Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα που στέλνουν 20 μικρομεσαίες εισηγμένες

Οι οικονομικές επιδόσεις και τα μηνύματα των διοικήσεων με βάση τα δεδομένα εξαμήνου. Ποιες προσβλέπουν σε βελτίωση μεγεθών και ποιες αναμένουν «προσγείωση» το επόμενο διάστημα.

Τα μηνύματα που στέλνουν 20 μικρομεσαίες εισηγμένες

Πορεία δύο ταχυτήτων κατέγραψαν οι εισηγμένες του ΧΑ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, με τις περισσότερες εξ αυτών να βελτιώνουν τις περυσινές τους οικονομικές επιδόσεις και κάποιες άλλες να μην είναι σε θέση να επαναλάβουν τις εξαιρετικά υψηλές κερδοφορίες του 2022.

Ήδη οι αναλυτές έχουν προχωρήσει σε εκτιμήσεις για αυξημένα κέρδη για γνωστούς ομίλους του ΧΑ όπως ο Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η Cenergy, η Coca-Cola HBC, η Quest, η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ, οι κατασκευές (π.χ. ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Avax), οι περισσότερες εταιρείες πληροφορικής (π.χ. Epsilon Net, Entersoft, Profile, Performance), η Austriacard, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ (στον βαθμό που μειώνεται το ενεργειακό κόστος) και αρκετές άλλες.

Πέραν αυτών όμως, το Euro2day.gr καταγράφει την εικόνα των φετινών αποτελεσμάτων για είκοσι εισηγμένες εταιρείες της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως αυτή έχει προκύψει από τα σχόλια των διοικήσεών τους στο πλαίσιο των ετήσιων τακτικών τους γενικών συνελεύσεων, ή/και από το ρεπορτάζ.

AS Company: Ανοδικά κινήθηκε ο κύκλος εργασιών του πρώτου φετινού εξαμήνου, ενώ παράλληλα θετική υπεραξία (σε αντίθεση με πέρυσι) παρουσιάζει το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της εισηγμένης.

Centric: Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα το 2023, ενώ το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο έχει αποφέρει θετικές υπεραξίες και αυξημένα έσοδα στο πρώτο εξάμηνο, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις δύσκολες συνθήκες των διεθνών κεφαλαιαγορών.

Lavipharm: Από τρίμηνο σε τρίμηνο η πορεία των αποτελεσμάτων βελτιώνεται τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών και το EBITDA. H διοίκηση προσδοκά περαιτέρω αύξηση των επιδόσεών της από το 2024 και μετά.

Medicon Hellas: Μειωμένα κατά περισσότερο από 10% είναι τα έσοδα της εταιρείας στο πρώτο μισό του 2023, καθώς απουσιάζουν φέτος οι περυσινές εργασίες που σχετίζονταν με την πανδημία Covid-19.

Mevaco: Κύκλο εργασιών στο εξάμηνο που δεν θα απέχει σημαντικά σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό αναμένει η εταιρεία (λόγω καθυστερήσεων από τους πελάτες της στην κατασκευή κάποιων υπογεγραμμένων συμβάσεων για φωτοβολταϊκά πάρκα), ενώ για το φετινό δωδεκάμηνο αναμένονται επιδόσεις που είτε θα επαναλάβουν είτε θα ξεπεράσουν τις περυσινές.

Unibios: Αισιοδοξία για αξιοσημείωτη άνοδο τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε ό,τι αφορά την κερδοφορία επικρατεί για φέτος στη διοίκηση της εταιρείας. Υψηλό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων.

Βιοκαρπέτ: Η εξαιρετικά υψηλή κερδοφορία του 2022 δεν θα επαναληφθεί φέτος, με τη ζήτηση και την παραγωγή να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αλλά την «κάτω γραμμή» του πρώτου εξαμήνου να είναι πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή.

Έλαστρον: Αύξηση κατά 5% στους όγκους των πωλήσεων, αλλά υποχώρηση τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των κερδών αναμένεται να σημειώσει η εταιρεία στο πρώτο μισό του 2023. Σαφή υποχώρηση κερδών αναμένεται να εμφανίσουν και οι άλλες εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο του χάλυβα (ΣΙΔΜΑ, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν), όπως και η Μπήτρος Συμμετοχών (τα αποτελέσματά της επηρεάζονται από αυτά της ΣΙΔΜΑ, επειδή κατέχει το 25% των μετοχών αυτής).

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Η εξαιρετικά υψηλή κερδοφορία του 2022 δεν αναμένεται να επαναληφθεί φέτος, λόγω και της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών.

Ευρωσύμβουλοι: Νέα άνοδο σε κύκλο εργασιών και καθαρό αποτέλεσμα αναμένεται φέτος για την εισηγμένη εταιρεία (στο εξάμηνο τα έσοδα τρέχουν με +10%-15%), με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών της να αυξάνεται σταδιακά.

Ιατρικό Αθηνών: Την προσδοκία της για σημαντική αύξηση των φετινών οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας ανακοίνωσε η διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών, με την πορεία του πρώτου εξαμήνου να κινείται προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι ίσως το ποσοστό ανόδου των εσόδων να ξεπεράσει το 20%-25%.

Ικτίνος Μάρμαρα: Το πρώτο μισό του 2023 εξελίχθηκε σε ένα ακόμη δύσκολο εξάμηνο για την εισηγμένη εταιρεία και τον κλάδο του μαρμάρου γενικότερα. Ο κύκλος εργασιών δεν υπολείπεται σημαντικά έναντι του περυσινού, τα επιτόκια είναι αυξημένα, ωστόσο η εταιρεία περικόπτει μήνα με τον μήνα τα έσοδά της, προσδοκώντας ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα.

Κλωσ/γία Ναυπάκτου: Σαφώς μειωμένη κερδοφορία σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Πτωτική η ζήτηση από το εξωτερικό και συρρικνωμένα τα περιθώρια κέρδους.

Λανακάμ: Αύξηση κατά 30% σημείωσαν οι εξαμηνιαίες πωλήσεις της εταιρείας, ως αποτέλεσμα των νέων brands που έχει αναλάβει να φέρει στην αγορά της ένδυσης και των αξεσουάρ.

Λεβεντέρης: Κέρδη μετά από πάρα πολύ καιρό αναμένεται να εμφανίσει στο α’ εξάμηνο η εισηγμένη, προερχόμενα ωστόσο από την πώληση του ακινήτου της στον Πειραιά.

Π. Πετρόπουλος: Με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί φέτος η εισηγμένη εταιρεία, καθώς ισχυρή ζήτηση παρουσιάζεται σε όλες τις επιχειρηματικές της μονάδες.

Πλαστικά Κρήτης: Κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 187,7 στα 177,8 εκατ. και τα προ φόρων κέρδη από τα 27,3 στα 23,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το δεύτερο περυσινό εξάμηνο ήταν χαμηλότερο από πλευράς κερδοφορίας σε σχέση με το πρώτο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v