Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η αφύπνιση του Χρηματιστηρίου

Γιατί το θετικό momentum αρχίζει να αποκτάει ελαφρύ προβάδισμα στην αγορά. Οι επόμενες ζώνες αντίστασης και στήριξης για τους βασικούς δείκτες και ο κομβικός ρόλος των τραπεζικών μετοχών για την ενδυνάμωση της κίνησης.

Τι κρύβει η αφύπνιση του Χρηματιστηρίου

Με κέρδη 3% συνεχίζει ο Ιούνιος, με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις να δημιουργούν σκέψεις για θετικότερη συνέχεια.

Η εγχώρια αγορά παραμένει σε διαδικασία αναζήτησης καταλύτη αφού το εγχώριο 10ετές ομόλογο δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί από το 4,5%. Από την άλλη πλευρά, το θετικό στοιχείο είναι η προσπάθεια συγχρονισμού που γίνεται με το ευνοϊκό κλίμα στις μετοχικές αγορές του εξωτερικού, οπότε αν και το 10ετές αποκλιμακωθεί, το ανοδικό σενάριο αποκτά πιο στέρεες βάσεις.

Η ρύθμιση του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και της χώρας μας, αλλά και η έκθεση για τη βιωσιμότητά του αποτελούν τα σημεία-κλειδιά των επόμενων εβδομάδων. Εφόσον υπάρξουν θετικά νέα από τα δύο αυτά μέτωπα, οι μετοχές και τα ομόλογα θα το κεφαλαιοποιήσουν. Παρότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια είναι πλέον απίθανη, το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας που προωθείται ως λύση βοηθάει βραχυπρόθεσμα στην αγορά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το βλέμμα φεύγει ελαφρώς από την άμυνα και εισέρχεται σε πιο θετικές σκέψεις. Για να ενδυναμωθεί το θετικό σενάριο, οι αγοραστές στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να μην επιτρέψουν η περιοχή 767-777 μονάδων να διασπαστεί εκ νέου. Η εικόνα βελτιώνεται αισθητά μόνο με κίνηση πάνω από τις 785 μονάδες και ουσιαστικά πάνω από τις 800 μονάδες, επίπεδα στα οποία εδράζει και ο απλός κινητός μέσος όρος 250 ημερών. Συνεπώς, η επόμενη σημαντική στήριξη εδράζει στην περιοχή των 767-777 μονάδων και χαμηλότερα η αγορά θα ψάξει για άμυνες στις 735 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση μπόρεσε να ξεπεράσει τον σκόπελο στις 910-915 μονάδες και εφόσον τα επίπεδα κρατηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις, το θετικό σενάριο αποκτά πολλές πιθανότητες. Η επόμενη περιοχή είναι οι 960 μονάδες και απώτερος στόχος οι 1.040 μονάδες. Η τροχιά αλλάζει σε πλήρως ανοδική, με αρχική διάσπαση των 930 μονάδων.

Στην Alpha Bank, η διάσπαση ή μη των 2 ευρώ θα δείξει τη συνέχεια στον κλάδο, ενώ οι στηρίξεις τοποθετούνται στο 1,86 ευρώ και 1,80 ευρώ.

Στην ΕΤΕ αν και εφόσον η διάσπασης του επιπέδου του 0,286 ευρώ είναι αληθής, τότε η αντίσταση στο 0,30 ευρώ θα κρίνει πολλά. Στήριξη 0,273 ευρώ και τελική το 0,252 ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα να υποαποδίδει όλο το διάστημα μετά τα stress tests.

Η Eurobank εξακολουθεί να έχει την καλύτερη συμπεριφορά στο ταμπλό του Χ.Α. πριν και μετά τα stress tests και στοχεύει εκ νέου στο 1 ευρώ και έπειτα σε νέα υψηλά. Η στήριξη στο 0,925 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς μπόρεσε να κινηθεί πάνω από τη ζώνη των 3 ευρώ. Η διάσπασή της δίνει τιμές από 3,15-3,30 ευρώ σε πρώτο επίπεδο, με μεγάλο, όμως, volatility στις κινήσεις της.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πολλά θα κριθούν στην προσέγγιση των 2.080 μονάδων, αφού πάνω από κει το θετικό κλίμα στην αγορά επιστρέφει. Ο απώτερος στόχος είναι στις 2.225-2.275 μονάδες, αναλόγως και πόσο θετικό είναι το αποτέλεσμα για το χρέος αλλά και οι ξένες αγορές, με ενδιάμεσα επίπεδα τις 2.100, 2.130 και 2.190 μονάδες. Οι 2.050 μονάδες παραμένουν pivot point, ενώ χαμηλότερα είναι οι 2.025-2.035 μονάδες, πριν από τις 1.995-2.000 μονάδες.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v