Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ 13 ετών στις αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες

Σε καθαρές αγορές 125 τόνων χρυσού, τις περισσότερες από το 2010, προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες. Αγοραστικό κρεσέντο καταγράφεται σε Ρωσία, Κίνα αλλά και Τουρκία.

Ρεκόρ 13 ετών στις αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες

Σύμφωνα με το World Gold Council (Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού), “η δυναμική της αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες δεν έδειξε σημάδια στασιμότητας και τον Φεβρουάριο του 2023".

Τα αναφερόμενα παγκόσμια αποθέματα χρυσού αυξήθηκαν κατά 52 τόνους κατά τη διάρκεια του μήνα (ενδέκατος συνεχόμενος μήνα καθαρών αγορών, μετά τους 74 τόνους του Ιανουαρίου). Βάσει δηλώσεων, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν καθαρές αγορές 125 τόνων χρυσού. Αυτή είναι η πιο δυνατή αρχή ενός έτους, τουλάχιστον από το 2010 όταν οι κεντρικές τράπεζες έγιναν καθαροί αγοραστές σε ετήσια βάση.

Μία από τις πιο σημαντικές ενημερώσεις για τον Φεβρουάριο προήλθε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία δημοσίευσε τα αποθέματά της σε χρυσό για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο. Ανέφερε αποθέματα χρυσού 2.330 τόνων στα τέλη Φεβρουαρίου 2023, 31 τόνους περισσότερο από ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2022 όταν ανέφερε τελευταία φορά. Ωστόσο, δεν δόθηκε καμία ένδειξη για τον ακριβή χρόνο των αγορών, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Με βάση τις νέες πληροφορίες, τα αποθέματα χρυσού αντιπροσωπεύουν πλέον το 24% των διεθνών αποθεμάτων της Ρωσίας.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι τα αποθέματά της σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 25 τόνους κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, σε 2.050 τόνους. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη αγορά τον Φεβρουάριο και είναι ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο τα αποθέματα χρυσού της Κίνας αυξήθηκαν, αυξάνοντας κατά 102 τόνους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας συνέχισε επίσης το πρόσφατο αγοραστικό της “ξεφάντωμα”, για 15 συνεχόμενους μήνες, προσθέτοντας πάνω από 22 τόνους. Τα επίσημα αποθέματά της σε χρυσό (Κεντρική Τράπεζα και αποθέματα του Υπουργείου Οικονομικών) είναι τώρα 587 τόνοι, το 33% των διεθνών αποθεμάτων της.

Η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν πρόσθεσε 8 τόνους στα αποθέματά της σε χρυσό, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες πωλήσεων. Τα επίσημα αποθέματά της ανέρχονται πλέον σε 393 τόνους (67% των συνολικών αποθεμάτων).

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά σχεδόν 7 τόνους, ανεβάζοντάς τα στους 205 τόνους και πάνω από 51 τόνους υψηλότερα από ότι στο τέλος του 2022.

Η Reserve Bank of India (RBI) επανέλαβε τις αγορές τον Φεβρουάριο. Πρόσθεσε 3 τόνους, για να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό στους 790 τόνους.

Η Eθνική Τράπεζα του Καζακστάν ήταν ο μοναδικός αξιόλογος καθαρός πωλητής κατά τη διάρκεια του μήνα. Τα επίσημα αποθέματά της σε χρυσό μειώθηκαν κατά 13 τόνους, σε 342 τόνους, το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2018.

Από το 2021, οι μηνιαίες καθαρές πωλήσεις από το Καζακστάν έχουν αυξηθεί σε μέγεθος και συχνότητα, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο οι Κεντρικές Τράπεζες που αγοράζουν Χρυσό από εγχώριες πηγές, να είναι πωλητές χρυσού”, σύμφωνα με το World Gold Council.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v