Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Bank-Jefferies: Τι αποκάλυψαν τα αποτελέσματα Eurobank και Πειραιώς

Πώς είδαν οι δυο επενδυτικοί οίκοι τα εξάμηνα των δυο τραπεζών. Οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων, οι φετινοί στόχοι και τα κεφάλαια. Οι συστάσεις και οι τιμές - στόχοι.

Deutsche Bank-Jefferies: Τι αποκάλυψαν τα αποτελέσματα Eurobank και Πειραιώς

Με σύσταση αγοράς και τιμή στόχο στα 1,90 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, ενώ ουδέτερη σύσταση και τιμή στόχο στα 3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζει η γερμανική Deutsche Bank μετά τις ανακοινώσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Από την πλευρά της η Jefferies διατηρεί τις συστάσεις διακράτησης (hold) για τις μετοχές των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς. Για τη Eurobank, η τιμή στόχος τίθεται στα 1,70 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70 ευρώ.

Αναφορικά με τη Eurobank, η DB, εκτίμησε ότι τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν από τα βασικά έσοδα, τους φόρους και τις επισφάλειες. Τα καθαρά κέρδη ήταν +89% τριμηνιαίως, λόγω του συνδυασμού καλύτερων επιδόσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους και τις αμοιβές, αλλά και μη επαναλαμβανόμενων γραμμών όπως το trading, οι χαμηλοί φόροι (αναγνώριση DTA ύψους 51 εκατ. ευρώ από την πώληση χαρτοφυλακίου στη Βουλγαρία) και των αρνητικών φόρων ύψους 111 εκατ. ευρώ από υπεραξία από την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Με προσαρμοσμένο RoTE στο 18% περίπου το πρώτο εξάμηνο, η Eurobank έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις της σε δείκτη άνω του 15% για φέτος (+1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους), κυρίως από τα βασικά έσοδα, με αμετάβλητες προοπτικές για το κόστος και τις προβλέψεις.

Η χαμηλότερη αύξηση των χορηγήσεων είναι η κύρια προειδοποίηση (ο αναθεωρημένος στόχος για φέτος είναι στα 2,0 δισ. ευρώ έναντι 2,8 δισ. προηγουμένως). Οι προβλέψεις για NPEs ήταν υψηλότερες σε τριμηνιαίο επίπεδο με το κόστος προβλέψεων (CoR) να διαμορφώνεται στις 84μ.β. και την τράπεζα να διατηρεί τον στόχο της για το οικονομικό έτος στις 85μ.β. Τα NPEs αυξήθηκαν από ένα μόνο όνομα (η DB εκτιμά ότι αφορά την περίπτωση της Avramar), αλλά με τη μόνη σημαντική υποκείμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού να παρατηρείται στα ενυπόθηκα δάνεια. Ο δείκτης NPE αυξήθηκε σε 5,2% έναντι 5,1%.

Το πλεόνασμα κεφαλαίου αυξάνεται, αλλά υπάρχει επιφυλακτικότητα στα μηνύματα διανομής. Η DB εκτιμά ότι το conference call ολοκληρώθηκε χωρίς ισχυρά μηνύματα σχετικά με την επιστροφή κεφαλαίου, που αναμένεται να είναι απλώς σταδιακή, θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την επιτάχυνση της αύξησης των δανείων και, ενδεχομένως, να χρηματοδοτήσει ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών σε οποιαδήποτε από τις τρεις βασικές αγορές. Αυτό το μήνυμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως λίγο απογοητευτικό, δεδομένων των πρόσφατων επιπέδων δημιουργίας κεφαλαίων.

Για τη Eurobank, η Jefferies εκτιμά ότι το τρίμηνο χαρακτηρίζεται ισχυρό, με σημαντικό κέρδος από την αρνητική αναγνώριση επισφαλών απαιτήσεων και μια ευρεία προ-προβλέψεων βελτίωση. Οι αναβαθμισμένοι στόχοι για φέτος δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια ανόδου σε σχέση με το consensus. Η επαναγορά του μεριδίου των μετοχών του ΤΧΣ βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά οι προοπτικές για τις διανομές στους μετόχους μπορεί να υπολείπονται των προσδοκιών.

Στην τηλεδιάσκεψη, η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεσή της να καταβάλει μέρισμα από τα κέρδη του 2023 που ισοδυναμεί με πληρωμή 25%. Η διοίκηση υπογράμμισε περαιτέρω την οργανική ανάπτυξη, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές και τις διανομές στους μετόχους ως πιθανές χρήσεις του πλεονάζοντος κεφαλαίου, αλλά δήλωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για διανομές πέραν της στοχευμένης διανομής του 25% από τα κέρδη του 2023.

H DB για την Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει τα σημαντικά κέρδη προ προβλέψεων και τις σημαντικές αναβαθμίσεις στόχων. Τα κέρδη προ προβλέψεων ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατά περίπου +19%, ενώ οι προβλέψεις επηρεάστηκαν από την εξυγίανση των NPE, οδηγώντας σε απώλεια περίπου -17% στα καθαρά κέρδη. Ωστόσο, οι σταθερές λειτουργικές τάσεις, υποστηριζόμενες από τα βασικά έσοδα και τις επιδόσεις κόστους, οδήγησαν σε αναβάθμιση του στόχου RoTE σε περίπου +14% (από 12%) το 2023, σε συνδυασμό με άλλες αναβαθμίσεις στόχων.

Σύμφωνα με την DB, οι εξελίξεις αναφορικά με τα κεφάλαια είναι θετικές. Τα κεφάλαια ήταν και πάλι θετικά κατά το τρίμηνο, με τον δείκτη CET1 FL να φτάνει το 12,23%, αυξημένος κατά +7 μ.β. τριμηνιαίως, χάρη στα οργανικά κέρδη και αντισταθμισμένα από την αύξηση του ενεργητικού (RWA), την εξυγίανση των NPEs, το κουπόνι του AT1 ομολόγου αλλά και την απόσβεση του DTC. Η υψηλότερη εκτίμηση για τη δημιουργία εισοδήματος το 2023 οδήγησε σε βελτίωση του στόχου CET1 της Πειραιώς για το 2023 σε περίπου 13% (από πάνω από 12,5%).

Η Jefferies για την Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει τα ισχυρά αποτέλεσμα προ προβλέψεων και την εξυγίανση στη μη εξυπηρετούμενη έκθεση (NPEs). Το δεύτερο τρίμηνο της Tράπεζας Πειραιώς χαρακτηρίστηκε από δύναμη και υψηλότερες προβλέψεις λόγω μιας μεγάλης εταιρικής χρεοκοπίας.

Οι αναβαθμισμένοι στόχοι για τη φετινή χρονιά με υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους είναι η κύρια κινητήρια δύναμη και συνεπάγονται άνοδο σε σχέση με το consensus. Η Jefferies αξιολογεί την Tράπεζα Πειραιώς με σύσταση διακράτησης, παρόλο που η μετοχή της είναι διαπραγματεύσιμη με discount σε σχέση με Εθνική Τράπεζα και Eurobank, καθώς διατηρεί επίσης υψηλότερους κινδύνους.

Αν και υπάρχουν περιθώρια για τη μερική εξάλειψη αυτού του discount, καθώς η τράπεζα χτίζει δείκτες εποπτικών κεφαλαίων CET1 στο μέλλον, ο κίνδυνος απογοήτευσης από τη βελτίωση των προβλέψεων παραμένει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v