Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδο του ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες βλέπει η Merit, τα top picks

Τα δύο σενάρια για τη φετινή πορεία του Γενικού Δείκτη και οι 3+1 προτάσεις της χρηματιστηριακής από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Τι αναμένει για την ελληνική οικονομία.

Ανοδο του ΓΔ πάνω από τις 1.000 μονάδες βλέπει η Merit, τα top picks

Τη μακροπρόθεσμα θετική στάση της για τις ελληνικές μετοχές διατυπώνει η Merit Securities σε έκθεσή της, στην οποία δίνει τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.037 μονάδες εντός του έτους. 

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι βραχυπρόθεσμα και μετά το πρόσφατο ράλι, παραμένει neutral, λόγω της χαμηλής ορατότητας στο μακροοικονομικό μέτωπο και της αυξημένης μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές. 

Τα σενάρια 

Το βασικό σενάριο για την ελληνική αγορά βλέπει τον Γενικό Δείκτη στις 1.037 μονάδες εντός του έτους, υποδηλώνοντας περιθώριο ανόδου 9% από τα τρέχοντα επίπεδα. 

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων κατά 66% φέτος και κατά 13% το 2023. 

Το αντίξοο σενάριο: Η Merit καταθέτει, λόγω της περιορισμένης ορατότητας, δεύτερο σενάριο με βάση το οποίο τα κέρδη ανά μετοχή θα υποχωρήσουν κατά 20% σε σχέση με το βασικό σενάριο. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, θα ενισχυθούν κατά 34% στο έτος, με την τιμή-στόχο για τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 878 μονάδες, υποδηλώνοντας περιθώριο πτώσης 8%.    

Η οικονομία

Η ελληνική οικονομία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ανακάμπτει το 2022 και το 2023, λόγω των τουριστικών εσόδων και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να αναβαθμίσουν την Ελλάδα, δίνοντας επενδυτική αξιολόγηση (investment grade) μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023. 

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό χρέος, η υψηλή ανεργία, οι πιθανές αυξήσεις επιτοκίων και ενδεχόμενη διόρθωση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αποτελούν τα σημαντικότερα ρίσκα. 

Τα top picks 

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι προτιμά τους ανθεκτικούς κλάδους και τις μετοχές που παράγουν ελεύθερες ταμειακές ροές και προσφέρουν υψηλά μερίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι κορυφαίες της επιλογές είναι ο ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος στα 17,2 ευρώ), η Τέρνα Ενεργειακή (τιμή-στόχος στα 15,25 ευρώ) και η Jumbo (τιμή-στόχος στα 17,2 ευρώ). 

Η Eurobank (τιμή-στόχος στο 1,19 ευρώ) είναι η πρόταση της χρηματιστηριακής από το τραπεζικό ταμπλό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v