Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων αναλυτών για τη συμφωνία του Eurogroup

Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup, ωστόσο παραμένουν οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι αναταράξεις στην Ιταλία.

Οι πρώτες αντιδράσεις των ξένων αναλυτών για τη συμφωνία του Eurogroup

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όμως το ανοδικό περιθώριο φαίνεται περιορισμένο λόγω ατυχούς χρονισμού, καθώς η ανάκαμψη της χώρας ανεβάζει ταχύτητα την ώρα που οι ούριοι άνεμοι από την παγκόσμια ανάπτυξη και την ανάπτυξη της ευρωζώνης φαίνεται πως κατεβάζουν ταχύτητα, σχολιάζει ο επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας μακροοικονομικής της Citigroup, Ebrahim Rahbari, σύμφωνα με το MarketWatch.

Τώρα, αυτό που προκαλεί ανησυχία δεν είναι τα προβλήματα της Ελλάδας αλλά ο κίνδυνος  οι όποιες συνεχιζόμενες αναταράξεις στη γειτονική Ιταλία να «φρενάρουν» τη χώρα. «Είναι ατυχές που η Ελλάδα ανακάμπτει αργά σε πολλούς κύκλους», σχολίασε.

Άλλοι αναλυτές επισημαίνουν πως η Αθήνα μπορεί να απογοητευτεί από τους όρους της ελάφρυνσης χρέους, τη βιωσιμότητα του οποίου αμφισβητούν οι οικονομολόγοι.  

Όπως αναφέρει η Jennifer McKeown, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Capital Economics, οι προσδοκίες πως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί «εξαρτώνται από την υπόθεση της κυβέρνησης πως το πραγματικό ΑΕΠ θα αναπτύσσεται με ένα βιώσιμο ρυθμό άνω του 2% μεσοπρόθεσμα, που φαίνεται εξαιρετικά απίθανο δεδομένων των φτωχών δημογραφικών, των προβληματικών τραπεζών, των οικονομικών ακαμψιών και της συνεχιζόμενης λιτότητας» που απαιτούν οι πιστωτές.

Για την ώρα, ωστόσο, οι χειρότεροι φόβοι για την Ελλάδα υποχωρούν.

Σύμφωνα με τον κ. Rahbari, τα πολιτικά ρίσκα αναφορικά με την Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ακόμα και εν αναμονή εκλογών το αργότερο του χρόνου. Ορισμένοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει πως μια νίκη της ΝΔ πιθανότατα θα ερμηνευόταν ως φιλική προς τις επιχειρήσεις.

Το Grexit «έχει φύγει από το τραπέζι», είπε ο κ. Rahbari. «Δεν θα έλεγα ότι έχει φύγει επ’ αόριστον -πολλά μπορεί να συμβούν-, όμως πραγματικά δεν είναι μέρος κάποιας σοβαρής συζήτησης, αυτό είναι ένα από τα θετικά… Δεν χρειάζεται να παρακολουθούμε την ελληνική πολιτική τόσο στενά αυτή τη στιγμή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v