Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις Morgan Stanley για την αναδιάρθρωση του MSCI Greece

Ποιες μετοχές εκτιμά ο οίκος ότι θα επηρεαστούν από τις ανακοινώσεις της προσεχούς Πέμπτης. Ποιες εκτιμά ότι μπορεί να είναι οι εισροές και οι εκροές κεφαλαίων.

Οι προβλέψεις Morgan Stanley για την αναδιάρθρωση του MSCI Greece

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ελληνικές μετοχές θα επηρεαστούν σημαντικά από το rebalancing που θα ανακοινωθεί για την τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη στις 10 Αυγούστου. Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου και οι τελευταίες πράξεις θα λάβουν χώρα στο κλείσιμο της αγοράς στις 31 Αυγούστου.

Οι μετοχικοί τίτλοι από την εγχώρια αγορά που θα επηρεαστούν, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της από την Ελλάδα, θα είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία εκτιμάται ότι θα μεταβεί στον μεγάλο δείκτη της MSCI Greece, ενώ δίνεται μικρή πιθανότητα για διαγραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τη βασική δυνητική προσθήκη στον δείκτη MSCI Greece Standard, με υψηλή πιθανότητα, καθώς η μετοχή της τράπεζας αποτελεί επί του παρόντος μέρος του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece Small Cap αλλά πληρεί τα κριτήρια μετάταξης.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας όσο και η ελεύθερης διαπραγμάτευσης κεφαλαιοποίηση της τράπεζας είναι πάνω από το τρέχον όριο για συμμετοχή στον δείκτη MSCI Greece Standard κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προσθήκης της. Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η μετοχή έχει υψηλή πιθανότητα να συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI Greece Standard στο rebalancing και υπολογίζουν τις παθητικές εισροές σε 166 εκατ. δολαρίων ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέση ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα. Το ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets θα είναι 0,04%.

Για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η περίπτωση της διαγραφής είναι με χαμηλή πιθανότητα, καθώς το free float της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας είναι κοντά στο ελάχιστο όριο για να διαγραφεί από τον δείκτη MSCI Standard και να μεταβεί στον μικρότερο δείκτη αναφοράς MSCI Greece Small Cap, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% περίπου υψηλότερο από το επίπεδο αποκοπής. Επιπλέον, η συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται κοντά στο ελάχιστο επίπεδο για να επαναταξινομηθεί ως μικρή κεφαλαιοποίηση για την επερχόμενη αναπροσαρμογή.

Κατά συνέπεια, οι αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι η μετοχή είναι πιθανή υποψήφια για διαγραφή στην επερχόμενη αναπροσαρμογή, σε περίπτωση που το κατώτατο όριο για τον MSCI Greece είναι οριακά υψηλότερο από τα επίπεδα που εξέτασε στους υπολογισμούς της μας ή αν ο οίκος MSCI δεν αυξήσει τον μέγιστο αριθμό μετοχών από τις δέκα εταιρείες σήμερα για τον δείκτη MSCI Greece.

Αν διαγραφεί, ο οίκος αναμένει παθητικές εκροές ύψους 64 εκατ. δολαρίων, ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 18 ημερών για την κάλυψη της προσφοράς, ενώ η συμμετοχή της στον δείκτη MSCI Emerging Markets είναι 0,01%.

Από τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, προκύπτει ότι οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece Standard είναι η Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, η Mytilineos στο 14,08%, η Alpha Bank στο 12,67%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 11,92%, η Jumbo στο 10,89%, ο ΟΠΑΠ στο 10,09%, ο ΟΤΕ στο 9,72%, η ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, η Motor Oil στο 5,31% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο 3,16%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v