Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα business plans ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΠΡΟΦ και η εικόνα στο ΧΑ

Οι μεγάλες αποδόσεις εταιρειών πληροφορικής στο ταμπλό την τελευταία τριετία και οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. Ποια είναι τα «κοινά» στοιχεία για τις μετοχές του κλάδου.

Τα business plans ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΠΡΟΦ και η εικόνα στο ΧΑ

Στις αρχές του 2020, οι εταιρείες πληροφορικής Entersoft και Epsilon Net διαπραγματεύονταν στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, περνώντας απαρατήρητες από τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτών και των θεσμικών επενδυτών.

Όταν λίγες ημέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας (Φεβρουάριος 2020) ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης είχε θέσει ως στόχο η μετοχή της εταιρείας του να ενταχθεί σε μια τριετία στη μεσαία κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, πολλοί «κρατούσαν μικρό καλάθι», πλην όμως ο συγκεκριμένος στόχος επιτεύχθηκε τελικά σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα.

Η ουσία είναι ότι από την αρχή του έτους 2020 έως και σήμερα οι μετοχές εταιρειών όπως η Entersoft, η Epsilon Net, η Profile και άλλες εισηγμένες από τον χώρο της πληροφορικής έχουν αποφέρει «τρελές» αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους κατόχους τους (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), χωρίς σ’ αυτές να περιλαμβάνονται και οι αξιοσημείωτες χρηματικές διανομές κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε.

Αιχμή του δόρατος για το χρηματιστηριακό άλμα αυτών των μετοχών αποτελεί ο ιδιαίτερα υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που έχουν σημειώσει μέχρι τώρα οι συγκεκριμένοι όμιλοι, ο οποίος μάλιστα προβλέπεται πως θα συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.

H Entersoft ανέβασε από το 2019 έως το 2022 τα καθαρά της κέρδη από τα 2,22 στα 6,015 εκατ. ευρώ (+170%) και προβλέπει για τα αρκετά επόμενα χρόνια ισχυρό διψήφιο ποσοστό ετήσιας ανόδου, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, στο πλαίσιο της φετινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Η Epsilon Net αύξησε κατά την τριετία 2019-2022 την καθαρή της κερδοφορία κατά 1.475%(!), από το 1,162 εκατ. στα 18,3 εκατ. ευρώ, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Γιάννη Μίχο να προβλέπει για την επόμενη τριετία διπλασιασμό κύκλου εργασιών (από τα 75 στα 150 εκατ. ευρώ) και διατήρηση του περιθωρίου EBITDA πάνω από το 30% (βλέπε τακτική γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου).

Ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι και το τριετές business plan της Prοfile, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Βαγγέλη Αγγελίδη να μιλά (στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών) για κύκλο εργασιών που από τα 25 εκατ. ευρώ το 2022 (EBITDA 6,02 εκατ.), στόχος είναι να υπερβεί φέτος τα 30 εκατ. ευρώ (EBITDA 7,6 εκατ.), το 2024 να κυμανθεί μεταξύ 40 και 45 εκατ. ευρώ και το 2025 να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Τα κοινά σημεία

Παρά το γεγονός ότι κάθε εταιρεία πληροφορικής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, ανάλογα με τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, τη στρατηγική που ακολουθεί και τις υποδομές που διαθέτει, οι τρεις προαναφερθέντες όμιλοι πληροφορικής διαθέτουν τέσσερα συγκεκριμένα κοινά χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον, πολύ ισχυρή ρευστότητα, κλείνοντας τη οικονομική χρήση του 2022 με θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων).
  • Δεύτερον, μακρά και επιτυχημένη πορεία στο μέτωπο των εξαγορών άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, την οποία και προτίθενται να συνεχίσουν στο μέλλον.
  • Τρίτον, συνδυασμό υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με ετήσιες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους.
  • Τέταρτον, έχουν προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, με τα τελευταία να κατέχουν διψήφιο ποσοστό σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες εισηγμένες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v