Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς σχολιάζει τα αποτελέσματα Q2 η Euroxx

Μεικτά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα η χρηματιστηριακή. Οι τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, τις προβλέψεις για επισφάλειες και τη ρευστότητα. Οι εισροές καταθέσεων και οι τιμές-στόχοι για τις τέσσερις τράπεζες.

Τράπεζες: Πώς σχολιάζει τα αποτελέσματα Q2 η Euroxx

Μεικτά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση overweight για τις τέσσερις μετοχές, με στόχο τα 2,6 ευρώ για την Alpha Bank, 1,2 ευρώ για τη Eurobank, 0,35 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 3,9 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η Eurobank διεύρυνε τα κέρδη της (εν μέσω αυξημένων εσόδων από τραπεζικές εργασίες και την απουσία κόστους από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όπως το Q1 του 2018), η Πειραιώς πέρασε σε κέρδη (λόγω ανακτήσεων ύψους 67 εκατ. ευρώ και την απουσία κόστους για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου), ενώ η Alpha (με πιο αδύναμα κέρδη από συναλλαγές και υψηλότερες προβλέψεις) και η Εθνική (αδύναμα έσοδα και έκτακτη δαπάνη 40 εκατ. για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) γύρισαν σε ζημιές.

Σε γενικές γραμμές, αναφέρει η Euroxx, τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου έδειξαν:

-σταθερές τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (πλην Εθνικής), καθώς το όφελος από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης ήταν μικρότερο από την αρνητική επίδραση της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και των ρυθμίσεων δανείων. Η Eurobank εμφανίστηκε πιο ανθεκτική, ενώ η ΕΤΕ εμφάνισε τη μεγαλύτερη μείωση σε τριμηνιαία βάση.

-σταθερή παραγωγή εσόδων από προμήθειες για την Alpha και την Πειραιώς, με την ΕΤΕ να εμφανίζει αδυναμία και τη Eurobank να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις.

-αυξημένα επίπεδα επαναλαμβανόμενων λειτουργικών δαπανών (εκτός της Eurobank), λόγω του κόστους διαχείρισης των NPLs και των αναθέσεων σε τρίτα μέρη.

-μειωμένες προβλέψεις για επισφάλειες (εκτός της Eurobank, αντανακλώντας το όφελος από τις ανακτήσεις που σχετίζονται με τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPL/NPEs για την Εθνική και την Πειραιώς.

Στο μέτωπο της ρευστότητας, οι τράπεζες κατέγραψαν εισροές καταθέσεων 0,5-1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (με την Alpha να καταγράφει την υψηλότερη αύξηση), ενώ καταγράφηκε και περαιτέρω μείωση του δανεισμού από ELA, με την Πειραιώς να καθίσταται η δεύτερη τράπεζα που «σβήνει» τον δανεισμό από μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας.

Επιπλέον όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το ύψος των NPE/NPLs σε τριμηνιαία βάση, πετυχαίνοντας τους στόχους για το δεύτερο τρίμηνο.

Τέλος, οι δείκτες βασικών εποπτικών κεφαλαίων (CET1) παραμένουν ισχυροί για όλες τις τράπεζες, σε επίπεδα από 14% έως 18,5% το δεύτερο τρίμηνο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v