Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SocGen: Τα ελληνικά ομόλογα πιο ασφαλές στοίχημα από τα ιταλικά

Το ελληνικό χρέος ενδέχεται να αποδειχθεί ανθεκτικό στα ιταλικά πολιτικά ρίσκα γιατί είναι «πολύ δύσκολο» να φανταστεί κανείς σενάρια στα οποία η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εκτιμούν αναλυτές της Societe Generale.

SocGen: Τα ελληνικά ομόλογα πιο ασφαλές στοίχημα από τα ιταλικά
Τα ελληνικά ομόλογα είναι πλέον ένα «ασφαλές στοίχημα» για τους επενδυτές, σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale.

Αν και το ελληνικό δημόσιο χρέος αξιολογείται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ενδέχεται να αποδειχθεί ανθεκτικό στα ιταλικά πολιτικά ρίσκα γιατί είναι «πολύ δύσκολο» να φανταστεί κανείς σενάρια στα οποία η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, τονίζουν οι ίδιοι σε έκθεση τους.

Όπως επισημαίνουν, αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ελληνικούς τίτλους να επιτύχουν καλύτερη επίδοση από τους ιταλικούς.

«Υπάρχει μακροπρόθεσμη αξία στην Ελλάδα» γράφουν οι Yvan Mamalet και Ciaran O’Hagan σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Τα spread των ελληνικών ομολόγων θα συρρικνωθούν σε σχέση με αυτά των ιταλικών αν η προέλευση των αναταράξεων είναι η Ιταλία» προσθέτουν σύμφωνα με το Bloomberg.

Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα μόνο μέσω κοινοπρακτικών εκδόσεων, το οποίο δυσκολεύει την έξοδο από την αγορά σε περίπτωση που ένα εξωτερικό σοκ προκαλέσει αναταρράξεις.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν πως οι συναλλαγές στη δευτερογενή ηλεκτρονικών ομολόγων ανήλθαν στα 139 εκατομμύρια ευρώ από την αρχή του μήνα ως τις 10 Αυγούστου. Τον Ιούλιο είχαν ανέλθει στα 561 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η διαφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών έχει συρρικνωθεί τους τελευταίους μήνες. Το spread των 5ετών τίτλων είναι στις 100 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο μετά την κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v