Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γκρίζα σύννεφα» στον χώρο των χρηματιστηριακών

Η υπόθεση των Folli Follie σε συνδυασμό με την αναιμική αξία των ημερήσιων συναλλαγών στο ΧΑ εντείνουν την αρνητική φημολογία στον χώρο. Πιέσεις προς ΕΚ για αυξημένους ελέγχους.

«Γκρίζα σύννεφα» στον χώρο των χρηματιστηριακών

Οι υποθέσεις των Folli Follie και της πολύ χαμηλής αξίας συναλλαγών στο ΧΑ κατά τις τελευταίες σαράντα ημέρες μπορεί μεν να μην αποτελούν την «πηγή του κακού» για τις χρηματιστηριακές εταιρείες, ωστόσο έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον και σε ένα «κλασικό» ερώτημα για το πόσες ΑΧΕ και ΑΧΕΠΕΥ κινδυνεύουν να βγουν εκτός αγοράς, ακολουθώντας τα δύο παραδείγματα του τελευταίου δωδεκαμήνου (Guardian Trust και Άτλας).

Στην αγορά επικρατεί κλίμα ανησυχίας, με παράγοντες του κλάδου να υποστηρίζουν πως αρκετές μεν εταιρείες βρίσκονται «προς το κίτρινο», εκ των οποίων μία έως τέσσερις στο «βαθύ κίτρινο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συνεγγυητικό βρίσκεται σε εγρήγορση, καθώς φοβάται μήπως κληθεί αυτό στο «τέλος της ημέρας» να πληρώσει μεγάλο τμήμα του «λογαριασμού» (αποζημιώνει για ποσά έως 30.000 ευρώ ανά επενδυτή). Έτσι, κινείται προς δύο κατευθύνσεις:

Η πρώτη αφορά τη μείωση του λειτουργικού του κόστους (στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προ μηνός αποχώρηση της γενικής του διευθύντριας κας Κατερίνας Πουλοπούλου) και την αύξηση των εσόδων του (π.χ. επιδίωξη ενοικίασης ιδιόκτητου ακινήτου επί της οδού Ιπποκράτους).

Η δεύτερη σχετίζεται με την άσκηση πιέσεων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ενταθούν οι έλεγχοι στις χρηματιστηριακές εταιρείες, έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν και άλλα φαινόμενα «τύπου Guardian». Ο λόγος είναι πως όσο γρηγορότερα εντοπίζεται μια «ανεπιθύμητη κατάσταση», τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις και για την αξιοπιστία της αγοράς, αλλά και για το ύψος της επιβάρυνσης που θα κληθεί ενδεχομένως να «σηκώσει» το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

Πέραν όμως του Συνεγγυητικού, πιέσεις για άσκηση ελέγχων ασκούνται και από επιμέρους χρηματιστές: «Εμείς δεν θέλουμε να κλείσουν εταιρείες, μήπως και πάρουμε κάποιους από τους λίγους ή περισσότερους πελάτες τους. Δεν είναι εκεί το θέμα. Απλά, τα κεφάλαια του Συνεγγυητικού είναι δικά μας λεφτά. Δεν μπορεί οι υγιείς εταιρείες να αγωνίζονται σε δύσκολες συγκυρίες για να βγάλουν κάποια περιορισμένα κέρδη και να κινδυνεύουν να χάσουν περισσότερα έναντι πιθανών απωλειών στο Συνεγγυητικό. Εμείς θα θέλαμε να βοηθηθούν οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε δύσκολη θέση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, κύκλοι προσκείμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαβεβαιώνουν πως οι λογιστικές καταστάσεις του 2017 έχουν ήδη παραληφθεί και πως έχουν ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες οι έλεγχοι τουλάχιστον σε περιπτώσεις χρηματιστηριακών εταιρειών που δείχνουν να αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

«Ελέγξαμε, ελέγχουμε και θα ελέγξουμε ξανά. Βέβαια, δεν είναι αυτοσκοπός μας να κλείσουμε χρηματιστηριακές εταιρείες, αλλά αντίθετα θέλουμε να συνεργαστούμε με τους καλοπροαίρετους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ήδη, υπάρχουν ΑΧΕ που έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή που έχουν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες. Πέραν αυτών όμως, ο έλεγχος δεν πρέπει να γίνεται μόνο μία φορά, αλλά να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την ίδια πηγή να συμπληρώνει:

«Υπάρχουν ωστόσο και διαδόσεις που στη συνέχεια αποδεικνύεται πως δεν έχουν βάση. Στις περιπτώσεις αυτές -σε αντίθεση με τη γνωστή παροιμία- υπάρχει καπνός, χωρίς όμως να υπάρχει φωτιά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v