Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τιμές-στόχοι της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες

Ακρως θετικές οι εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει ο επενδυτικός οίκος. Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία και ποια είναι σε καλύτερη θέση για να κάνει την... έκπληξη.

Οι τιμές-στόχοι της Jefferies για τις ελληνικές τράπεζες

Οι τάσεις στις στην ελληνική οικονομία, το κόστος καταθέσεων και προβλέψεων, η ανάπτυξη των νέων δανείων αλλά και ο τουρισμός παραμένουν άκρως θετικά για τις ελληνικές τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να είναι στην καλύτερη θέση για να εκπλήξει ευχάριστα και στις δύο περιπτώσεις, εκτιμά ο αμερικανικός οίκος της Jefferies.

Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί την κορυφαία επιλογή του αμερικανικού οίκου, με τιμή-στόχο στα 7,40 ευρώ και σύσταση αγοράς.

Για τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς, οι συστάσεις είναι διακράτησης με τιμές-στόχους στο 1,70 ευρώ και στα 3,10 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ τέλος για την Alpha Bank η τιμή-στόχος είναι στο 1,10 ευρώ και η σύσταση «υποαπόδοση».

Η αύξηση των δανείων έχει επιβραδυνθεί δραματικά στην Ευρωζώνη από την έναρξη του κύκλου σύσφιξης της ΕΚΤ. Η αβεβαιότητα για τις εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023 αποτέλεσε πρόσθετο κίνδυνο στην πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα, αλλά μετά την αποφασιστική επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα βελτιώθηκε και οι ελληνικές τράπεζες καθοδηγούν για μια απότομη αύξηση των δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Από την πλευρά των αποπληρωμών, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν επιβράδυνση της αποπληρωμής των πιστωτικών γραμμών που επιβάρυναν τα πιστωτικά υπόλοιπα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο δυναμικές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των ελληνικών δανείων σε σχέση με τις επιδόσεις της Νότιας Ευρώπης το β’ εξάμηνο.

Η τουριστική περίοδος αιχμής διαμορφώνεται ισχυρή και τα στοιχεία για τους διεθνείς επισκέπτες υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για ελληνικές διακοπές είναι πάνω από τα πολύ υψηλά επίπεδα του 2019. Με τον τουρισμό να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αυτές οι τάσεις υποστηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα.

Ούτε η κρίση στο κόστος ζωής στον πυρήνα της Ευρώπης, ούτε οι αυξανόμενες τιμές για τις ελληνικές διακοπές φαίνεται να ασκούν ουσιαστική καθοδική πίεση στη ζήτηση. Η ισχυρή δραστηριότητα στον τόσο σημαντικό τουριστικό τομέα στην Ελλάδα διασφαλίζει ότι η χώρα υπεραποδίδει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις ελληνικές τράπεζες

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι το κόστος των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει καλά συγκρατημένο στην τρέχουσα περίοδο σύσφιξης. Η μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει αρκετά κάτω από τα επίπεδα κατά την περίοδο 2005-2008.

Μετά από μια ταχύτερη αύξηση του μεριδίου των καταθέσεων προθεσμίας τα προηγούμενα τρίμηνα, η μετατόπιση του μείγματος έχει επιβραδυνθεί πιο πρόσφατα. Υπάρχουν διαφορές στη μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με τις τράπεζες που επικεντρώνονται στη λιανική όπως η Εθνική Τράπεζα και η Πειραιώς να παρέχουν ανώτερες επιδόσεις.

Τα επιτόκια που καταβάλλονται στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις έχουν επιταχυνθεί, αλλά υστερούν σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς. Τα επιτόκια των καταθέσεων των νοικοκυριών, ιδιαίτερα, υστερούν κατά πολύ (αυτό συγκρίνεται με τη σχεδόν απόλυτη αντιστοιχία κατά την περίοδο 2005-2008).

Όσο το ευνοϊκό περιβάλλον της άφθονης ρευστότητας στον ελληνικό τραπεζικό συστήματος και της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, παραμένει σε ισχύ, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν απομονωμένες από ουσιαστικότερες πιέσεις για να είναι πιο επιθετικές στη μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v