Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε ρηχά νερά τιμές και... ψυχολογία

Απώλειες της τάξης του 1% καταγράφει το ΧΑ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με εντονότερες πιέσεις σε Εθνική και Πειραιώς. Η προσοχή στις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Πώς διαμορφώνεται η εικόνα στις τραπεζικές μετοχές και στον FT 25.

ΧΑ: Σε ρηχά νερά τιμές και... ψυχολογία

Με κέρδη ξεκίνησε ο Ιούνιος, ωστόσο οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις επαναφέρουν προβληματισμό στην αγορά. Μετά τις πληγές του Μαΐου, η εγχώρια αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση καταλύτη για μια ανοδική αντίδραση. Μέχρι στιγμής, το καλό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού δεν βοηθά, ενώ και η (προσωρινή;) αποκλιμάκωση στο θέμα της Ιταλίας επίσης δεν έχει δημιουργήσει διάθεση ρίσκου, αφού η αγορά αδυνατεί να προσεγγίσει τη ζώνη των 800 μονάδων.

Με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα να καθίσταται ολοένα και πιο απίθανη, η όποια ρύθμιση του χρέους θα συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, γεγονός που η αγορά το εκλαμβάνει αρνητικά. Το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι ο χρόνος για τη συμμετοχή του πια είναι πολύ λίγος, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται. Υπό αυτές τις συνθήκες, το βλέμμα θα παραμείνει στα πεδία της άμυνας αφού και η χρηματιστηριακή παράδοση του μήνα είναι αρνητική. Συνεπώς, η επόμενη σημαντική στήριξη εδράζει στην περιοχή των 767-777 μονάδων και χαμηλότερα η στήριξη είναι στις 720-740 μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις στο Eurogroup του Ιουνίου και οι αναλύσεις της βιωσιμότητας του χρέους είναι σε θέση να αναστρέψουν την τεχνική εικόνα και να οδηγήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Για να ενδυναμωθεί το θετικό σενάριο, οι αγοραστές στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να μην επιτρέψουν η περιοχή 767-777 μονάδων να διασπαστεί. Η εικόνα ωστόσο βελτιώνεται αισθητά μόνο με κίνηση πάνω από τις 785 μονάδες και ουσιαστικά πάνω από τις 800 μονάδες, επίπεδα που μέχρι τώρα δεν έχουν καταληφθεί.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, όσο η κίνηση γίνεται κάτω από τις 910-915 μονάδες, το βλέμμα είναι στις στηρίξεις. Θετικό γεγονός θα είναι ο δείκτης να βρει στήριξη στην περιοχή των 870 μονάδων και να αντιδράσει. Η επόμενη περιοχή είναι οι 910 μονάδες και έπονται οι 960 μονάδες. Η τροχιά αλλάζει σε ανοδική, με αρχική διάσπαση των 930 μονάδων και κίνηση προς τις 960 μονάδες.

Στην Alpha Bank, μετά την εκ νέου αδυναμία διάσπασης των 2 ευρώ, οι στηρίξεις τοποθετούνται στο 1,86 ευρώ και 1,80 ευρώ. Αντίσταση η περιοχή γύρω από τα 2 ευρώ. Στην ΕΤΕ καταγράφεται αδυναμία διάσπασης του 0,286 ευρώ και η επόμενη στήριξη στο 0,273 ευρώ και η κομβική στήριξη των 0,252. Αντίσταση στο 0,30 ευρώ.

Η Eurobank εξακολουθεί να έχει την καλύτερη εικόνα, παραμένει πάνω από τη στήριξη στο 0,925 ευρώ. Αντίσταση το 0,98 ευρώ. Η Πειραιώς μπόρεσε να κινηθεί πάνω από το range των 2,30-2,60 ευρώ και προσέγγισε τη ζώνη των 3 ευρώ. Η διάσπασή της δίνει τιμές από 3,15-3,30 ευρώ σε πρώτο επίπεδο.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πάνω από τις 2.080 - 2.100 μονάδες βελτιώνεται το κλίμα στην αγορά, ενώ πολύ αρνητική πίεση προσφέρει και η μετοχή του ΟΤΕ που υποχωρεί 13% σε ένα μήνα.

Στις στηρίξεις, οι 2.050 μονάδες χάθηκαν εύκολα και χαμηλότερα είναι οι 2.025-2.035 μονάδες, πριν από τις 1.995-2.000 μονάδες

Το διάγραμμα της Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v