Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από το 3% η «μερισματική απόδοση» του ΧΑ

Ποιες εισηγμένες εταιρείες θα στείλουν φέτος τους μετόχους τους στο… ταμείο. Υπερβαίνει το επίπεδο του 3% η μέση «μερισματική απόδοση» του μη τραπεζικού Χρηματιστηρίου. Οι συγκρίσεις με την περυσινή χρονιά.

Πάνω από το 3% η «μερισματική απόδοση» του ΧΑ

Οι φετινές χρηματικές διανομές των μη τραπεζικών μετοχών αναμένεται να ξεπεράσουν την περυσινή επίδοση του 1,34 δισ. ευρώ (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), με αποτέλεσμα η μέση «μερισματική απόδοση» του ΧΑ να υπερβαίνει σήμερα το επίπεδο του 3%.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η μερισματική αυτή απόδοση (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) είναι η υψηλότερη της τελευταίας πενταετίας, παρά το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πολλές μη τραπεζικές μετοχές έχουν καταγράψει υψηλότατες αποδόσεις. 

Με βάση τις χθεσινές αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η κεφαλαιοποίηση των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών ανερχόταν αθροιστικά στα 46 δισ. ευρώ, όταν οι περυσινές χρηματικές ροές (μερίσματα συν επιστροφές κεφαλαίου) διαμορφώθηκαν στο 1,34 δισ. ευρώ.

Για τους λόγους που οι εισηγμένες εταιρείες θα διανείμουν φέτος μεγαλύτερα ποσά είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr

Έτσι, με δεδομένο ότι οι φετινές χρηματικές διανομές προβλέπεται να είναι αρκετά υψηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, η μέση «μερισματική απόδοση» του μη τραπεζικού ΧΑ υπερβαίνει το επίπεδο του 3% και αυτό όταν:

• Τα τρέχοντα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων δεν υπερβαίνουν το επίπεδο του 0,5%.

• Θεωρητικά τουλάχιστον, η ελληνική οικονομία φαίνεται να έχει μπει σε ανοδικό κανάλι, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ και τα εταιρικά κέρδη να προβλέπονται αυξητικά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι επενδυτές βέβαια θα πρέπει να εξετάζουν όχι μόνο το ύψος της προκύπτουσας μερισματικής απόδοσης, αλλά παράλληλα:

• Το αν τα κέρδη των εταιρειών και τα ποσά των φετινών χρηματικών διανομών είναι διατηρήσιμα στο μέλλον.

• Το αν τα ποσά αυτά έχουν ήδη διανεμηθεί για φέτος, ή πρόκειται να μοιραστούν έως το τέλος του έτους.

• Τις γενικότερες προοπτικές κάθε εισηγμένης εταιρείας.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και ανακοινώσεις των εισηγμένων ομίλων, έχουμε την παρακάτω εικόνα:

Τουλάχιστον έντεκα εταιρείες που πέρυσι δεν είχαν προχωρήσει σε χρηματική διανομή, θα το πράξουν φέτος. Πρόκειται για τις Flexopack (επιστροφή κεφαλαίου 0,05 ευρώ, δηλαδή μερισματική απόδοση 0,6%), Μυτιληναίος, Alpha Trust Ανδρομέδα, BriQ Properties και ΑΔΜΗΕ (εισήχθησαν στο ΧΑ το 2017), PROFILE, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Newsphone, Παπουτσάνης και Χαϊδεμένος.

Άλλες 25 εισηγμένες έχουν διανείμει ή και θα διανείμουν φέτος στους μετόχους τους υψηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι: Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, ΑS Company, Autohellas, Coca-Cola HBC, Grivalia, Motor Oil, Inform Λύκος, Paperpack, Space Hellas, Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΤΡΑΚ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Intercontinetal ΑΕΕΑΠ, Κανάκης, Κλουκίνας Λάππας, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Πλαίσιο, Sarantis και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Επτά εταιρείες προτίθενται να μοιράσουν φέτος τα ίδια ποσά με την περυσινή χρονιά: Fourlis Συμμετοχών, Quest Holdings, Entersoft, Καρέλιας, Γενική Εμπορίου, Νάκας και Τράπεζα της Ελλάδος.

Πέντε εισηγμένες θα διανείμουν φέτος ποσά μικρότερα από τα αντίστοιχα περυσινά: ΕΧΑΕ, Ικτίνος, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ και Αφοί Κορδέλλου.

Μία εταιρεία (Αιολική ΑΕΕΧ) δεν θα διανείμει φέτος χρήματα, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά που είχε «ανοίξει το ταμείο».

 

Επίσης, υπάρχουν 13 εταιρείες που ενώ πέρυσι είχαν προχωρήσει σε χρηματικές διανομές, φέτος δεν έχουν δημοσιοποιήσει την τελική τους πρόθεση. Για παράδειγμα, μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι ΕΛΙΝΟΙΛ, Μοτοδυναμική, ΓΕΚΕ και ΟΛΘ, που αναμένεται να προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές, άγνωστου όμως ποσού. Και επίσης περιλαμβάνονται οι MLS, Βογιατζόγλου Systems, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Καράτζης, Μύλοι Κεπενού, Μύλοι Λούλη και Mevaco, που δεν έχουν «ανοίξει τα χαρτιά τους».

Τέλος, οι μέτοχοι προνομιούχων τίτλων της συρματουργίας Λεβεντέρης αναμένεται και φέτος να εισπράξουν το ίδιο ποσό τόκων με πέρυσι από την εισηγμένη εταιρεία.

Να σημειωθεί πως είναι πολύ πιθανόν ο σχετικός παρατιθέμενος πίνακας των διανεμόμενων χρηματικών διανομών να διευρυνθεί στο μέλλον, καθώς αρκετές εταιρείες κατά τα τελευταία χρόνια επιλέγουν αντί μερισμάτων να προχωρούν σε επιστροφές κεφαλαίου κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Επίσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ενδεχομένως σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, είτε τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών αλλάξουν τις προτάσεις τους για τις χρηματικές διανομές έως τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, είτε οι μέτοχοι καταψηφίσουν τις σχετικές προτάσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v