Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Κοντόπουλος: Δεν τιμολογήθηκε πλήρως η επενδυτική βαθμίδα

Γιατί χρειάζεται να δοθεί το investment grade και από άλλους οίκους. Τι απαιτείται για την «αλλαγή πίστας» της αγοράς. Αναμένονται χρηματικές διανομές 3 δισ. ευρώ από τις εισηγμένες.

Γ. Κοντόπουλος: Δεν τιμολογήθηκε πλήρως η επενδυτική βαθμίδα

Την εκτίμησή του ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν έχει τιμολογήσει πλήρως τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης.

Σύμφωνα με τον Γιάννο Κοντόπουλο, δεν μπορεί ένα τέτοιο γεγονός να τιμολογηθεί πλήρως, αν δεν έρθουν οι απαιτούμενες επενδυτικές ροές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: α) Θα πρέπει δύο τουλάχιστον οίκοι ενός επιπέδου και πάνω να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, β) Η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας θα μπορούσε να επαναφέρει ακόμη και κάποιους Ιάπωνες επενδυτές, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τη χώρα μας.

Συνολικότερα, ο CEO της EΧΑΕ σημείωσε ότι η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να οδηγήσει κάτω από προϋποθέσεις σε «αλλαγή πίστας» το ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ γενικότερα εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία και τις προοπτικές του ΑΕΠ της χώρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κινείται σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με τις εκτιμήσεις να λένε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μέσα στο 2024.
  • Η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν βασίζεται στον πληθωρισμό, καθώς αυτός είναι χαμηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
  • Η εικόνα της χώρας στους διεθνείς επενδυτές έχει βελτιωθεί σημαντικά, όπως προκύπτει και από τη σχετική έκθεση της ΕΥ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο Γιάννος Κοντόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:

  • Στόχος είναι η ένταξη στο club των ανεπτυγμένων κεφαλαιαγορών.
  • Φαίνεται να υπάρχει ικανοποιητική «ουρά» εταιρειών για την εισαγωγή εταιρειών τόσο στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική Αγορά.
  • Κατά το πρώτο οκτάμηνο, οι χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις για το σύνολο της χρονιάς μιλούν για μια επίδοση που θα πλησιάσει ή ακόμη θα υπερβεί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v