Ντόμινο εξελίξεων με τα ομόλογα της Folli Follie

H UBS ως αντιπρόσωπος των κατόχων ομολόγων αξίας 150 εκατ. ευρώ σε ελβετικό φράγκο ενημερώθηκε από τον εγγυητή (FF) για «πιστωτικό γεγονός». Ζητά από τις χρηματιστηριακές αρχές της Ελβετίας οι συναλλαγές στον συγκεκριμένο τίτλο να γίνονται σε σταθερή βάση (flat basis).

Ντόμινο εξελίξεων με τα ομόλογα της Folli Follie

Τη διαπραγμάτευση των ομολόγων της Folli Follie σε σταθερή τιμή (flat basis) ζήτησε η UBS μετά την ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας στις 14 Αυγούστου για την επίδοση καταγγελίας εκ μέρους του τίτλου Schuldschein για ποσό ύψους 20 εκατ.

Όπως μεταδίδει το Bussinesswire σε ανακοίνωσή της η UBS δηλώνει ότι έλαβε ειδοποίηση από τον εγγυητή των ομολόγων ως αντιπρόσωπος των κατόχων του ομολόγου ύψους 150 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,5% και λήξη το 2021 σε ελβετικό φράγκο από την Folli Follie ότι γεγονός «επιδίωξης πτώχευσης» έχει συμβεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, με βάση όρους του ομολόγου.

Όπως αναφέρει ο οίκος ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την ελληνική πλευρά και εξετάζει την κατάσταση. Ωστόσο δεδομένου ότι τα ομόλογα είναι εισηγμένα στο ελβετικό χρηματιστήριο ως «άμεσο μέτρο» ζητήθηκε από το SIX Swiss Exchange Ltd να τελούν οι τίτλοι υπό διαπραγμάτευση σε σταθερή τιμή (flat basis).

Πρόκειται για την επισημοποίηση του κύκλου διαπραγματεύσεων που άνοιξε η FFG με τους βασικότερους της πιστωτές, μετά την επίδοση καταγγελίας εκ μέρους του Schuldschein για ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο είναι διμερές δάνειο έναντι ομολογιών, το οποίο διαθέτει και «ουρά» 31 εκατ. ευρώ. Προκαλεί βεβαίως απορία γιατί η επίδοση καταγγελίας αφορά μόνον τα 20 εκατ. ευρώ και δεν περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα 31 εκατ. ευρώ, ωστόσο φαίνεται πως η συγκεκριμένη κίνηση λειτούργησε ως θρυαλλίδα που ενεργοποίησε την έναρξη διαπραγματεύσεων, εξυπηρετώντας ενδεχομένως και τους ομολογιούχους των μεγάλων συμβάσεων (249,5 και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα).

Όπως νωρίτερα έγραφε το Euro2day.gr, η εισηγμένη, έχοντας ήδη δώσει το στίγμα της – με την καταφυγή στο 106 α του πτωχευτικού και αιτούμενη προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της- μετά την τακτοποίηση των πιστωτριών τραπεζών και την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των προμηθευτών της (τουλάχιστον προς το παρόν), μπαίνει στο «ψητό» καθ’υπόδειξη των συμβούλων της και πλησιάζει πλέον τους ομολογιούχους που αθροιστικά αντιπροσωπεύουν υποχρεώσεις ύψους 450,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στην πλευρά των ομολογιούχων πάντως η επίδοση καταγγελίας δεν συνιστά γεγονός default, αλλά αποτελεί μια κίνηση προστασίας και ενδεχομένως «πρόκλησης» εκ μέρους τους για την προώθηση οικονομικών λύσεων στο γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργήσει η FFG.

Ήδη όπως γνωστοποίησε η εισηγμένη «σύντομα θα ειδοποιήσει τον Εκπρόσωπο (Trustee) για τα μετατρέψιμα ομόλογα (249,5 εκατ. ευρώ λήξης Ιουλίου 2019) και τον Αντιπρόσωπο Κατόχων των Ομολόγων CHF (150 εκατ. ευρώ)», εν προκειμένω την UBS που ζήτησε το πάγωμα της διαπραγμάτευσης των ομολογιών και περαιτέρω λεπτομέρειες από την FFG.

H διοίκηση της εταιρίας προσέλαβε επίσης την Deloitte, η οποία αναλαμβάνει επί της ουσίας να οδηγήσει την εισηγμένη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου στις 12 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί σε -αδρές έστω- γραμμές η πρόταση εξυγίανσης, όπως ορίζεται από το 106 α (κούρεμα οφειλών, αποπληρωμές και εισφορά φρέσκου χρήματος).

Αν και το πλαίσιο έχει καθοριστεί, εν τούτοις παραμένει εντελώς ασαφές το τι θα περιλαμβάνει η πρόταση προς τους πιστωτές, δεδομένου ότι τόσο η Alvarez&Marshall, που διενεργεί την forensic έρευνα, όσο και η E&Y, που ελέγχει βασικά κονδύλια της FFG δεν έχουν επιδώσει το πόρισμα τους (τα οποία σύμφωνα με την εισηγμένη θα επιδοθούν τέλη Αυγούστου το πρώτο και «μέσα στο Σεπτέμβριο» το δεύτερο και προφανώς θα αλλάξουν τον ισολογισμός της) . Ως εκ τούτου, παραμένει ανοικτό το πως η Deloitte θα «πιστοποιήσει» τις οικονομικές δυνατότητες ικανοποίησης των πιστωτών της FFG, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v