Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank-Unicredit: Η επίπτωση σε κεφάλαια και ROTE

Η επιχειρηματική λογική των συμφωνιών σε Ρουμανία και Ελλάδα. Η αποτίμηση του deal και οι εκτιμήσεις για το τίμημα εξαγοράς του 9%. Πόσο πιθανή είναι η πλήρης εξαγορά της Alpha.

Alpha Bank-Unicredit: Η επίπτωση σε κεφάλαια και ROTE

Τη στρατηγική συμφωνία που ανακοίνωσαν Alpha Bank και UniCredit σχολιάζει σε flash note της η Euroxx

Οπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το deal θα ενισχύσει τα κεφάλαια της Αlpha Bank κατά 100 μονάδες βάσης και την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης. 

Η είδηση είναι θετική, τονίζει η Euroxx, με την Alpha να δίνει λύση για τις δραστηριότητες στη Ρουμανία και να φέρνει έναν αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο για τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. 

Η Ρουμανία

Με βάση της συμφωνία, οι δύο τράπεζες συγχωνεύουν τις θυγατρικές τους, δημιουργώντας την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία, με μερίδιο αγοράς 12%. 

Με την ολοκλήρωση του deal, η Alpha αναμένεται να διατηρήσει μερίδιο 9,9% στη νέα οντότητα και να λάβει κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ. 

Η συγχώνευση θα επιτρέψει στη νέα οντότητα να αποκτήσει το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται για να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες ρουμανικές τράπεζες. Με βάση τις εκτιμήσεις, το υποδηλούμενο P/BV για τη συναλλαγή είναι κοντά στο 1,2. 

Η συνεργασία στην Ελλάδα 

Η UniCredit υπέβαλε προσφορά στο ΤΧΣ για να αποκτήσει το μερίδιο 9% στην Alpha. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία με το ΤΧΣ, η ιταλική τράπεζα δεσμεύεται να αποκτήσει από την αγορά εντός 24 μηνών ένα μερίδιο που αναλογεί στο προσυμφωνημένο ποσό που πρόκειται να επενδύσει, το οποίο δεν θα υπολείπεται του 5%. 

Το τίμημα δεν έχει αποκαλυφθεί αλλά τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για premium σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της τράπεζας στο ταμπλό. Στην παρούσα φάση, η Αlpha Bank διαπραγματεύεται με P/BV 0,47 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023, με τη UniCredit στο 0,65 με βάση τις προβλέψεις του Bloomberg για το 2023. Ως εκ τούτου, εκτιμά η Euroxx, υπάρχει περιθώριο για premium, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές στο ΤΧΣ

Η εμπορική συνεργασία

Οι δύο τράπεζες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε εμπορική συνεργασία, πρώτον, στο asset management και ειδικότερα στα αμοιβαία κεφάλαια και δεύτερον, σε τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα unit linked, με τη UniCredit να εξαγοράζει το 51% της AlphaLife. 

Η επίπτωση στην Αlpha Bank 

Η συναλλαγή θα βελτιώσει την κεφαλαιακή θέση της ελληνικής τράπεζας πάνω από 100 μονάδες βάσης, μέσω της μείωσης του σταθμισμένου ρίσκου στη Ρουμανία και του κεφαλαιακού κέρδους επί της πώλησης των μεριδίων. Αυτό οδηγεί σε έναν pro forma δείκτη CET - 14,6% (από 13,6% στα τέλη εξαμήνου). Το deal είναι ουδέτερο σε όρους κερδών ανά μετοχή, καθώς οι συνέργειες στη Ρουμανία, οι χαμηλότερες ανάγκες χρηματοδότησης και η επανεπένδυση των εσόδων θα αντισταθμίσουν την απώλεια κερδών από τη Ρουμανία (23 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο). Η κεφαλαιακή ελάφρυνση σε συνδυασμό με τη διασφάλιση των κερδών θα ενισχύσουν την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων κατά 50 μονάδες βάσης. 

Είναι το πρώτο βήμα για εξαγορά της Αlpha Bank;

Οι συζητήσεις μεταξύ Αlpha και Unicredit ξεκίνησαν με τη Ρουμανία αλλά διευρύνθηκαν στη συνέχεια, οδηγώντας στην προσφορά για το 9% που ελέγχει το ΤΧΣ, που λογικά θα οδηγήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Ως εκ τούτου, αυτό είναι το βασικό στοιχείο της συμφωνίας βραχυμεσοπρόθεσμα. 

Από την άλλη, η Euroxx εκτιμά ότι η συνεργασία παρέχει μια στρατηγική ευελιξία στη UniCredit για περαιτέρω μελλοντική συνεργασία, εάν η συμφωνία κριθεί επιτυχημένη. 

   

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v