Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Γιατί οι ξένοι επιλέγουν την αποχή από τα ελληνικά assets και η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη. Αδυναμία καταγράφεται σε ισχυρούς τίτλους της εγχώριας αγοράς. Ποια είναι η τεχνική εικόνα για τις τέσσερις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Επικίνδυνες ισορροπίες στο Χρηματιστήριο

Με καθαρές αξίες συναλλαγών λίγο πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ, η ψυχολογία παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτη, καθώς οι ξένοι επενδυτές απέχουν εντελώς από τα εγχώρια assets.

Η φάση «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» σαφώς και θα διαταραχθεί και η κίνηση που θα ακολουθήσει θα είναι βίαιη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί το timing και κυρίως η κατεύθυνση. Η ανάλωση χρόνου σε κάθε περίπτωση δεν είναι με το μέρος των αγοραστών, ειδικά τώρα που πολλές σημαντικές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δείχνουν αδυναμία να κρατηθούν.

Για να επιστρέψει το θετικό σενάριο στο προσκήνιο, οι αγοραστές στις επόμενες συνεδριάσεις πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή των 765 μονάδων αρχικά. Η εικόνα βελτιώνεται αρκετά με κίνηση πάνω από τις 785-792 μονάδες, που ήταν και το τοπικό υψηλό. Σε αυτά τα επίπεδα συγκλίνουν και ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, αλλά και των 55 ημερών. Η επόμενη σημαντική στήριξη εδράζει στις 735 μονάδες και τις 700 μονάδες, όπου είναι τα χαμηλά δωδεκαμήνου. Αν συνεχίσει η συναλλακτική δραστηριότητα σε τόσο χαμηλά επίπεδα, το βλέμμα θα παραμείνει στις στηρίξεις.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη των τραπεζών, η κίνηση άλλη μια φορά απέτυχε να ξεπεράσει τον σκόπελο στις 910-920 μονάδες, που είναι επίσης ο απλός μέσος όρος των 55 ημερών. Για να αλλάξει η τροχιά σε ανοδική, απαιτείται διάσπαση των 930 μονάδων. Στον αντίποδα, η στήριξη είναι στις 810 μονάδες και στις 780 μονάδες.

Στην Alpha Bank, στο ανοδικό σενάριο το ζητούμενο παραμένει η διάσπαση των 2 ευρώ, ενώ οι στηρίξεις παραμένουν στο 1,85 ευρώ και στο 1,78 ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα, ζητούμενο παραμένει η διάσπαση του επιπέδου του 0,27 ευρώ, με την αντίσταση στο 0,30 ευρώ να κρίνει την πορεία. Στήριξη το 0,252 ευρώ. Στη Eurobank, η ζώνη στήριξης στα 0,78-0,82 ευρώ είναι ισχυρή, με το 1 ευρώ να είναι η βασική αντίσταση. Η Τράπεζα Πειραιώς έχασε τη ζώνη των 3 ευρώ και η στήριξη είναι στην περιοχή των 2,67 ευρώ. Πάνω από τα 3,20 ευρώ αλλάζει σε θετικό το σκηνικό.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα συνεχή «φλερτ» με την περιοχή των 1.950 μονάδων δεν δημιουργούν ασφάλεια, παρότι ο δείκτης καταφέρνει και διατηρείται υψηλότερα. Στο θετικό σενάριο, οι 1.950 μονάδες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για την ανοδική κίνηση ως τις 2.055-2.065 μονάδες. Πάνω από κει, το θετικό κλίμα στην αγορά επιστρέφει. Χαμηλότερα, οι 1.910-1.920 μονάδες αποτελούν το stop και στους τελευταίους αισιόδοξους. Στηρίξεις οι 1.870 μονάδες και οι 1.830 μονάδες στο χαμηλό του Νοεμβρίου.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v