Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Epsilon Net: Πού κρίνεται τώρα η «επόμενη μέρα» για τη μετοχή

Περιόρισε στο 25,9% τη «χασούρα» η χθεσινή αντίδραση της μετοχής, μετά και την ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων. Οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς και η ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Epsilon Net: Πού κρίνεται τώρα η «επόμενη μέρα» για τη μετοχή

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας έφερε η χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση για τους μετόχους της Epsilon Net, καθώς μετά την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων η μετοχή κέρδισε +12,44% και έτσι περιόρισε την πτώση της από τα 11,60 ευρώ της 20ής Σεπτεμβρίου στα 9,22 ευρώ, δηλαδή στο -25,9%.

Σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο γνωστής ΑΕΔΑΚ, «αναμφίβολα η εισηγμένη υπέπεσε σε λογιστική παρατυπία, κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Ωστόσο, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου, η επιβάρυνση από τη διαφορετική λογιστική απεικόνιση των stock options δεν επηρεάζει σε καμιά περίπτωση την ουσία των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Στην πράξη, μιλάμε για εντελώς εικονικά έξοδα που αποσκοπούν απλά στην ενημέρωση των μετόχων για το γεγονός ότι πέρυσι είχε λάβει χώρα ένα πρόγραμμα επιβράβευσης εργαζομένων μέσω αύξησης κεφαλαίου με τιμή διάθεσης το 0,60 ευρώ ανά μετοχή (έμμεση επιβεβαίωση σχετικού δημοσιεύματος του Euro2day.gr). 

Οι επενδυτές γνώριζαν το συγκεκριμένο stock option, που είχε ψηφιστεί μάλιστα από τη γενική συνέλευση των μετόχων το 2022 και -θεωρητικά τουλάχιστον- η τιμή της 20ής Σεπτεμβρίου είχε ενσωματώσει πλήρως (και) το γεγονός αυτό. Ακόμη όμως και αν υποθέσουμε ότι οι επενδυτές είχαν πλήρη άγνοια του θέματος, τα stock options (1.600.000 τίτλοι) αντιστοιχούν σε κάτι λιγότερο από το 3% του συνόλου της εταιρείας, οπότε ένα ισόποσο ποσοστό πτώσης της τιμής της μετοχής από τα 11,60 ευρώ της 20ής Σεπτεμβρίου θα αρκούσε -και θα περίσσευε, καθώς τα stock options δεν δόθηκαν δωρεάν- για να αποτιμήσει το συγκεκριμένο γεγονός.

Ο πανικός που ακολούθησε, οφείλεται είτε σε άγνοια των επενδυτών (ακόμη και ορισμένων θεσμικών), είτε σε ελλιπή ενημέρωση της εταιρείας κατά τις πρώτες συνεδριάσεις που ακολούθησαν, είτε, τέλος, στην υποψία ορισμένων ότι… ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να κρύβεται στις λογιστικές καταστάσεις πέρα από αυτό. Κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούσαν για μια νέα περίπτωση Folli Follie. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει.

Με τι λεφτά η Epsilon Net έχει χρηματοδοτήσει γύρω στις είκοσι εξαγορές μέσα στην τελευταία τριετία; Πού βρέθηκαν όλα αυτά τα μετρητά για τις τόσες εξαγορές, πέρα από τα 14,3 εκατ. του θετικού καθαρού ταμείου της 30ής Ιουνίου του 2023 και πέρα από τα 2,7 εκατ. ευρώ που είναι τοποθετημένα σε τίτλους σταθερού εισοδήματος;».

Χρηματιστηριακοί κύκλοι τόνισαν πως η Epsilon Net θα πρέπει να ανακοινώσει κινήσεις που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ενώ επιπλέον αποδίδουν τη μεγάλη πτώση της μετοχής τόσο στον πανικό που προκλήθηκε όσο και στο γεγονός ότι η πλειονότητα των μετόχων είχε εξασφαλισμένα πολύ μεγάλα ποσοστά κεφαλαιακών κερδών, τα οποία κάποιοι έσπευσαν να κλειδώσουν.

«Αρκετοί πιστεύουν ότι στα επίπεδα των 11,5 και των 12 ευρώ η μετοχή της εισηγμένης ήταν υπερτιμημένη, οπότε οι εξελίξεις των τελευταίων συνεδριάσεων -με ανεπιθύμητο, αναμφίβολα, τρόπο- έχουν δώσει την ευκαιρία στους οπαδούς του ομίλου να αγοράσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Άλλοι πάλι τοποθετούνταν στη μετοχή κοντά στα 12 ευρώ, προσδοκώντας θετικές εξελίξεις, εκτός των άλλων, και από τις ανακοινώσεις για δημιουργία κοινών προϊόντων της εισηγμένης και της Εθνικής Tράπεζας στον χώρο του embedded finance. Ενδεχομένως, οι σχετικές ανακοινώσεις να μην καθυστερήσουν», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σε κάθε περίπτωση, ακούμε ότι το τμήμα επενδυτικών σχέσεων τηs Epsilon Net -πέρα από το conference call προς τους αναλυτές που έχει προγραμματίσει για τις 3 Οκτωβρίου- βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες σε επαφές με θεσμικούς επενδυτές, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει τις απόψεις της εισηγμένης και να διασκεδάσει τυχόν φόβους και επιφυλάξεις.

Τέλος, στα ενδεχόμενα «όπλα» της Epsilon Net συγκαταλέγεται και η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v