Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα στηθούν οι νέες άμυνες στο ΧΑ

Η έλλειψη συγχρονισμού με τις διεθνείς αγορές, οι αλλαγές στον δείκτη MSCI και το «βαρίδι» της Folli Follie. Οι μετοχές που αντέχουν στις επιθέσεις των πωλητών και πώς διαμορφώνεται η εικόνα στην αγορά με βάση την τεχνική ανάλυση.

Πού θα στηθούν οι νέες άμυνες στο ΧΑ

Σε πολύ αρνητικό μήνα εξελίσσεται ο Μάιος στο Χ.Α., με κάθε προσπάθεια αντίδρασης να δίνει χώρο στους πωλητές να κινηθούν ευκολότερα. Η ήπια αποκλιμάκωση στην αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς από το 4,5% να μειώνεται στο 4,27%, δεν δείχνει να πείθει τις μετοχές.

Σε πρώτο πλάνο είναι η έκδηλη ανησυχία της αγοράς για την περίπτωση της Folli Follie Group. Από την Παρασκευή 18/5 σημειώνει πτώση 35%, σπάζοντας το ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ, με την κεφαλαιοποίηση να προσεγγίζει τα 320 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, από την εξέλιξη στην υπόθεση θα κριθούν πολλά στις επόμενες συνεδριάσεις, αφού η συνεχής πίεση στη μετοχή δημιουργεί αρνητικό momentum στην αγορά.

Πολύ αρνητικό το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται εκτός συγχρονισμού με τις έξω αγορές. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στους δείκτες MSCI αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα επίσης επηρεάζουν τις δεικτοβαρείς μετοχές.

Στα πεδία της άμυνας συνεπώς, η επόμενη σημαντική στήριξη εδράζει στην περιοχή των 761-767 μονάδων που είναι το χαμηλό του Απριλίου, αφού το ενδιάμεσο σημείο στις 775 μονάδες χάθηκε με ευκολία. Χαμηλότερα η στήριξη είναι στις 740 μονάδες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι αποφάσεις του Eurogroup και η πορεία προς την έξοδο είναι σε θέση να αναστρέψουν την κακή τεχνική εικόνα βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, πολλές μετοχές αρνούνται να κινηθούν χαμηλότερα από τις κοντινές σημαντικές στηρίξεις και βγάζουν άμυνες παρά την πτώση του δείκτη, όπως π.χ. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Terna Energy, Coca Cola HBC, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ.

Για το θετικό σενάριο, οι αγοραστές στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να εισέλθουν στην περιοχή της ισχυρής πλέον αντίστασης των 800-810 μονάδων. Από τα τρέχοντα επίπεδα απέχει πάνω από 4%. Αυτή τη ζώνη τιμών θα πρέπει να επαναπροσεγγίσει ο Γενικός Δείκτης και να την κρατήσει ως στήριξη. Οι συνθήκες για τον Μάιο αναμένονταν να είναι πιο περίπλοκες απ’ ό,τι ο «καλός» Απρίλιος για την εγχώρια αγορά, ωστόσο η ανοδική τάση στην Αμερική θα έπρεπε να δώσει κάποια στήριξη. Η εικόνα εκροών στο εισηγμένο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο GREK στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, όσο η κίνηση γίνεται κάτω από τις 910-920 μονάδες, το βλέμμα είναι στις στηρίξεις. Η στήριξη πλέον είναι στην πολύ κρίσιμη ζώνη των 810-830 μονάδων. Χαμηλότερα η στήριξη είναι 100 μονάδες παρακάτω.

Το γεγονός ότι στα μέσα Απριλίου η ανοδική διαφυγή του δείκτη έλαβε χώρα από τις 850 μονάδες που βρίσκεται τώρα, αφήνει ανοικτό το παράθυρο. Η τροχιά, ωστόσο, αλλάζει σε ανοδική, με αρχική διάσπαση των 930 μονάδων και κίνηση προς τις 960 μονάδες. Τα stop στην Alpha Bank τοποθετούνται στα 1,87 ευρώ και 1,80 ευρώ. Αντίσταση τα 1,98-2,02 ευρώ. Στην ΕΤΕ, κάτω από 0,27 ευρώ, η επόμενη στήριξη στα 0,252-0,255 ευρώ είναι κομβικής σημασίας. Αντίσταση το 0,30 ευρώ. Η Eurobank έχασε σημαντική στήριξη στο 0,925 ευρώ, ενώ η Πειραιώς, που ίσως προηγείται των άλλων τραπεζών, βρίσκεται σε διαδικασία συσσώρευσης μέσα στην ισχυρή ζώνη στήριξης των 2,49-2,60 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πάνω από τις 2.100 μονάδες βελτιώνεται το κλίμα και τις 2.080 μονάδες ενδιάμεσα. Στις στηρίξεις, οι 2.050 μονάδες χάθηκαν εύκολα και χαμηλότερα είναι οι 2.025-2.035 μονάδες πριν από τις 1.995-2.000 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v