Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Η συγκυρία απειλεί το growth των κερδών

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων και το μίγμα των πρόσφατων διεθνών εξελίξεων ενδέχεται να φρενάρουν φέτος την ανοδική πορεία των εταιρικών κερδών που έχει ξεκινήσει από το 2014. Αναλυτικός πίνακας με τα τριμηνιαία αποτελέσματα.

Εισηγμένες: Η συγκυρία απειλεί το growth των κερδών

Η άνοδος των εταιρικών κερδών στις μη τραπεζικές εισηγμένες κατά την τελευταία τριετία αποτελεί το βασικό παράγοντα στήριξης για τις μετοχές του ΧΑ, πολλές εκ των οποίων διαπραγματεύονται σήμερα με ελκυστικότερους επενδυτικούς δείκτες σε σύγκριση με το 2014, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους στο ταμπλό έχουν καταγράψει ράλι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Ζητούμενο βέβαια είναι το κατά πόσο το ανοδικό σερί των εταιρικών κερδών θα συνεχιστεί και μέσα στο 2018, ιδίως μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον απειλούμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-λοιπού κόσμου, την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

* Όπως όλα δείχνουν, τα φετινά κέρδη των δύο διυλιστηρίων (Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια) θα είναι χαμηλότερα από πέρυσι (κυκλικός κλάδος, που το 2017 βρέθηκε σε ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο).

* Τα τεράστια περυσινά κέρδη της Folli-Follie όχι μόνο δεν θα επαναληφθούν, αλλά επίσης ο Όμιλος θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές προκλήσεις μέσα στη χρονιά.

* Φέτος είναι αμφίβολο αν θα επαναληφθούν στον ίδιο βαθμό κάποια κέρδη από ανατιμήσεις ευλόγων αξιών στις εταιρείες ακινήτων, όπως επίσης δεν θα ξαναδούμε το έκτακτο κέρδος της ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

* Η αύξηση της τιμής των καυσίμων θα επηρεάσει τις επιδόσεις αρκετών εισηγμένων εταιρειών είτε άμεσα (πχ ακτοπλοϊκές εταιρείες μέσω αυξημένου κόστους, εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών λόγω πιθανού επηρεασμού της ζήτησης) είτε έμμεσα (θα απορροφήσει μέρος του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος, στερώντας το από την κατανάλωση άλλων προϊόντων).

* Αβεβαιότητα προκύπτει και από τις εξελίξεις στις τιμές ορισμένων μετάλλων. Αν για παράδειγμα (λόγω και της πολιτικής Τραμπ στο μέτωπο του διεθνούς εμπορίου) δούμε την τιμή του χάλυβα να υποχωρεί περαιτέρω, τότε θα ψαλιδιστούν και τα περιθώρια μικτού κέρδους των εισηγμένων εταιρειών εμπορίας σιδήρου-χάλυβα.

*Η οικονομική κρίση στην Τουρκία αναμένεται να επηρεάσει ως ένα βαθμό ελληνικές εταιρείες που έχουν παρουσία στη γείτονα χώρα (πχ Τιτάν, Fourlis, FG Europe, με την τελευταία να έχει σημαντική παρουσία και στην Ιταλία).

* Σε περίπτωση επίσης που συνεχιστεί το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην Ιταλία, ενδεχομένως να καμφθεί ως ένα βαθμό και ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνικές εξαγωγές και τον εισερχόμενο τουρισμό της χώρας μας.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται φέτος να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις, λόγω των υψηλότερων εξαγωγών, του αυξημένου εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος και μιας προβλεπόμενης (περιορισμένης έστω) αύξησης της ζήτησης στο εσωτερικό μέτωπο.

Με βάση τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα στοιχεία, από τις 25 εταιρείες που ανακοίνωσαν τα τριμηνιαία τους αποτελέσματα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα, συν τις ανακοινώσεις των MIG, Attica Group και ΚΡΙ-ΚΡΙ), οι 20 εμφάνισαν φέτος βελτιωμένη «κάτω γραμμή» και μόλις 5 επιδεινούμενη.

Επιπλέον, με βάση ανακοινώσεις εταιρειών και στοιχεία του ρεπορτάζ, πολλές άλλες εισηγμένες έχουν κλείσει τους πρώτους φετινούς μήνες με αυξημένο όγκο δραστηριοτήτων (πχ Coca-Cola HBC +4,5% στα έσοδα τριμήνου, Παπουτσάνης +26% στις πωλήσεις τριμήνου, Έλαστρον +20% στον κύκλο εργασιών τετραμήνου, Μοτοδυναμική και ΣΙΔΜΑ ανεβασμένες επιδόσεις στο Q1, Ευρωπαϊκή Πίστη +5% στην παραγωγή ασφαλίστρων, ενώ παράλληλα σημαντική άνοδο εμφανίζουν οι εταιρείες πληροφορικής PROFILE και Entersoft).

Η εικόνα βελτιώνεται περαιτέρω αν συνεκτιμηθεί η προβλεπόμενη ανοδική πορεία της Sarantis (βλέπε και το guidance της εισηγμένης), αλλά και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για βελτίωση επιδόσεων σε Μυτιληναίο, Viohalco και λοιπά εξαγωγικά «χαρτιά».

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές θεωρούν πως η προβλεπόμενη πορεία των φετινών κερδών των εισηγμένων εταιρειών παραμένει ανοδική, ωστόσο περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε μια σειρά από μέτωπα που έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τη διεθνή οικονομική σκηνή και ως ένα βαθμό αναμένεται να επηρεάσουν και την Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v