Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κίτρινη κάρτα» HSBC στα σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ για τα NPEs

Μία contrarian άποψη καταθέτει ο οίκος, αναφορικά με τους σχεδιασμούς για κοινή αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Γιατί εκτιμά ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες της αγοράς για τις τράπεζες. Οι «άβολες αλήθειες».

«Κίτρινη κάρτα» HSBC στα σχέδια ΤΧΣ-ΤτΕ για τα NPEs

Περισσότερη σαφήνεια σε ό,τι αφορά την επενδυτική περίπτωση τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών ζητά η HSBC, η οποία σε νέα έκθεσή της μειώνει τις τιμές-στόχους για όλες τις τράπεζες, διατηρώντας όμως αμετάβλητη τη σύσταση «αγορά».

Συγκεκριμένα, για την Alpha Bank, η τιμή-στόχος μειώνεται στο 1,95 ευρώ ανά μετοχή από 2,43 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στο 0,79 ευρώ από 1,25 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,40 ευρώ από 2,90 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 1,14 ευρώ από 3,20 ευρώ προηγουμένως.

Όπως επισημαίνει η HSBC, με τις διάφορες προτάσεις πολιτικής, τα αναθεωρημένα σχέδια για τις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs) και τα πολυάριθμα αντικρουόμενα μηνύματα ως προς τις θεμελιώδεις τάσεις και τις θεσμικές απαιτήσεις, η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών μοιάζει με «παζλ».

Θεωρεί πως η σχεδιαζόμενη μείωση των NPEs θα έχει ουδέτερη μακροοικονομική επίπτωση, καθώς οι αυξητικές εποπτικές πιέσεις επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά και ζήτηση πιστώσεων. Εκτιμά παράλληλα, πως η πρόσφατες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβληματικών assets (σ.σ. τα σχέδια ΤΧΣ και  ΤτΕ) είναι απίθανο να βοηθήσουν σε τίποτε άλλο από το να λειτουργήσουν ως δικλείδα ασφαλείας ή δυνητικός επιταχυντής υπό καλύτερους οικονομικούς όρους.

Αντίθετα, υποστηρίζει ότι τα τρέχοντα σχέδια για μείωση των NPEs που έχουν καταστρώσει και προωθούν οι τράπεζες είναι αποτελεσματικά και πιθανότατα θα παραμείνουν κοστοβόρα, όμως η HSBC θεωρεί πως είναι εφαρμόσιμα. Θεωρεί επίσης πως δεν είναι πιθανό να υπάρξουν αυξητικές εποπτικές απαιτήσεις, όσο οι τράπεζες υλοποιούν τους στόχους που έχουν τεθεί.

Οι «άβολες» αλήθειες

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα NPEs, επισημαίνει πως δεδομένου ότι σχεδόν το ήμισυ των δανείων στις ελληνικές τράπεζες έχει χαρακτηριστεί μη εξυπηρετούμενο και δεδομένης της αρνητικής επίπτωσης που έχει στην οικονομία μιας χώρας η ύπαρξη ενός μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, δικαίως οι τράπεζες, οι επενδυτές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι αναλυτές επιμένουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Ωστόσο, η HSBC θεωρεί πως οι αυξητικές εποπτικές πιέσεις στις τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των NPEs τους, στην πραγματικότητα θα μετριάσουν τη θετική οικονομική επίπτωση από το ξεκαθάρισμα των ισολογισμών, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά και ζήτηση πιστώσεων. Ως αποτέλεσμα, η HSBC εκτιμά πως η μείωση των NPEs πιθανότατα θα είναι μακροοικονομικά ουδέτερη.

Υποστηρίζει επίσης πως η θεσμική αντίδραση στις ανησυχίες των αγορών αναφορικά με το μέγεθος των προβληματικών δανείων δεν θα βοηθήσει. Το κόστος που θα έχει για τις τράπεζες η πρόταση του ΤΧΣ για κρατικές εγγυήσεις επί των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων NPLs σημαίνει πως για τις πρώτες πιθανότατα θα ήταν καλύτερα να απέχουν. Παράλληλα, το πρόγραμμα θα δημιουργούσε δυνητικά παθητικό για το κράτος.

Η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για χρηματοδοτούμενη από τον αναβαλλόμενο φόρο «bad bank» θα άφηνε τις τράπεζες με χαμηλότερα επίπεδα ΝPEs, όμως δεν θα ήταν προς όφελος των τραπεζών, κατά την εκτίμηση της HSBC. Οι δείκτες NPEs θα παρέμεναν υψηλά, μια αδύναμη κεφαλαιακή θέση θα χρειαζόταν και πάλι ενίσχυση και ο αναβαλλόμενος φόρος και πάλι θα αντιστοιχούσε σε σημαντικό μέρος της κεφαλαιακής θέσης.

Πρακτικά, γράφει η HSBC, οι ρυθμιστικές αλλαγές και εγκρίσεις που θα απαιτηθούν σε συνδυασμό με το εκλογικό ημερολόγιο του τρέχοντος έτους σημαίνουν πως δεν είναι πιθανό τα σχέδια να ενεργοποιηθούν σύντομα. Καθώς δε οι τράπεζες προχωρούν τα δικά τους σχέδια, τα προαναφερθέντα προγράμματα μπορεί να ξεπεραστούν από την πραγματικότητα.

Ωστόσο, η HSBC κρίνει θετικά την εθελοντική τους βάση και θεωρεί πως, αν αλλάξουν οι οικονομικοί όροι, τότε τα σχέδια αυτά μπορεί να ενεργήσουν αργότερα ως επιταχυντής, επιτρέποντας στις τράπεζες να εξομαλύνουν πλήρως τους ισολογισμούς γρηγορότερα από τη στοχοθεσία.

Όπως επισημαίνει η HSBC, αντίθετα με τις προσδοκίες της αγοράς, η ίδια θεωρεί πως τα υφιστάμενα σχέδια των τραπεζών για μείωση των NPEs είναι βιώσιμα. Μέχρι στιγμής η υλοποίησή τους υπήρξε εντός των στόχων, με τον καθαρό σχηματισμό να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος για τέσσερα τρίμηνα, με πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPLs που αυξάνουν τα κεφάλαια και με βελτίωση των τάσεων αλλού.

Υπό το προβλεπόμενο από την HSBC σχέδιο μείωσης των NPEs, οι τέσσερις τράπεζες που καλύπτει θα παραμείνουν κερδοφόρες καθ’ όλη τη διάρκεια του προβλεπόμενου ορίζοντα, με τις προβλέψεις να αποκλιμακώνονται.

Οι πρωτοβουλίες πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώνονται στη στήριξη των σχεδίων των τραπεζών. Η HSBC εξακολουθεί να αναμένει τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρά τη δυνητικά μεγαλύτερη συγκέντρωση NPEs λόγω της πιθανής συμπερίληψης των «κόκκινων» δανείων μικρών επιχειρήσεων, η HSBC εκτιμά πως ο νέος νόμος θα είναι θετικός για τις τράπεζες. Τα αυστηρότερα κριτήρια ένταξης πιθανότατα θα αντισταθμίσουν τη συμπερίληψη των εταιρικών δανείων. Όμως το σημαντικότερο, κατά την HSBC, είναι πως μια βελτιωμένη διαδικασία επίτευξης της αναδιάρθρωσης των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας  θα επιτάχυνε σημαντικά τη διαδικασία σε σύγκριση με το τρέχον πρόγραμμα, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις τράπεζες να εξαλείψουν εύκολα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Η HSBC δηλώνει επίσης πως δεν κατανοεί τον ισχυρισμό των «αρκούδων» για πιθανές αυξητικές απαιτήσεις από την πλευρά των εποπτικών αρχών σε ό,τι αφορά την κάλυψη, καθώς τα σχέδια μείωσης των NPEs που συμφωνήθηκαν πρόσφατα και οι στόχοι που ανακοινώθηκαν για τα SREP θα έδειχναν πως οι εποπτικές αρχές είναι αισιόδοξες για την κατάσταση και την πρόοδο των τραπεζών. Όσο οι τράπεζες μειώνουν το απόθεμα των NPEs τους με λογικό τρόπο, η HSBC θεωρεί πως για την ώρα, είναι απίθανο να υπάρξουν αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Υπερβολικές οι ανησυχίες της αγοράς

Η HSBC χαρακτηρίζει υπερβολικές τις ανησυχίες της αγοράς, τονίζοντας πως οι θεμελιώδεις τάσεις στην υποκείμενη ανάπτυξη των δανείων βελτιώνονται, πως οι χαμηλότερες προβλέψεις αντισταθμίζουν τις πιέσεις στον κύκλο εργασιών, πως η κερδοφορία στα νέα δάνεια (front book) παραμένει υγιής και η κεφαλαιακή επάρκεια θα βελτιωθεί.

Παράλληλα, δεν θεωρεί πιθανό να υπάρξουν επιλογές επιθετικής πολιτικής, καθώς θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την Ελλάδα από την πορεία της προς την κανονικότητα. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση της χώρας, αναμένει πως θα συνεχιστεί η σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, με στήριξη από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ χαρακτηρίζει «φωτεινό» το δημοσιονομικό outlook, καθώς το κράτος είναι πλήρως χρηματοδοτημένο τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια και δεν υπάρχει για την ώρα ανάγκη για περισσότερη ελάφρυνση χρέους. Έτσι, κατά την HSBC, οι κίνδυνοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν, όμως φαίνεται να είναι περιορισμένοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v