Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με… πολλούς αστερίσκους στις χρηματιστηριακές

Η δραστική βελτίωση των αθροιστικών επιδόσεων του 2017 σε καμιά περίπτωση δεν μεταβάλλει το κλίμα προβληματισμού για την «επόμενη μέρα» του κλάδου. Πονοκέφαλος και από την υπόθεση της Folli Follie. Αναλυτικός πίνακας.

Κέρδη με… πολλούς αστερίσκους στις χρηματιστηριακές

Σαφώς βελτιωμένα αποτελέσματα σε σύγκριση με το 2016 σημείωσαν πέρυσι (αθροιστικά) οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως το κλίμα προβληματισμού και η αγωνία των παραγόντων της αγοράς για την «επόμενη μέρα» σταμάτησαν να υπάρχουν.

Με βάση τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, 25 χρηματιστηριακές εταιρείες είδαν αθροιστικά τον κύκλο εργασιών τους να υποχωρεί κατά 3,2% και τα προ φόρων αποτελέσματά τους να βελτιώνονται κατά 119% (από ζημίες ύψους 27,3 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 5,1 εκατ. ευρώ).

Το αξιοσημείωτο είναι πως η τόσο μεγάλη βελτίωση στην «κάτω γραμμή» έλαβε χώρα σε μια χρονιά όπου η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διατηρήθηκε περίπου σταθερή και η συνεχιζόμενη ισχύς των capital controls εξακολούθησε να δυσκολεύει τη δραστηριοποίηση σε ξένα περιουσιακά στοιχεία.

Βασικό χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη βελτίωση των επιδόσεων που σημείωσαν οι μεγάλες ΑΧΕΠΕΥ (και μεταξύ αυτών οι τραπεζικές) που είτε περιόρισαν δραστικά το ύψος των ζημιών τους (π.χ. Alpha και Πειραιώς) είτε πέρασαν σε κερδοφόρο πεδίο (π.χ. Εθνική, Eurobank, Euroxx).

Πέραν αυτού, για μια ακόμη χρονιά σημείωσαν κέρδη και πολλές ιδιωτικές ΑΧΕ, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του σχετικού πίνακα (π.χ. Beta, Δεπόλας, Καραμανώφ, Nuntius).

Σύμφωνα με στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς, η σημαντική βελτίωση της «κάτω γραμμής» των αποτελεσμάτων οφείλεται σε παράγοντες, όπως:

• Τα αποτελέσματα του 2016 είχαν επιβαρυνθεί με έκτακτες δαπάνες που δεν επαναλήφθηκαν πέρυσι.
• Αρκετές ΑΧΕΠΕΥ αύξησαν πέρυσι δραστικά τα έσοδα από υπηρεσίες investment banking (π.χ. εισαγωγές εταιρικών ομολόγων και όχι μόνο), οι οποίες δεν είναι ουσιαστικά συναρτώμενες από το ύψος των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

• Συνεχίστηκαν οι πολιτικές περικοπών δαπανών.

• Και τέλος, αρκετές ΑΧΕ κατέγραψαν κέρδη από τη διαχείριση των δικών τους χαρτοφυλακίων (άνοδος τιμών μετοχών και ομολόγων σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσα στο 2017).

Από την άλλη πλευρά, η βελτιωμένη αυτή εικόνα κάθε άλλο παρά μειώνει τον προβληματισμό που επικρατεί μεταξύ των παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς μόλις κατά το τελευταίο εννεάμηνο δύο ΑΧΕ (Guardian Trust και Άτλας) έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους. Αλήθεια είναι πως πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες είναι εμφανώς καταπονημένες από πολυετείς ζημίες και χαμηλούς όγκους συναλλαγών, παρά το ότι έχουν προχωρήσει σε πρωτοφανείς περικοπές δαπανών.

Απέναντι σ’ αυτή τη συγκυρία, οι Merit, Μίδας και Πετροπουλάκης συγχωνεύτηκαν φέτος (υλοποιώντας στην πράξη παλαιότερη απόφασή τους), προκειμένου να απαντήσουν στα νέα δεδομένα των καιρών.

Επιπλέον, δεν έλειψαν περιπτώσεις εταιρειών που προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (π.χ. Κύκλος, Prelium), προκειμένου να διατηρήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Πέραν αυτών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει τους ελέγχους της σε χρηματιστηριακές εταιρείες που εμφανίζουν «επιδόσεις στο κίτρινο», καθώς έχει ήδη παραλάβει το σύνολο των λογιστικών καταστάσεων του 2017.

Από την πλευρά του, το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο (στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τα αποθεματικά των μελών του) παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση, ακολουθώντας παράλληλα πολιτική περιορισμού των δικών του δαπανών. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε η υπόθεση της Folli Follie να επηρεάσει αρνητικά τη χρηματιστηριακή αγορά και να οδηγήσει σε υποχώρηση τη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών.

Έτσι, ενώ κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι (71 εκατ. έναντι 58 εκατ. ευρώ), ο Ιούνιος εμφανίζει σαφή συναλλακτική κάμψη, εξέλιξη που είναι άγνωστο πόσο ακόμη θα διαρκέσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v