεπίσημο όριο του 5,5%. 

Με βάση και τις πληροφορίες από τον SSM, Alpha, Eurobank και Εθνική δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης ενώ η Πειραιώς θα συνεχίσει να εκτελεί το σχέδιο ενίσχυσης στην Agenda 2020. 

Το αποτέλεσμα του stress test αναδεικνύει την προτίμηση που δείχνει η Citi στην Alpha, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης και της ισχυρής παραγωγής κεφαλαίων προ προβλέψεων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v