Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: «Χρυσές» αποδόσεις για οπαδούς της θεμελιώδους ανάλυσης

Κέρδη 182% σημείωσαν κατά τα τελευταία 7,5 χρόνια όσοι τοποθετήθηκαν μακροπρόθεσμα σε εταιρείες του ΧΑ με ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα, ενώ διπλασίασαν τα χρήματά τους όσοι επέλεξαν τίτλους εξωστρεφών ομίλων. Αναλυτικός πίνακας.

XA: «Χρυσές» αποδόσεις για οπαδούς της θεμελιώδους ανάλυσης

Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των επενδυτών του ΧΑ καταγράφει (συχνά, πολύ μεγάλες) απώλειες κατά την τελευταία οκταετία, η αλήθεια είναι πως κατά την ίδια χρονική περίοδο μεγάλα κέρδη έχουν αποκομίσει όσοι απέφυγαν τις τραπεζικές μετοχές και κυρίως όσοι επέλεξαν τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο καταγράφεται η πορεία διαφόρων δεικτών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Έτσι, από το τέλος του 2010 έως και την 8η Ιουνίου του 2018, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει υποχρεωθεί σε πτώση 45,3%, ο FTSE-Lagre Cap έχει καταγράψει απώλειες 69,4% και ο FTSE-XA Mid Cap (δεν περιλαμβάνει τραπεζικούς τίτλους που κατά τη συγκεκριμένη περίοδο κατακρημνίστηκαν) έχει υποχωρήσει κατά 18,2%:

• Ο Δείκτης που δεν περιλαμβάνει τραπεζικούς τίτλους (APIxB, δείκτης αναφοράς 30 μετοχών εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου) έχει κερδίσει 27,2%.

• Ο Δείκτης FTSE/ΧΑ Διεθνούς Δραστηριοποίησης Plus (εξωστρεφείς εισηγμένες εταιρείες) έχει σχεδόν διπλασιαστεί! (σημείωσε άνοδο 99,8%).

• Και ο Δείκτης FTSE/XA Θεμελιωδών Μετοχών (εταιρειών διαφόρων κεφαλαιοποιήσεων με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία) «χρύσωσε» τους μακροπρόθεσμους επενδυτές με κέρδη 181,6%! Ενδεικτικό είναι μάλιστα, πως ο συγκεκριμένος Δείκτης συνεχίζει να αποφέρει μεγάλα κέρδη (+24,6%) ακόμη και μέσα στο 2018.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που επισημαίνουν την ορθότητα της κίνησης της ΕXAΕ να δημιουργήσει τους δείκτες τιμών των εξωστρεφών εταιρειών και των ομίλων με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, προκειμένου να αναδειχτούν (εκπαίδευση επενδυτών) οι πηγές των χρηματιστηριακών κερδών σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μάλιστα, η ΕXAΕ εξέτασε κάποια στιγμή και τη δημιουργία δείκτη εταιρειών που προχωρούν συστηματικά σε σημαντικές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου), πλην όμως κάτι τέτοιο φαίνεται να «έχει μπει στο ψυγείο», λόγω διαφόρων εμποδίων τεχνικού χαρακτήρα και της σχετικής άρνησης του οίκου FTSE.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, λόγω ενδεχομένως της περιορισμένης εμπορευσιμότητας αρκετών μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δεν υπήρξαν προϊόντα (π.χ. ETFs, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.) που να στόχευσαν επενδυτικά πάνω στους δύο αυτούς δείκτες.

Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές προτρέπουν τους επενδυτές στο να επιλέγουν κάθε φορά εκείνες τις μετοχές που διαθέτουν ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις και παράλληλα θετικές προοπτικές εξέλιξης, σε σχέση με την αποτίμησή τους. «Ζούμε στην εποχή του stock picking» υποστηρίζουν, σημειώνοντας πως πρέπει κάθε φορά να γίνεται πολύ προσεκτική επιλογή τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v