Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurobank: Τι δείχνουν τεχνική εικόνα και θεμελιώδη για τη μετοχή

Πώς βλέπουν οι αναλυτές την εικόνα για την πρώτη τράπεζα που πέρασε στον ιδιωτικό τομέα μετά την εξαγορά του 1,4% του ΤΧΣ. Αποτίμηση, τεχνική ανάλυση και οι τιμές-στόχοι.

Εurobank: Τι δείχνουν τεχνική εικόνα και θεμελιώδη για τη μετοχή

Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που επιστρέφει σε πλήρως ιδιωτικά χέρια. Η εξαγορά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) του ποσοστού του 1,4% από τη Eurobank έγινε στο 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με κόστος 93,7 εκατ. ευρώ και premium της τάξεως του 20% από το χθεσινό κλείσιμο. Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την εφαρμογή της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις μετοχές που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες και είναι «credit positive» τόσο για τον κλάδο όσο και για την εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με τη Moody's.

H Optima Bank, στο πρώτο report μετά την εξαγορά του ποσοστού, χαρακτηρίζει ως «μια νέα εποχή» από εδώ και στο εξής την κατάσταση για τη Eurobank. Για αυτό και αναβαθμίζει τη μετοχή της σε buy από neutral και αύξησε την τιμή-στόχο στα 2,38 ευρώ, με περιθώριο ανόδου άνω του 60%. Η τιμή-στόχος στηρίζεται σε μειωμένο κόστος ιδίων κεφαλαίων 10,9% έναντι 12,5% προηγουμένως, λόγω χαμηλότερου πριμ κινδύνου χώρας και συντελεστή beta 1,30, δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RoTE 15,3% και μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης 0%.

Η Eurobank τελεί υπό διαπραγμάτευση σήμερα με 0,71 φορές τον δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (P/TBV) για φέτος, με discount 12% σε σχέση με τους ομολόγους της στη Νότια Ευρώπη και με premium 13% σε σχέση με τους ομολόγους της στην Ελλάδα. H Optima εκτιμά ότι το ανώτερο προφίλ αποδοτικότητας RoTE (15,3%) δικαιολογεί ένα ουσιαστικό premium έναντι των ομοειδών τραπεζών στην Ελλάδα. H μέση τιμή των αναλυτών για τη μετοχή της Eurobank βάσει της Factset είναι τα 2,09 ευρώ, με ανοδικό περιθώριο στο 38% και μέση σύσταση overweight.

Η τεχνική εικόνα της μετοχής της Eurobank δίνει πλέον τον τόνο και στον τραπεζικό δείκτη, αφού η μετοχή της Eurobank είναι το «αφεντικό» σε όρους κεφαλαιοποίησης εδώ και πέντε χρόνια περίπου από τις τραπεζικές μετοχές. Σε μια πιο βραχυπρόθεσμη ματιά, η μετοχή βρήκε στήριξη στην περιοχή του 1,35 ευρώ και πλέον ο τίτλος της προσπαθεί να διασπάσει την τεχνική αντίσταση στα πέριξ του 1,50 ευρώ, η οποία εκτός από ψυχολογικό όριο είναι και Fibonacci επίπεδο. Το γεγονός ότι η μετοχή της Eurobank στη διόρθωση της αγοράς δεν εισήλθε σε υπερπωλημένη περιοχή έχει διττή ανάγνωση:

  1. Είτε μπορεί να σημαίνει ότι η διόρθωση έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα και τώρα απλά είμαστε στη φάση της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης,
  2. Είτε οι αγοραστές, σε συνδυασμό με την τιμή του 1,80 ευρώ που δέχθηκε να πληρώσει η διοίκηση της Eurobank για να αγοράσει το πακέτο μετοχών του ΤΧΣ, εκτιμούν ότι τα τρέχοντα επίπεδα είναι ελκυστικά και έτσι δεν επετράπη η κίνηση σε υπερπωλημένα επίπεδα.

Στη συνέχεια της ανοδικής κίνησης, τα επόμενα επίπεδα με σημασία είναι το 1,55 ευρώ, το 1,72 ευρώ και το 1,80 ευρώ. Στην επιστροφή σε χαμηλότερα επίπεδα, οι στηρίξεις για τη μετοχή είναι αρκετά χαμηλότερα, στα 1,30 ευρώ, 1,23 ευρώ και 1,17 ευρώ, επίπεδο το οποίο αν διασπαστεί ο ανοδικός κύκλος έχει ολοκληρωθεί. Πάντως, είναι σημαντικό ότι στο turnaround η μετοχή μπόρεσε να επανέλθει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών (απλό και εκθετικό), οι οποίο συγκλίνουν στο 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

* Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v